Sote-uudistuksen toteutus ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Kehittämisen sijaan on lähdetty leikkausten tielle. Terveydenhoidon toimipaikkojen karsiminen ja henkilöstön vähentäminen ruuhkauttaa hoidon saamista jäljelle jäävissä toimipisteissä entisestään. On käsittämätöntä, että hoitohenkilöstön vähentämistä edes harkitaan, vaikka tosiasiassa henkilöstöstä on pulaa.
Kysymys on myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen asukkaiden tasapuolisesta kohtelusta. Vaikka kuntiin on jäämässä ainakin yksi terveydenhoidon toimipiste, niin palvelujen nykyistä laajuutta ollaan kaventamassa. Palveluasumisen säilyminen kaikissa kunnissa ei ole varmaa.
Inhimilliseltä kannalta olisi tärkeää, että ihmiset voisivat viettää vanhuutensa asuinkunnassaan. Ei ole mukavaa joutua kauas sukulaisista ja ystävistä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvinvointialueet vaikuttavat tiukentaneet kotihoidon myöntämisen valintaperusteita ja julkisesti järjestettyä kotihoitoa saavien ihmisten määrä vähenee huolimatta vanhusväestön kasvusta. Tämä taas lisää palveluasumisen tarvetta.
Sote-uudistuksen tavoitteena oli luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys-ja hyvinvointieroja. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha, joka vastaa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon että pelastustoimen järjestämisestä, on nyt toiminut kaksi vuotta. Tavoitteeseen nähden työ on vielä pahasti kesken, ja valitettavasti suunta, mihin uudistusta viedään, on huolestuttava.
Valtiovallan olisi tunnustettava, että hyvinvointialueille on annettava tarpeellinen rahoitus, jotta sote-uudistus voidaan toteuttaa tavoitteiden mukaisesti. Käytännössä hyvinvointialueiden itsenäinen päätösvalta ei toteudu, koska Suomen hallitus pystyy rahoitusta säätelemällä vaikuttamaan päätöksiin.
Pertti Liinoja
aluevaaliehdokas (vas)
Oripää