Rova2030-prosessia vastustetaan Salossa – Osa seurakuntalaisista ei halua rahoittaa talousahdingossa sinnittelevää Pöytyän seurakuntaa

0
Rova-2030-prosessi tähtää suurseurakuntaan, jolla olisi resursseja selviytyä muun muassa kirkkojen vaatimista peruskorjauksista. Kuvassa on lahovaurioista kärsivä Oripään kirkko, joka on yksi Pöytyän seurakunnan kiinteistöistä.
Rova-2030-prosessi tähtää suurseurakuntaan, jolla olisi resursseja selviytyä muun muassa kirkkojen vaatimista peruskorjauksista. Kuvassa on lahovaurioista kärsivä Oripään kirkko, joka on yksi Pöytyän seurakunnan kiinteistöistä.

SALO. Salon kirkkoneuvosto päätti olla hakematta kirkkohallituksen tarjoamaa määräaikaista ja harkinnanvaraista 20 000 euron avustusta Paimion rovastikunnan Rova2030-prosessin kustannuksiin.

Avustusasiasta käydyn keskustelun aikana Simo Vesa (sd.) esitti, ettei avustusta haeta. Juha Laurila (kok.) kannatti Vesan esitystä. Äänestyksessä pohjaesitystä kannatti 4 neuvoston jäsentä ja Vesan muutosesitystä 8 jäsentä.

Salo on Rova2030-prosessissa yhdessä Pöytyän, Liedon, Loimaan, Someron sekä Paimion seurakuntien kanssa. Mikäli Rova-kaavaillut käyvät toteen, Paimion rovastikunta on tulevaisuudessa yhtä seurakuntaa.

Muissa asioissa kirkkoneuvosto käsitteli kahdeksan jäsenensä allekirjoittaman kannanoton siitä, että Salon seurakunta on valmis käymään neuvotteluja rovastikunnallisesta yhteistyöstä talous- ja kiinteistöhallinnon sekä hautaustoimen osalta kaikkien seurakuntien toimintaedellytysten parantamiseksi, mutta muutoin yhden seurakunnan malli koetaan liian suureksi.

Simo Vesan mukaan molemmat asiat liittyvät Salon seurakunnassa ilmenevään Rova2030-prosessin vastustukseen. Joidenkin seurakuntalaisten mielestä Saloon on jo liitetty kyllin monta seurakuntaa eikä vararikon partaalla olevia seurakuntia tule pelastaa Salon seurakunnan varoilla.


 

Salon kirkkovaltuustolta Rova-prosessille reunaehdot

Salon seurakunnan kirkkovaltuusto linjasi iltakoulussaan 15.3. reunaehtoja seurakuntarakenteen uudistamiseen tähtäävälle Rova2030-prosessille. Työpajatyöskentelyyn perustuneessa tilaisuudessa korostettiin paikallisen toiminnan, taloudellisen kestävyyden ja hengellisten palveluiden säilyttämistä.

Kirkkovaltuusto edellyttää, että kaikissa valmistelua tekevissä työryhmissä on jatkossa vähintään puolet Salon edustajia. Ennen mahdollisia päätöksiä on laadittava selvitykset hallintomallista, kiinteistöstrategiasta ja henkilöstötarpeesta, joiden on perustuttava realistiseen taloudelliseen kantokykyyn.

Paikallisen päätöksenteon turvaaminen nähdään tärkeänä ja kirkollisten palveluiden – kuten diakoniatyön ja partiotoiminnan – halutaan säilyvän alueellisina. Lisäksi Salon sijoitus- ja testamenttivarojen käyttö rajataan Salon alueen investointeihin.

Salon seurakunta esittää, että Salo toimii uuden mahdollisen seurakuntakokonaisuuden hallinnon ja talouden keskuksena. Hankkeelle toivotaan puolueetonta fasilitaattoria viimeistään kesäkuun alkuun mennessä. Fasilitaattori on henkilö tai taho, joka ratkaisee konflikteja ja luo edellytykset yhteistyölle.

Rova-prosessin tavoitteena on rakentaa uusi seurakuntarakennemalli, jossa toiminnan paikallisuus ja yhteisöllisyys yhdistyvät taloudellisesti kestävällä tavalla.
Salon kirkkoneuvosto päätti lähettää Rova-ohjausryhmälle kirkkovaltuuston iltakoulussaan linjaamat reunaehdot.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän