Paimionjoen patotyöt parantavat veden laatua ja virtaamaa – Työt alkuun Somerolla ensi keväällä

0
Vaikka Hovirinnan pato puretaan, Paimionjokeen jää vielä muun muassa kolme voilmalaitosta, joista yksi sijaitsee Juvankoskella Tarvasjoella.

PAIMIONJOKI. Paimionjoen kunnostustyöt Somerolla alkavat todennäköisesti ensi keväänä. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, vuonna 2026 pitäisi olla valmista. Valtio maksaa urakasta puolet, Someron kaupunkin neljänneksen, Turun Vesihuolto ja Turun Seudun vesi yhdessä toisen neljänneksen.

Suurin muutos on Hovirinnankosken padon purkaminen ja korvaaminen luonnonmukaisemmalla pohjapadolla. Sen ansiosta veden virtaus paranee ja tasoittuu.

Pitkään suunniteltu hanke tuli mahdolliseksi, kun Etelä-Suomen aluehallintoviraston lähes neljä vuotta sitten myöntämä lupa Paimionjoen yläjuoksun kunnostushankkeelle sai lainvoiman. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa Vaasan hallinto-oikeuden tekemään päätökseen.

Veden säännöstely on aiheuttanut vedenpinnan vaihteluita ja rasittanut vesistöä. Joen tilan paraneminen lisää mahdollisuuksia myös virkistyskäytössä kuten kalastuksessa. Vedenpinnan suuret vaihtelut vaikeuttavat muun muassa kalojen kutua. Hovirinnan pohjapadon yhteyteen on myös suunniteltu kalatietä.

–Someron järviketjulta tuleva veden virtaama tasoittuu, kun vettä ei välillä padota ja sitten päästetä ”yhtäkkiä” reilusti läpi, havainnollistaa Paimionjoki-yhdistyksen toiminnanjohtaja Henna Juntunen.

Kun vesi virtaa vapaammin, myös kalat pääsevät liikkumaan paremmin.

–Uudistuksen ansiosta kesäkauden pienet virtaamat nousevat. Iso asia on sekin, että padon kunnossapidon tarve poistuu, sanoo ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen.

Hovirinnan pato rakennettiin 1960–luvulla. Ajatuksena oli, että sen ansiosta saatettiin pumpata vettä Paimionjoesta Aurajokeen, jos turkulaisten vedensaanti sitä edellytti. Nykyisin vastaavaa tarvetta ei enää ole, koska Turku saa vetensä pääosin muualta.

Paimionjoen yläosan järviketjun säännöstelyn lopettamisen myötä virtaamat keskimäärin pienenevät talviaikana ja kasvavat kesäaikana jonkin verran. Virtaamat muuttuvat lähemmäksi luonnontilaista tilannetta. Muutos aiheuttaa Paimionjoen alaosan voimalaitoksilla jonkin verran menetyksiä johtuen sähkön hinnan vuodenaikaisvaihtelusta. Paimionjoessa on kolme voimalaa. Juvankoski Tarvasjoella sekä Juntola ja Askala Paimiossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän