PÖYTYÄ. Pöytyän naisten superpesisjoukkue aloittaa kautensa 26.4. Ensimmäinen peli pelataan Espanjan Fuengirolassa. Vastaan asettuu Fera Raumalta.
–Aloitus näytetään Neloskanavalla, joten katsojia tulee olemaan yli 200 000, kertoo Pöytyän pesiksen puheenjohtaja Paavo Kallio.
Huhtikuussa alkavasta kaudesta Kallio ennustaa tasaista.
–Realistinen tavoite on, että joukkue on kymmenen parhaan joukossa, Kallio sanoo.
Se merkitsisi myös toisen tavoitteen toteutumista eli sarjapaikan säilymistä suoraan ilman karsintoja.
Kallion arvion mukaan Manse, Lapua, Seinäjoki, Pori, Kirittäret ja Rauma ovat kovimmat vastustajat. Pöytyä on ainoa sarjassa pelaava kunta, muut ovat kaupunkeja. Laitilan asukasluku on lähellä Pöytyää, vaikka se kaupunki onkin.
Talvisuper helmikuussa
Ennen kesää on kuitenkin luvassa Talvisuper, joka alkaa Pöytyän osalta lauantaina 8.2. kello 18 Pirkka-hallissa Tampereella. Talvisuperissa nähdään todennäköisesti erilainen joukkue kuin kesällä Kumilan kentällä.
–Tällä hetkellä viisi pelaajaa on loukkaantuneina tapaturmien vuoksi. Osa vaatii leikkaushoitoa. Talvisuperiin tarvitaan vuokrapelaajia eivätkä kaikki loukkaantuneet ole kesäkauden alkuun mennessä pelikunnossa, Kallio kertoo.
Kolmas kausi Superissa
Naisten Superpesiksessä on mukana kesällä kaksitoista joukkuetta. Runkosarjassa pelataan 24 ottelua joukkuetta kohden. Runkosarjan kuusi parasta etenevät suoraan puolivälieriin. Sijoille 7–10 sijoittuneet jatkavat puolivälieräkarsintaan, joka pelataan ottelupareina. Puolivälieräkarsinta pelataan paras kolmesta -järjestelmällä.
Tuleva kausi on Pöytyän naisille kolmas Superpesiksessä.
–Viime kauteen verrattuna suurin ero tulee siitä, että nyt tiedetään entistä paremmin, miten Superissa pelataan. Se on ihan eri peli kuin alemmissa sarjoissa, Kallio kertoo.
Joukkueessa on kolme Pöytyän omaa kasvattia, Turusta ja muualta lähialueilta on yhdeksän pelaajaa.
Hankinnoista Kallio mainitsee esimerkiksi Mette Leskisen, Alina Rosendahlin, Lilli Mäkelän ja Ellen Erkkilän. Fanni Tuuri oli viime vuonna vuokralla Seinäjoelta, mutta on nyt Pöytyän oma pelaaja.
Pelinjohtajana toimii Mika Lehto, Arto Pasuri on kakkospelinjohtaja. Marko Lomppi ja Emma Körkkö valmentavat. Johanna Ilmanen on joukkueenjohtaja.
–Itseäni olen nimittänyt matkanjohtajaksi, Kallio naurahtaa.
Superpesiksen pyörittäminen maksaa. Naisten superin budjetti on 150 000 euroa, koko pesiksen budjetti 220 000 euroa.
Kumilan kenttä on hyvässä kunnossa, mutta parkkipaikat ovat ongelma. Nykyisin autot pysäköivät viereisen koulun pihalle. Kunnan omistama koulurakennus on kuitenkin myynnissä ja parkkipaikkoja on liian vähän.
–Kunta on suhtautunut pesiksen asioihin todella ymmärtäväisesti. Hyvä olisi, jos pesis saataisiin jollakin aikavälillä siirrettyä Kyröön. Silloin parkkiongelmakin ratkeaisi, Kallio sanoo.
Pesäpallo kiinnostaa
Viime kaudella Pöytyän kotipelien katsojakeskiarvo oli 482 henkeä. Se kestää hyvin vertailun muihin joukkueisiin. Esimerkiksi Joensuussa yleisöä on paljon vähemmän, vaikka kyseessä on isohko kaupunki. Kumilan kentän laidalle mahtuisi noin 900 katsojaa.
Pesäpallo tuo paljon näkyvyyttä myös Pöytyälle kuntana. Ovensuukyselyjen mukaan yli 11 prosenttia eli 500 000 suomalaisista tietää, että Pöytyällä pelataan Superpesistä. Jos otetaan huomioon, että pääkaupunkiseudulla laji on suhteellisen tuntematon, muualla Suomessa tunnettuus on reilusti enemmän kuin 11 prosenttia.
Kiinnostavuus näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Instagramissa pöytyäläisillä on 3500 seuraajaa ja Facebookissa 2300. Ruutuplussassa näkyvät pelit keräävät keskimäärin 3330 aloitusta per peli.