TE-palvelut siirtyivät alkaneen vuoden alussa kuntien hoidettaviksi. Muutosta perusteltiin sillä, että kun palvelut tuotetaan lähempänä yrityksiä, työnantajat ja työnhakijat kohtaavat paremmin. Näyttää tosin siltä, että valtion näkökulmasta kyseessä on myös säästötoimi, sillä muutoksesta koituu kunnille kustannuksia, joista valtio kompensoi vain osan.
TE-palvelut ovat muutenkin uudistumisen tarpeessa. Työnantajat käyttävät mieluummin vuokratyöfirmoja kuin TE-toimiston palveluita (s. 3).
Vuokratyöfirmat hoitavat yrittäjän puolesta myös rekrytoinnista koituvat paperityöt. Lisäksi ne kehittävät koko ajan verkostojaan, joilla hankkivat päteviä työntekijöitä erilaisiin tehtäviin. TE-toimistot ovat sen varassa, ketkä ilmoittautuvat työttömiksi työnhakijoiksi. Ne ovat nimensä mukaisesti vain työvoiman välittäjiä.
Työnantajien haluttomuus käyttää TE-toimiston palveluita voi osaksi johtua myös siitä, että työnantajat epäilevät, onko niiden listoilla päteviä tekijöitä. Työnantajien olisi hyvä pitää mielessä, ettei työttömäksi joutuminen yleensä ole ihmisen oma syy. Työnhakijoiden taas kannattaisi muistaa, että pelkkä TE-toimiston listoille ilmoittautuminen tuskin riittää uudelleentyöllistymiseen, vaan siihen tarvitaan myös omaa aktiivisuutta.
Pohjoismaisittain vertaillen Suomessa käytetään vähän rahaa työnhakijan tukemiseen uudelleentyöllistymisessä. Tähän pitäisi saada muutos, sillä työttömyys on sekä kansantalouden että yksilön kannalta tilanne, jonka pitäisi olla mahdollisimman lyhyt.