
AURA. Auralaisella Ritva Vainiolla (sd.) on ollut sydämenasianaan kaksi tavoitetta: saada valtaa naisille ja nuorille. Politiikka on hänen mielestään ollut toimivin väline edistää molempia.
Sosialidemokraatit Vainio valitsi isänsä, Eero Rinteen neuvoilla.
– Isäni kehotti kannattamaan työväen edustajia, muttei vasemmistoa, jolla hän tarkoitti SKDL:ää Vainio kertoo.
Eero Rinne muistetaan Karinaissa talonrakentajana ja haudankaivajana. Hän menehtyi vähän ennen kuin Ritva Vainio pääsi ripille.
Politiikka oli miesten alaa
Ensimmäistä kertaa Ritva Vainio asettui ehdokkaaksi Auran kuntavaaleissa vuonna 1976. Hän jäi varasijalle ja niin kävi seuraavallakin kerralla, mutta 1984 äänisaalis toi valtuustopaikan.
Vuosina 1988–2000 Vainio oli kerta toisensa jälkeen Auran äänikuningatar.
– Olen hakeutunut paikkoihin, joissa ei yleensä ole ollut naisia – eli politiikkaan ja 90-luvun lopulla voimanostoon, hän sanoo.
Sekä politiikan että voimanoston parissa Vainio on saanut asiallisen ja kannustavan vastaanoton. Niitä yhdistää hänen mielestään sekin, että vaaleissa sekä urheilukilpailuissa on samanlaista kutkuttavan koukuttavaa jännitystä.

Lautakuntatyö tuntui parhaalta
Varhaisimpia muistikuviaan Auran kunnanvaltuuston kokouksista Ritva Vainio kuvailee kirjaimellisesti tunkkaisiksi.
– Varavaltuutettuna ollessani valtuustossa poltettiin tupakkaa, ilma oli täynnänsä savua ja minun oli vaikea hengittää. Aika pian tupakanpoltto kiellettiin kokouksissa.
Mieluisimpia muistoja Vainiolle kertyi työstä nuorisolautakunnassa ja 1977 nuorisotilaksi muutetun Kotimäen talon kehittämisestä. Nykyään se tunnetaan Nuorisokahvila Cafescona.
Mukavana Vainio piti myös nuorisotoimen tapahtumien sekä matkojen pohjustamista nuorisosihteerin tukena ja toimimista vapaaehtoisena nuorten parissa.
Valta-asetelma elää
Päätöksenteossa on tapahtunut viime vuosikymmeninä isoja muutoksia.
Ritva Vainio on huomannut valtaa siirtyneen hiljalleen kuntapoliitikoilta viranhaltijoille ja valtionhallinnon tasolle. Itse päätöksentekokoneistoa on tehostettu ja lautakuntia karsittu, minkä vuoksi yhdelle päätöksentekoelimelle kertyvien asioiden kirjo on paisunut paikoin liian suureksi.
Säästämis-, tehostamis- ja ulkoistamisvimma harmittaa Vainiota. Jotkin toimet ovat toki aiheellisia, mutta esimerkiksi Auran Koivuniemen virkistysalueen tarjoamista yrittäjän hoidettavaksi hän ei ymmärrä.
Vainio muistaa hoitaneensa virkistysaluetta lukuisia kertoja talkoolaisena ja huokaa, että moista intoa löytynee enää harvalta. Se on hänestä sääli, sillä talkoiden ja tapahtumien voimin on saatu Auraan monenlaista mukavaa.
Politiikka antoi elinikäisiä ystäviä
Yhteiskunnallisena testamenttinaan Ritva Vainio kannustaa etenkin nuoria ja naisia ryhtymään poliittisiksi päättäjiksi.
– Olisi tärkeä ymmärtää, ettei tule koskaan saavuttamaan mitään parempaa, ellei yritä, hän sanoo.
Omalta osaltaan Vainio toteaa, että kunnallinen päätöksenteko ja työskentely Kuntaliiton valtuustossa sekä Varsinais-Suomen liiton valtuustossa ovat olleet hänelle kaikki kaikessa. Ne ovat antaneet poliitikkojen sekä viranhaltijoiden keskuudesta elinikäisiä ystäviä ja mahdollistaneet pääsyn moniin mielenkiintoisiin paikkoihin.
Päätöstään jättäytyä kuntapolitiikasta Ritva Vainio perustelee toteamalla, että hän on tehnyt kyllin pitkän uran. Vainion tytär ja kaksi lapsenlasta asuvat Salossa, mutta itse hän aikoo pysyä Aurassa.

FAKTA
Ritva ”Ritu” Vainio
Syntynyt Vahdolla 1949 ja muuttanut vauvaiässä Karinaisten Mäenpäähän
Asuu Aurassa
Työskenteli Kyrön Maapohjassa, E-osuuskunnalla Aurassa ja viimeksi Auran Osuuspankin pankkivirkailijana
Valittiin ensimmäisen kerran Auran kunnanvaltuustoon varsinaiseksi jäseneksi 1984
Suurin äänimäärä vuoden 2017 kuntavaaleissa, 135 ääntä
Saavutti voimanostossa useita Suomen mestaruuksia, Pohjoismaiden mestaruuden ja hopeaa sekä pronssia MM- ja EM-kilpailuista
Ei asettunut ehdolle kevään 2025 kuntavaaleihin