LIETO/Tarvasjoki/AURA. Liedon kirkossa esitettiin juuri ennen hiihtolomaa kirkkonäytelmää, jota kävi katsomassa lähes 2000 oppilasta kaikista seurakunnan alueen alakouluista, myös Aurasta ja Tarvasjoelta.
Näytelmä kertoo Liedon kirkon historiasta ja 2020-luvun uudistuksesta. Nuorisotyönohjaaja Suvi Pulkkisen luoma näytelmä pohjaa Risto Leppäsen kirjoittamaan Kahden leivän huone – Liedon kirkon muutos ja uusi aika -teokseen.
Esityksessä ääneen pääsevät Liedon kirkon kuusi keskiaikaista pylvästä, urut sekä juontaja.
Jokainen pylväs on oma persoonallinen hahmonsa. Puolen tunnin mittaisessa esityksessä kerrataan kirkkorakennuksen historian etappeja. Myös urut ja niiden sointi pääsevät ääneen laajalla skaalalla, korkeimmasta vihellyksestä karhunpennun mörinään.
Suurelle yleisölle näytelmää esitetään mahdollisesti elokuussa Lieto-viikolla.
Yleissivistävällä otteella
Alakoululaisille suunnattu esitys on hyvä esimerkki seurakunnan aktiivisesta kouluyhteistyöstä, jonka toteuttaminen etenkin kirkkotiloissa on nykyisin haastavaa.
– Meillä ei ole vähennetty seurakunnan ja koulun yhteistyötä, mutta nykyään on vaan selkeästi sanoitettu, mitkä tilaisuuksista ovat tunnustuksellisia ja mitkä eivät. Näytelmä lähti kirkon muutoksesta käsin. Haluttiin tarjota kaikille mahdollisuus tulla katsomaan kirkkoa. Kirkon historiasta kertova esitys ei sisällä tunnustuksellista asiaa, Suvi Pulkkinen toteaa.
Kouluyhteistyötä koordinoivan seurakuntapastori Riina Parkkisen mukaan näytelmä on toimiva esimerkki yleissivistävästä opetuksesta, jossa seurakunta ja koulut voivat olla yhteistyössä ja jossa kaikki oppilaat, uskonnollisesta taustasta riippumatta, voivat tutustua paikalliseen kirkkoon ja sen historiaan.
– Juttelin esityspäivinä sellaisten muslimilasten kanssa, jotka olivat ensimmäistä kertaa kirkossa. Totesin heille, että kiva, kun tulitte katsomaan myös kirkon sisälle. Ulkoa päin he toki ovat kirkon nähneet ennenkin. Mutta eihän mekään piipahdella heidän rukoushuoneella, Pulkkinen pohtii.