
PÖYTYÄ/Kyrö. Auranmaan Viikkolehden ja Auranmaan Opiston järjestämässä kuntavaalipaneelissa palattiin keskustelua herättäneeseen ja nyt jäissä olevaan biokaasulaitoshankkeeseen. Tilaisuuden juontanut Auranmaan Viikkolehden päätoimittaja Asko Virtanen kysyi, pitäisikö Pöytyän tehdä kaikkensa, jotta laitos toteutuisi.
Tanja Rajala (vas.) vastasi pitävänsä hanketta kaksipiippuisena, muistutti sen herättämästä kritiikistä ja nosti siksi vihreän sekä punaisen lapun.
Outi Broux tuumasi laitoksen olevan menetetty mahdollisuus ja korosti, että se olisi tuonut Pöytyälle modernia teknologiaa ja huomattavia investointeja.
– Kunnasta lähti biokaasulaitoshankkeen myötä hyvin innovaatiovastainen tunnelma kentälle. Pöytyälle tarvitaan investointeja ja toivotan laitoksen tervetulleeksi vaikka takapihalleni, jos kunnan kehitys on siitä kiinni, Broux sanoi.
Kieltävästi biokaasulaitoksen edistämiseen vastasivat keskustan Anu Laakso ja liberaalien Pasi Musku.

Liberaali alentaisi verotusta
Yleisössä ollut Pöytyän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilkka Rantala (kok.) muistutti vihreän siirtymän hankkeiden voivan tuoda työpaikkoja sekä verotuloja. Rantala kiinnitti huomiota, että Musku vastusti biokaasulaitoksen lisäksi myös aurinko- ja tuulivoiman edistämistä, vaikka muut kuntavaaliehdokkaat näyttivät viimeksi viimeksi mainituille vihreää korttia.
Valtuuston puheenjohtaja halusi kuulla, millä tavalla kuntaan saadaan tuloja, jos vihreän siirtymän hankkeissa ei olla mukana.
Musku vastasi vastustavansa vihreän siirtymän hankkeita. Hän totesi, että niitä varten saadaan rahaa Euroopan unionilta, mutta Suomi maksaa EU:lle vieläkin enemmän rahaa. Musku laskisi veroja tietyllä ajanjaksolla ja loisi dynaamisen vaikutuksen uusien asukkaiden myötä.
Anu Laakso perusteli kielteistä kantaansa biokaasulaitoksen kehittämiseen todeten, että laitos olisi ollut kunnalle lottovoitto, mutta kyseisen laitoksen osalta juna meni jo. Laakson mielestä yritysmyönteisyyden vaaliminen on keskeistä ja Pöytyälle tarvitaan kaikenkokoisia yrityksiä.

Vuokra-asunnoista puutetta ja kulkeminen vaikeaa
Kokoomuksen Esko Tuuppa muistutti Pöytyän talouden olevan hyvällä mallilla, mutta siihen ei pidä tuudittautua. Haasteena hän pitää Pöytyän verokertymää per asukas, joka on koko maakuntaan verrattuna alhainen. Tuupan mielestä tulevaisuuden turvaksi tarvitaan uusia yrityksiä ja investointeja. Vain niiden myötä asukasluvun lasku voi taittua.
Lea Simola (ps.) lisäsi, että yritysten myötä tontitkin kävisivät kaupaksi. Hän haluaa kunnan panostavan myös pitovoimaan, jotta nykyiset asukkaat pysyvät Pöytyällä.
Mikael Vaittinen (vihr.) tavoittelisi tuloja veronkorotusten sijaan vihreän siirtymän investoinneista.
– Pöytyälle on brändättävä maine, että tänne kannattaa sijoittaa, Vaittinen linjasi.
Matti Rajala (vas.) muistutti Pöytyän menettäneen viime vuonna 100 asukasta. Muuttoliike pitäisi hänen mielestään kääntää turvaamalla palvelut, käynnistämällä lähijunaliikenne ja kohentamalla muuta julkista liikennettä. Rajala luottaa, että uudet kuntalaiset synnyttäisivät myös yrittäjyyttä.
Outi Broux nosti vuokra-asuntojen puutteen kehityksen pullonkaulaksi. Jos niitä rakennettaisiin, yritysten työntekijät, nuoret aikuiset ja myös ikäihmiset pystyisivät asumaan Pöytyällä. Potentiaalisten vuokra-asujien joukossa olisi yksinyrittäjiä sekä mikroyrittäjiä, joiden määrä on ollut viime aikoina kasvussa.
