AURANMAA. Auranmaan kunnat uusivat pakolaissopimuksensa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa vielä tänä vuonna, jotta sopimukset vastaavat tammikuussa voimaan tulevaa uutta kotoutumislainsäädäntöä.
Auranmaalla asui vuonna 2023 yhteensä 723 muun kuin Suomen kansalaista. Heistä suurin osa on ukrainalaisia. Varsinaisia pakolaisia on alueella reilut 40. Kun siihen lisätään Pöytyän tilapäistä suojelua saavat ukrainalaiset, puhutaan noin sadasta pakolaisstatuksella olevasta asukkaasta.
Kunnat ja ELY-keskus tekivät edellisen kerran sopimuksia pakolaisten vastanottamisesta ja kotoutumisen edistämisestä maaliskuussa 2023.
Sopimuksissa todetaan, että kuntiin vuosittain sijoitettavien pakolaisten määrästä on sovittava aina erikseen, mutta ainakin Koskella uskotaan, että pakolaisten määrä kunnassa kasvaa ensi vuonna.
Aura ostaa palvelut Loimaalta
Tällä hetkellä Koskella asuu kuusi pakolaisstatuksella olevaa henkilöä. Saman verran heitä on myös naapurikunnassa Marttilassa.
– He ovat kaikki ukrainalaisia. Ostamme heidän tarvitsemansa kotoutumispalvelut jatkossa Salosta, sillä ei meidän kannata kuuden henkilön takia pystyttää omia palveluita, Marttilan kunnanjohtaja Anne Ahtiainen toteaa.
Pakolaisten tai maahanmuuttajien määrä tuskin on Marttilassa kasvussa, sillä kunnalla ei Ahtiaisen mukaan ole tarjota heille sen paremmin asuntoja kuin sopivaa elinkeinoakaan.
Aurassa pakolaisia on kymmenen. Kunnanjohtaja Terhi Källin mukaan heidän osuutensa on niin pieni, että heidän asiansa – kotoutuminen ja työllisyyden edistäminen – on saatu hoidettua yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
– Auran kunta ostaa tähän liittyen palvelut 1.1.2025 alkaen Loimaan kaupungilta, Källi kertoo.
Kielitaitohaaste pitäisi taklata
Oripäässä asuu tällä hetkellä 19 pakolaista.
– Oletan, että uusi sopimus ELY-keskuksen ja Oripään välillä tähtää kunnan nopeaan reagointiin ja sitoutumista tiettyyn kiintiöön. Vuonna 2025 vastaanotettavien lukumäärää en vielä pysty arvioimaan. Se riippuu pakolaisten tilanteesta ja millainen hätä asian suhteen on, kunnanjohtaja Timo Tolppanen kommentoi.
Hän muistuttaa, että on eri asia sijoittaa lyhytaikaisesti suuri määrä henkilöitä kuin pitkäaikaisesti osoittaa heille asuinpaikka ja tukea työllistymisessä tai yritystoiminnan käynnistämisessä.
Haasteena pakolaisten sijoittamisessa Oripäähän tulee kunnanjohtajan mukaan ensinnä vastaan kielitaito, jonka puuttuminen aiheuttaa todennäköisesti pienessä kunnassa vaikeuksia.
Pöytyällä ei asu yhtään kiintiöpakolaista
Pöytyällä ei ole lainkaan kiintiöpakolaisia, mutta sen sijaan kunnassa asuu 60 tilapäistä suojelua saavaa henkilöä.
– Melkein kaikki heistä ovat ukrainalaisia. Osa on myös alaikäisiä, ja olemme varautuneet kasvaneeseen opetustarpeeseen, hallintojohtaja Jussi Heinonen toteaa.
Mikäli tarvetta kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen tulee, Heinonen uskoo, että Pöytyällä pystyttäisiin varmasti osoittamaan tähän tarvittavat resurssit.
– Tilapäistä suojelua nyt saavia ukrainalaisia kannustamme hakemaan kotikuntaa Pöytyältä. Näemme maahanmuuttajat tärkeänä voimavarana ja elinvoimatekijänä kunnassa, Heinonen lisää.
FAKTA: Ulkomaalaiset Auranmaalla
–Henkilöt, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta (luvussa näkyvät kaikki ne, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta)
–Ukrainalaiset, jotka eivät ole hakeneet kotikuntaa, eivät näy tilastossa
Aura: 94
Koski: 93
Marttila: 56
Oripää: 105
Pöytyä: 375
Lähde: Tilastokeskus 2023