Kolmion kärjellä keikkuen

0

Tässä sitä taas kökitään kolmion korkeimmalla kärjellä. Toisin sanoen hyvin lähellä vuodenvaihdetta. Huvitan joskus itseäni kysymällä ihmisiltä, miten he visualisoivat vuoden kulun. Tapoja on lukemattomia. Moni näkee kellotaulun. Toisilla se pyörii myötäpäivään, toisilla vastapäivään. Joku näkee vuoden janana. Kun yksi loppuu, toinen alkaa.

Oma tapani on sen verran erikoinen, että se saa kuulijoissa usein aikaiseksi kummastelevia ”sehän on mielenkiintoista” -ilmeitä.

Vuoteni on kolmio, jota kierretään vastapäivään. Kolmiossa on tietenkin vain kolme sivua. Alhaalla on kesä. Se on mukavaa aikaa. Nautitaan auringosta, olla öllötellään, lomaillaan ja päärryytellään moottoripyörällä ympäriinsä. Toinen kolmion sivu käsittää syksyn ja alkutalven. Ankaraa kapuamista loskassa ja pimeässä kohti joulua ja vuodenvaihdetta. Vuodenvaihde on kolmion kärjessä, jonka jälkeen alkaa laskeutuminen kohti kesää. Kuukausi kuukaudelta valo lisääntyy, kevät lähenee ja mieli kevenee.

Moni on ihmetellyt, miksi kuljen kolmiota vastapäivään. Jotkut aivotutkijat selittävät, että vuodenajan kellotauluna näkevät kulkevat useammin vastapäivään, jos ovat vasenkätisiä. Voipi olla. Itse ajattelen asian johtuvat siitä, että kesän pitää kulkea sujuvasti vasemmalta oikealle niin kuin teksti kirjassa. Onhan kesä ihmisen parasta aikaa.

Kysyin erilaisista tavoista hahmottaa vuodenkulkua aina yhtä tietäväiseltä googgelilta. Löysin iltapäivälehden jutun vuodelta 2020, missä oli yli 500 kommenttia. Tapojakin oli vaikka minkälaisia ja selityksiä yhtä monta.

Suomalaiselle vuodenajat ovat vuodenkulussa tärkeitä. Useimmat ovat sitä mieltä, että on sinniteltävä talven yli, jotta näkisi seuraavan kesän, mutta on niitäkin, joita valon lisääntyminen keväällä väsyttää ja harmittaa. Itse kuulun niihin, joiden mielestä Suomen ilmasto on vähintään puolet vuodesta sietämätön. Lumen ja lisääntyvän valon ansiosta alkuvuosi on kuitenkin vähän vähemmän kurja kuin loppuvuosi.

Joten katkeilevista kaapeleista, Ukrainan sodasta, valtion velasta, Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksesta ja sote-uudistuksesta huolimatta ajattelin keskittyä lähiajat nauttimaan siitä, että päivä pitenee kiihtyvällä tahdilla. Tapanina tamman laukan verran, sanoo sananlasku. On muuten typerän toksinen ja misogyyninen sananlasku. Voin kokemuksesta vakuuttaa, että parhaimmillaan tamman laukka on sellaista kyytiä, että kohta ollaan kesässä.

päätoimittaja

Asko Virtanen

asko.virtanen@avl.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän