KOSKI. Tanssia ja sirkusta lapsille sekä aikuisille opettava koskelainen Reetta Kinnari , 40, kannustaa tekemään asioita, jotka tuntuvat mukavilta.
– Ei siis tarvitse harrastaa vain voittaakseen tai pärjätäkseen kilpailuissa, hän linjaa.
Koskelta Kinnari kertoo löytäneensä miellyttävän ilmapiirin, joka ruokkii tervettä ja myös lajikirjoltaan monipuolista harrastuskulttuuria.
Oppitunneillaan Kinnari pyrkii siihen, että jokainen saa olla persoonallinen oma itsensä ja erilaisista luonteista huolimatta kaikki kykenevät yhteistyöhön.
Työt tasapainottavat toisiaan
Sirkuksessa Reetta Kinnarin omin laji on ilma-akrobatia, jota hän opettaa esimerkiksi Kosken Nuortentuvan sirkuskerholaisille. Aikuisille hän vetää muun muassa balettikurssia.
Kerhojen ja kurssien hyvänä puolena Kinnari pitää vaihtelevaa työnkuvaa. Joskus hän on pohtinut, miltä tuntuisi olla sirkuksessa esiintyvä taitelija ja hioa esitystä päivästä toiseen.
– Voi olla, etten olisi kyllin kunnianhimoinen, hän miettii.
Tällä hetkellä Kinnaria työllistävät opettajana Kosken Nuorisoseura, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Somero-opisto.
Aina ennen tanssi- tai sirkuskurssien alkua häntä jännittää, tuleeko tarpeeksi osallistujia. Mikäli ei tule ja kurssi jää toteutumatta, se merkitsee lovea toimeentuloon.
Kun kurssit ovat tauolla, Kinnarin on keksittävä muuta työtä. Viime kevääseen asti hän toimi hevosenhoitajana, kesä kului maalausfirmassa ja syksyllä alkoi henkilökohtaisen avustajan työ.
– Kun on monta työtä, ne tasapainottavat toisiaan eikä yhden tulovirran katkeaminen ole maailmanloppu, Kinnari tuumaa ja toteaa henkilökohtaisen avustajan tehtävän olevan siinä mielessä mukava, että se varmistaa tasaisen toimeentulon.
Taiteeseen kannattaa panostaa
Kuluneena vuonna on puhuttu paljon taiteeseen kohdistuneista leikkauksista ja ne huolettavat myös Reetta Kinnaria. Hän sanoo ymmärtävänsä, että kun kaikesta säästetään, ei olisi reilua jättää taidettakaan säästöjen ullkopuolelle.
Kinnari toivoo yhteiskunnallisten päättäjien muistavan tilastojen osoittaman faktan, jonka mukaan jokainen kulttuuriin sijoitettu euro tulee yhteiskunnalle moninkertaisena takaisin.
Kokonaistuottoa on vaikea mitata, kun taide vaikuttaa vielä ihmisten hyvinvointiinkin. Kun esimerkiksi sirkuskerholaiset tekevät ihmispyramideja, he saattavat oppia muuallakin kuin vain sirkuskerhossa tarvittavia taitoja.
Kosken kunnan nuorisotoimi luovuttaa vuosittain Vuoden Nuorisovaikuttaja -kiertopalkinnon koskelaiselle nuorisotoimijalle. Palkinto luovutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009.
KUKA?
Reetta Kinnari
Tanssin ja sirkuksen opettaja
Valmistui tanssinopettajaksi 2009 ja sirkustaiteilijaksi 2012
Lähtöisin Turusta
Asuu Koskella
Harrastaa kuorolaulua, lukemista, ratsastusta ja käsitöitä