JÄÄKIEKKO. Tarvasjoen kylänraitilla saattaa näyttää rauhalliselta, mutta kun kurvaa jäähallin pihaan, on se elämää täynnä. Lauantaiaamulla kymmeneltä pihamaa on tupaten täynnä autoja ja jäällä on myös aikamoinen ruuhka.
Sopu sijaa antaa ja vauhti pysyy onneksi kurissa, sillä jäällä viilettävät vielä maltillisella potkuvoimalla varustetut kiekkoeskarit ja luistelukoulu.
Luistelukoulussa lapset luistelevat pääosin vanhempiensa kanssa ja jäällä on mahtava tohina. Kiekkoeskarin jengillä on sen sijaan jo mailat kädessä ja vanhemmat on passitettu kaukalon laidalle. Molemmissa päissä kaukaloa nähdään suuria tunteita, hymyjä ja onnistumisia.
Lauantaiaamun luistelukoulu on TarU Hockeyn toiminnanjohtaja Lauri Isotalon mukaan ensimmäinen askel Tarvasjoen Urheilijoiden TarU Hockeyn toimintaan.
–Luistelukoulu on jaettu alkeisryhmään ja leikkiryhmään. Tässä on selvä kehityskaari kohti päädyssä toimivaa kiekkoeskaria: alkeiskoulussa nähdään, mitä leikkikoulussa ja lopulta kiekkoeskarissa puuhataan, kertoo Isotalo.
Leikkikouluvaiheessa vanhemmat voivat jo siirtyä sivuun, mutta moni haluaa olla vielä puuhaamassa lapsensa kanssa.
–Luistelukoulussa on tällä hetkellä 55 lasta, kiekkoeskarissa ja – koulussa 25. Kun otetaan huomioon kaikki alle kymmenenvuotiaat kiekkoilijat, pyörii täällä hallilla noin 150 lasta, Isotalo laskeskelee.
(Juttu jatkuu kuvagallerian jälkeen.)
Todellinen lätkäjätkä
Luistelukoulun yläikäraja on 10 vuotta. Nuorimmat ovat tulleet luistelukouluun jo kaksivuotiaina. Kiekkoeskarista löytyy tulevia pelaajia jo viidestä vuodesta ylöspäin. Hyvänä esimerkkinä toimii kaksivuotiaana luistimet jalkaansa saanut Venni Rajala, 5.
–Kun Venni sai luistimet, hänelle ei kelvanneet mitkään luistelutuet tai pallo. Hänen käteensä oli pakko laittaa maila ja jäähän kiekko, sillä vaatimus oli aika selkeä. Ilman mailaa en liiku, naurahtaa äiti Minna Rajala.
–Venni tiesi hyvin pienestä, että jääkiekko on hänen juttunsa. Luistelukoulussa hän sai erikoisluvan pitää mailaa, Rajala kertoo kiekkoeskarin kaukalon laidalla. Vennin isä, Veikko Rajala, toimii kiekkoeskarin apuvalmentajana.
–Venni on hieman pienikokoisempi ja häviää vielä luisteluvauhdissa isommille. Isä onkin ohjeistanut, että hakeutuu enemmän maalintekopaikoille, Minna Rajala kertoo suu virneessä.
Venni itse tuntuu olevan henkeen ja vereen jääkiekkoilija. Aamulla ensimmäisenä Venni tarkastaa jääkiekko-otteluiden tulokset ja illalla ennen nukkumaanmenoa puhutaan vielä jääkiekosta. Syntymäpäivänä ja jouluna lahjatoiveet liittyvät jääkiekkoon, on sitten kyseessä uudet lakanat tai pelipaita.
–Mä puhun jääkiekosta aamusta iltaan. Parasta jääkiekossa on maalinteko. Minun lempikiekkoilijani on Max Lindroth ja joukkue on TPS, vaikka se tippuikin melkein Mestikseen, Venni selostaa kiekkoasioita asiantuntevasti..
Vennin kanssa kiekkoeskarissa käy Alessandra Kuokkanen, 5. Hänenkin mielestään luistelu ilman mailaa on tylsää.
–Maila pitää olla kädessä. Parasta kiekkoeskarissa on pelaaminen, Alessandra kertoo.
Kiekkoeskarit ovat pelanneet jo muutamia turnauksia ja pelit ovat jääneet mieleen.
–Alessandra on pelannut isoveljien kanssa pienellä kotijäällä kiekkoa ja nyt enemmänkin sählyä. Hän kyseli, että milloin hän pääsee halliin pelaamaan. Luistelukoulun kautta ollaan nyt kiekkoeskarissa. Jääkiekko on ollut syy opetella luistelutaito, paljastaa isä Petri Kuokkanen.
Yhteisöä rakentamassa
Tony ja Olivia Typpö ovat kurvailemassa luistelukoulussa. Myös viisivuotias Olivia painelee jäällä naama hymyssä.
–Itselläni on lätkätaustaa ja Olivia innostui sen kautta tästä. Tultiin vasta nyt vuodenvaihteessa tänne eli ollaan ihan uusia, Tony Typpö kertoo.
Olivia kertoo luistelukoulussa parasta olevan kaikki.
Lauri Isotalo ei kuulemma vietä öitä hallilla makuupussissa, vaikka työ toiminnanjohtajana pitääkin hänet talvikaudella kiireisenä. Tärkeintä toiminnassa on hänen mukaansa yhteisön rakentaminen.
–Meillä on ollut ajatuksena rakentaa luistelun ja jääkiekon ympärille tänne Tarvasjoelle yhteisöä. Pelejä saa tulla katsomaan. Täältä voi yleensä ostaa makkaraa ja ihmiset oppivat tuntemaan toisensa. Täällä hallilla on hyvä fiilis, Isotalo kehuu.
Yhteisön tuella Tarvasjoella voi aloittaa kiekkopolkunsa luistelukoulusta ja päätyä pelaamaan aina miesten edustusjoukkueeseen asti.
Tuomas Honkasalo