MARTTILA. Kiehkuravesiruttoa viime kesänä keränneet sukeltajat siistivät Palaisissa yhden lammen kokonaan ja uimarannan lampi puhdistettiin osittain. Kaikkiaan Palaisista poistettiin noin 1 700 kiloa kiehkuravesiruttoa.
– Sitten rahat ja otolliset sukellusolosuhteet loppuivat, johtava ympäristönsuojelutarkastaja Helinä Mäkelä kertoo.
Marttilan kunta sai kiehkuravesiruton torjuntaan käyttämänsä rahat takaisin täysimääräisenä avustuksena. Rahat tulivat Kainuun ELY-keskuksen Haitalliseksi säädettyjen vieraslajien hallinnan edistämisen avustushausta.
Kosken ympäristönsuojelulautakunta kuuli katsauksen Palaisten kiehkuravesiruttotilanteesta viime kokouksessaan.
Vesistön käyttäjillä on suuri vastuu
Marttilan ensi vuoden budjettiin on varattu rahaa kiehkuravesiruton torjuntaan.
Poistotyö ajoitettaneen loppukesään. Tällöin kiehkuravesirutto on kasvanut niin paljon, että se on helppo erottaa muun kasvillisuuden joukosta. Mikäli kiehkuravesirutto käyttäytyy Palaisissa tavanomaiseen tapaansa, sen kitkentä tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen.
– Kiehkuravesirutto saadaan vähenemään, mutta sen poistaminen on epätoivoinen urakka. Lampeen jää aina jonkin verran kasvin osia, joista se lähtee helposti leviämään. Palaisissa kasvusto pyritään rajaamaan siten, ettei kiehkuravesirutto löytäisi uusia kasvupaikkoja ja valloittaisi lampia kokonaan, Mäkelä sanoo.
Palaisissa käyvien on muistettava puhdistaa kaikki uima-asut ja -lelut sekä sup-laudat huolella, jottei kiehkuravesirutto leviä niiden mukana muihin vesistöihin. Akvaariokasvina tunnetuksi tullut kiehkuravesirutto ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta se voi valloittaa helposti pienet lammet ja tehdä niistä uintikelvottomia.
Hävittäminen tapahtuu ekovoimalassa
Palaisista kerättävä kiehkuravesirutto päätyy sekajätteenä Saloon, Korvenmäen ekovoimalaan, jossa se poltetaan.
Maa-aines, jossa epäillään olevan vieraslajeja, toimitetaan loppusijoitukseen Korvenmäellä olevalle eristetylle alueelle. Sinne ei kelpuuteta maa-ainesta, jossa on näkyviä kasvinosia vieraslajeista.
Pieniä määriä vieraslajeja saa toimittaa Lounais-Suomen Jätehuollon lajitteluasemille tuplajätesäkeissä, mutta niistä on kerrottava aseman valvojalle, jotta ne kulkeutuvat varmasti oikeaan paikkaan. Suurista vieraslajikuormista on ilmoitettava Lounais-Suomen Jätehuollolle etukäteen.