Kaupan lopettaminen iskee ikäihmisiin Tarvasjoella

0
Liedon seurakunnan vanhusten kerho kokoontuu Tarvasjoella joka toinen keskiviikko diakoni Kaarina Saarenpään (taustalla) johdolla. Viime kuukaudet väkeä on puhuttanut etenkin lähikauppa K-Market Taatelin tilanne.
Liedon seurakunnan vanhusten kerho kokoontuu Tarvasjoella joka toinen keskiviikko diakoni Kaarina Saarenpään (taustalla) johdolla. Viime kuukaudet väkeä on puhuttanut etenkin lähikauppa K-Market Taatelin tilanne.

LIETO/Tarvasjoki. K-Market Taatelin lopettamisuutinen puhuttaa Tarvasjoella. Erityisesti ikäihmiset, joiden pääsy palveluiden äärelle on muutenkin heikkoa, ovat asiasta kovasti huolissaan.

Joka toinen keskiviikko Tarvasjoen seurakuntalolla kokoontuu diakoni Kaarina Saarenpään johdolla vanhusten kerho, jossa kyläkeskuksen palveluiden väheneminen on lähes jatkuva puheenaihe.

– Huolia ja huokauksia on kuultu. Mietitään paljon sitä, mitä tapahtuu jos kauppapalvelut loppuvat tyystin Tarvasjoelta. Pohditaan kovasti myös sitä, loppuuko sitten myös apteekki, diakoni kertoo.

Kerhon lähes paristakymmenestä vakiokävijästä suurin osa asuu kyläkeskuksessa, joten oma kauppa on heille elintärkeä.

– Eikä se ole vain se kauppa. Siellä on myös posti ja veikkaus ja pankki. kaupasta kun voi nostaa käteistä tarvittaessa 200 euroon asti, kerhon jäsen Terttu Knuutila muistuttaa.

Avustajan tarve kasvaa

Erityisen vaikea tilanne on jatkossa sokealla Silvo Sormusella. Kotikulmilla ja K-Market Taatelissa asioidessaan hän pärjää vielä opaskoiransa kanssa, mutta kaikilla kauemmas suuntautuvilla reissuilla – kuten kerhossa – on mukana oltava avustaja.

– Jos täytyy lähteä kauppaan Lietoon, se maksaa taksilla 50 euroa. Lisäksi olisi aina hankittava sitä varten erikseen avustaja. Reissussa menee sitten monta tuntia, Sormunen miettii.

Myös Parkinsonin tautia sairastavalla Hanna Isotalolla on liikkumishaasteita.

– Kurja homma. Kuulin juuri kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajalta, että he ovat jo puhuneet sellaista, että jatkossa veisivät väkeä kotoa kauppaan omilla autoillaan, Isotalo toteaa.

Kimppakyydit harkinnassa

Eläkeliiton Tarvasjoen yhdistyksessäkin kauppa-asiasta on keskusteltu.

– Ollaan juteltu, että tämä on kauppiaan ja kiinteistön omistajan juttu, josta meillä ei ole mitään käsitystä. Kaikenlaisia arvauksia tosin on. Koemme, että tämä menee joka tapauksessa meidän voimien yli, yhdistyksen puheenjohtaja Ensi Kulta toteaa.

Jos kauppapalvelut kylästä tyystin loppuvat, voidaan Kullan mukaan harkita kimppakyytejä kauppareissuille.

Mies itse asuu pitäjän Paimion puoleisella kulmalla, joten hänelle kertyy joka tapauksessa kymmenisen kilometriä matkaa Tarvasjoen keskustaan.

– Me käydään satunnaisesti K-Market Taatelissa, kun se sopii matkaan, mutta muuten käymme kaupassa Paimiossa, johon on meiltä lyhyempi matka, noin 12 kilometriä.

Kulta muistuttaakin, että kauppamatkan kasvava pituus riippuu siitä, miltä kulmalta pitäjää lähdetään liikkeelle. Iso osa kyläläisistä käy kaupassa myös Aurassa, Liedossa ja Marttilassa.

Silvo Sormunen (vas.) tarvitsee näkövammansa takia avustajaa joka kerta, kun lähtee lähikauppaa edemmäs. Vieressä Sormusen avustajana vanhusten kerhossa avustajana toiminut Terttu Pajula.
Silvo Sormunen tarvitsee näkövammansa takia avustajaa joka kerta, kun lähtee lähikauppaa edemmäs. Vieressä Sormusta vanhusten kerhossa avustanut Terttu Pajula.

Mennään bussilla

Kauppareissulle toki pääsisi myös bussilla, sillä Föli kulkee Tarvasjoelta Lietoon ja Marttilaan. Marttilaan matkatessa kyse on niin sanotusta Seutu plus -tuotteesta eli matkan hinta on tavallista fölimaksua kalliimpi.

– Seutu plus ajaa Tarvasjoelta arkisin neljä vuoroa Marttilaan asti, Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa kertoo.

Liedossa toimii myös kutsubussi, joka tilataan suoraan auton kuljettajalta. Linja L11 liikennöi keskiviikoisin ja perjantaisin Tarvasjoen ja Liedonperän alueilla.

Kyytiin pääsee fölilipun hinnalla ja määränpäästä sovitaan kuljettajan kanssa. Auto kulkee koulupäivinä tiettyä reittiä kello 9.30 ja 13.30 välillä.

Iäkkäämpiä kuntalaisia eli heitä, joita Tarvasjoen keskustassa eniten juuri asuu, bussipalvelut eivät kuitenkaan paljon auta, koska pelkkä bussin kyytiin nouseminen on monille ikäihmisille haaste.

– Lisäksi silloin pitäisi olla joku ostosten kantajakin, Terttu Knuutila muistuttaa.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän