
KOSKI. Trendit muuttuvat ja muodit vaihtuvat, mutta kukat kuuluvat joka juhlaan. Tmi Elina Lemmikki Kukkahuone ja hautauspalvelun Elina Vainion mukaan juhlakoristeluissa on tällä hetkellä vallalla rentous, kepeys, minimalismi ja tee se itse -henki. Tämä näkyy muun muassa siinä, että koristeluissa käytetään mielellään luonnonmateriaaleja ja oman puutarhan kasveja.
Suomalaiset ovat aina olleet koristeluissa maltillisia, mutta pöytäkoristeiden minimalistisuuden taustalla saattaa Vainion mukaan olla tämänhetkinen maailmantilannekin. Hän arvelee, että kun talous on tiukilla, koristeluista ehkä tingitään ensimmäiseksi. Korona puolestaan toi tee se itse -buumin ja ihmiset ovat sen jälkeen tehneet rohkeammin itse koristeluja. Toisaalta kukkakauppiaaseen luotetaan edelleen elämän tärkeimmissä juhlissa.
–Tarjoilupöydän kimppuihin panostetaan, Vainio toteaa ja vinkkaa, että myös kranssi on juhlava esimerkiksi ovikoristeena tai kastemaljan ympärillä.

KIMPUISSA käytetään Vainion mukaan nyt paljon puutarhamaisia kukkia ja kimput tehdään kepeän kesäisiksi, jopa niittymäisiksi. Symmetrisen ja selkeän muodon sijaan kimpussa saa olla rönsyjä ja monivärisyyttä.
–Neilikat, leinikit ja pionit ovat olleet suosittuja jo pitkään ja nyt ovat tulleet muun muassa daaliat ja tuoksuherne, Vainio kertoo.
Perinteikkäillä kukilla ja kimpuilla on kuitenkin myös paikkansa. Esimerkiksi ruusu on Vainion mukaan edelleen suosittu morsiuskimpuissa, onhan se rakkauden kukka.
–Perinteikästäkin saa kivalla twistillä, Vainio sanoo ja neuvoo yhdistämään ruusuihin puutarhakasveja ja muita luonnonmateriaaleja.
Väreissä lähtökohtana on Vainion mukaan yleensä ennemmin juhlan päähenkilön mieltymykset kuin jokin trendi tai muoti. Viime aikoina tosin kimpuissa on vihreä väistänyt runsasta kukkaisuutta.
Asiakkailla on tänä päivänä usein visio toivekimpuista, mitä Vainio pitää hyvänä asiana. Kun kukkakauppaan tullaan mallikuvien kanssa, on helpompi saada kiinni asiakkaan mieltymyksistä. Vainio rohkaisee käyttämään kukkakauppojen palveluksia silloinkin, kun aikomuksena on koristella juhlapöydät yksittäisillä kukilla. Häneltä esimerkiksi voi vuokrata pieniä pulloja koristelun toteuttamiseen.

–KORISTELUSSA kannattaa miettiä kokonaisuutta ja sitä, mikä on koristelun päätähti. Onko se esimerkiksi kynttilä vai kukka.
Vainio kehottaa myös pohtimaan, miten juhlatilaa hyödynnetään ja tarvitseeko jotain peittää tai piilottaa.
–Tärkeää on tietää, kuinka isoja juhlapöydät ovat, kuinka monta henkeä pöydissä istuu ja mitä muuta pöydälle tulee. Tai ovatko ruuat nostettu tarjoilupöydällä ylemmäs.
Juhlapaikan värimaailmakin kannattaa huomioida koristelua suunnitellessa. Erityisesti Vainio satsaisi juhlapaikan sisääntuloon, sillä se on ensimmäinen, mikä nähdään, ja siitä alkaa juhlafiilis.
Usein kukkakauppiailta kysytään myös kukkien säilyvyydestä. Vainio vastaa kuten on kuullut eräässä ohjelmassa sanotun.
–Kukkien on tarkoitus osoittaa meille, että eletään ja nautitaan tästä hetkestä.
Kinuskikakku hurmaa vuodesta toiseen
PÖYTYÄ/Riihikoski. Tänä vuonna 45 vuotta täyttävässä Pitoriihessä tiedetään ja tunnetaan pöytyäläisten tarjoilumieltymykset sekä niiden muutokset vuosien varrella. Taina Lehtisen mukaan tarjoiluissa ei enää mennä tietyllä kaavalla, mutta kaiken kaikkiaan tarjoilut ovat kevyempiä kuin takavuosina. Tämä näkyy muun muassa salaattien runsautena ja siinä, ettei tarjolle enää laiteta kaikkea mahdollista, mitä on jossain muualla nähty.
–Keittotarjoilut ovat yleistyneet. Lohikeitto on suosituin, mutta liha- ja jauhelihakeittoakin tarjotaan, Lehtinen kertoo.
Myös kahvitarjoilut ovat Lehtisen mukaan tulleet takaisin. Kahvitarjoiluilla on korvattu esimerkiksi hautajaisten ruokatarjoiluja.
Kasvisruoka tai vegaaniset tarjoilut eivät Lehtisen mukaan ole valloittaneet Pitoriihen asiakkaiden pitopöytiä, vaikka niitäkin laitetaan aiempaa enemmän.
–Jos vierailla on paljon erilaisia ruokavalioita, kannattaa suosia sellaista, mikä sopii mahdollisimman monelle, ettei tarvitsisi tehdä jokaiselle erikseen, Lehtinen neuvoo tarjoilujen suunnittelussa.
Kakkupöydässä kinuskikakku on Lehtisen mukaan vuodesta toiseen suosikki, vaikka kesällä meneekin paljon tuoreilla marjoilla koristeltuja kakkuja. Juustokakutkin ovat jo jonkin aikaa olleet suosiossa, mutta Lehtisen mukaan ne eivät ole syrjäyttäneet täytekakkuja.
Kahvipöydän suolaisena tarjottavana käytetään voileipäkakkuja, suolaisia piirakoita ja pasteijoita.

Laakeat lasit ja makeaa kuohuvaa
Juhlajuomissa samppanja on saanut haastajia maailman viileiltä viinialueilta. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström kertoo, että esimerkiksi Etelä-Englannissa Kentin ja Sussexin alueella valmistetaan laatukuohuviinejä samoista rypäleistä kuin samppanjat.
Samppanjan haastajista Lindström mainitsee erikseen Crémant-kuohuviinit, joiden suosio perustuu mainioon hinta-laatusuhteeseen ja vivahteikkaaseen makumaailmaan.
–Rutikuivien kuohuviinien trendi on jatkunut pitkään, mutta nyt kiinnostus makeita juomia kohtaan ulottuu myös kupliviin. Puolikuivat tai jopa makeat kuohuviinit ovat erinomaisia juomia jälkiruokien seurassa, Lindström sanoo.
Jos tarjolle haluaa kuohuviinicoctaileja, Lindström suosittelee Kir Royalea, jossa lasin pohjalle kaadetaan cassis-likööriä ja juoma jatketaan kuohuviinillä.
Paitsi juomina kuohuviinit toimivat juhlissa myös koristeina.
–Kuohuviinipullot voivat olla hyvinkin näyttäviä. Kaunis pullo voi olla osana näyttävää juhlakattausta.
Säväyttää voi lisäksi lasivalinnalla.
–Perinteiset kapeat huilumalliset kuohuviinilasit ovat väistyneet suurempisuisten lasien tieltä, Lindström kertoo ja toteaa, että leveämpipesäinen kuohuviinilasi tuo esille erityisesti perinteisellä menetelmällä valmistettujen kuohuviinien aromimaailman.
–Jos ei omista suurempisuisia kuohuviinilaseja, voi kuohuviinit tarjoilla valkoviinilaseista. Leveät, 1920-lukua huokuvat coupe-lasit ovat näyttäviä, mutta niissä kuplat katoavat turhan nopeasti.
Vinkkejä kuohuviinin tarjoiluun
Jäähdytä kuohuviini laittamalla se hyvissä ajoin pystyasennossa jääkaappiin.
Jos kuohuviinipullo tarvitsee jäähdyttää nopeasti, kaada isoon astiaan kylmää vettä, jäitä ja runsaasti suolaa. Upota pullo veteen ja se viilenee jopa 15 minuutissa tarjoilukelpoiseksi.
Kuohuviinipullossa voi olla enemmän painetta kuin autonrenkaassa. Avaa pullo siis varovasti.
Poista päällä oleva foliokapseli. Laita peukalo jämäkästi korkin päällä olevan metallihäkin päälle ja pyöritä häkin suljenta auki. Ota korkista kunnon ote ja käännä pulloa jarruttaen korkin avaamista sen päällä olevalla kädellä. Muista aina pulloa avatessasi suunnata se poispäin ihmisistä.
Yhdestä 0,75-litraisesta kuohuviinipullosta riittää lasilliset noin kuudelle hengelle.
Lähde: Alko