AURA. Kunnanvaltuusto hyväksyi 580 000 euroa alijäämäisen talousarvion vuodelle 2025 ja myönsi kunnanhallitukselle valtuudet viiden miljoonan euron talousarviolainojen ottamiseen vuosina 2025–2027. Kunnan veroprosentit valtuusto päätti pitää nykyisellään.
Auralla on taseessaan neljä miljoonaa euroa, mutta kunnanjohtaja Terhi Källin mukaan se syödään nykymenolla muutamassa vuodessa. Elokuusta lähtien Aurassa on noudatettu säästöohjelmaa, jolla yritetään saavuttaa 1,7 miljoonan euron sopeuttamistavoite kolmessa vuodessa.
Sitä silmällä pitäen kunnan henkilöstölle on annettu suositus pitää vähintään viisi palkatonta vapaapäivää vuodessa. Mikäli jokainen työntekijä noudattaa suositusta, se säästää palkkakuluja 100 000 euroa. Sijaistuskäytäntöjä on kiristetty ja lyhytaikaiset sijaistukset pyritään hoitamaan sisäisin järjestelyin. Myös investoinnit ovat minimissä. Niitä tehdään ensi vuonna vajaalla miljoonalla eurolla.
Mikäli säästöohjelma ei pure tulevaan kevääseen mennessä, Aurassa jouduttaneen harkitsemaan veronkorotuksia, lomautuksia ja irtisanomisia.
– Toistaiseksi pystymme ylläpitämään palvelutasoa lievin heikennyksin, mutta edellä mainitut keinot tarkoittaisivat palvelujen alasajoa. Siihen emme halua ryhtyä, Källi linjaa.
Poissaoloja yritetään vähentää
Mikäli Aura saa vähennettyä työntekijöidensä sairauspoissaoloja, se kohentaa tuntuvasti kunnan taloutta.
Tilastosta laskettavan keskiarvon mukaan Auran jokaiselle työntekijälle kertyy 21 sairauspoissaolopäivää vuodessa, kun valtakunnallinen keskiarvo on noin 15 päivää. Niiden kustannusvaikutus on tuntuva, sillä yksi sairauspoissaolopäivä maksaa kunnalle 260 euroa ja Auralla on noin 120 työntekijää.
– Iso osa poissaoloista on aiheellisia, Terhi Källi muistuttaa ja toivoo, että poissaolojen kokonaismäärää pystyttäisiin tavalla tai toisella vähentämään, joskin keinovalikoima alkaa olla käytetty.
Kunnassa on panostettu johtamiskäytäntöihin, työntekijöiden kuulemisiin ja tiedonkulkuun ottamalla käyttöön uusi intranet.
Lisäksi Aura on kiristänyt poissaolokäytäntöjä. Esimiehen luvalla voi olla pois töistä aiemman viiden päivän sijaan enää kolme päivää ja tämän jälkeen on pyydettävä työterveyshuoltoa arvioimaan työkyky.
Sairauspoissaolojen määrä yhdistettynä säästötoimiin on hankala yhtälö, kun sijaisten palkkaamista vältetään.
– Työvuoroja järjestelevät esimiehet ovat lujilla ja niin ovat työntekijätkin, jotka paikkaavat toistensa vuoroja, Källi sanoo.
Koulun laajennukselle vaihtoehto
Ensi vuonna Auran kunnan investoinnit keskittyvät välttämättömiin korjauksiin ja Horsmanhaan alueen vesihuoltosaneerauksen jatkoon.
Auralaisia päättäjiä pitkään puhututtanut yhtenäiskoulun laajennusosa maksaisi näillä näkymin kolme miljoonaa euroa ja siihen kunnalla ei ole tällä haavaa varaa.
Nykyisin koulu- ja päiväkotitiloja on eri puolilla taajamaa, mistä aiheutuu omat hankaluutensa. Varteenotettavimmaksi vaihtoehdoksi on Källin mukaan muodostumassa varhaiskasvatuspalvelujen keskittäminen Varhalta vapautuviin hoivakodin tiloihin.
– Näin ollen puukoulussa ei olisi enää varhaiskasvatusta ja se voitaisiin saneerata taito- ja taideaineiden tarpeisiin, Källi selittää.
Tilakysymys on etenemässä kunnanvaltuustoon joulukuussa. Mikäli hanke lähtee liikkeelle, suunnittelu käynnistyisi ensi vuoden puolella ja remontit alkaisivat syksyllä 2025. Saneerattuja tiloja voitaisiin ottaa käyttöön loppukesästä 2026 alkaen.
TE-palveluita Auraamoon
Valtakunnallista tilannetta tarkasteltaessa Terhi Källiä huolettaa, paljonko valtiovalta pyrkii vielä siirtämään kuluja kuntien harteille.
Työllisyyden ja yritysten kasvua tukevat julkiset palvelut liitetään 1.1.2025 osaksi kuntien työllisyys- ja elinvoimatehtäviä, mikä tietää Auralle puolen miljoonan euron menoja, joista valtionosuudet kattavat noin 300 000 euroa.
Hyvä asia uudistuksessa on, että TE-palvelujen virkailijan voi jatkossa tavata Auraamossa.
Kunnan kannalta on harmillista, että pitkäaikaistyöttömistä valtiolle tilitettävät niin sanotut sakkomaksut tulevat kasvamaan. Vaikeaksi yhtälön tekee se, että pitkäaikaistyöttömiksi luokitellaan pitkäaikaissairauksista kärsiviä ja vajaatyökykyisiä henkilöitä, jotka eivät pysty käymään koulutustaan vastaavissa töissä. Pitkäaikaistyöttömän luokituksen saa jatkossa aiempaa herkemmin eikä kunta voi vapauttaa henkilöä tästä statuksesta yhtä helposti kuin ennen.
Ainoastaan aito työllistyminen esimerkiksi yrityksen palkkalistoille otetaan huomioon. Se on helpommin sanottu kuin tehty, etenkin kun rakennusalan näkymät ovat heikot.
Lisäksi Källi huokaa Pöytyälle kaavaillun biokaasulaitoksen päätymistä jäihin. Toteutuessaan se olisi poikinut positiivista liikettä koko seudulle ja edesauttanut palvelujen säilymistä.
– Toivon tässä tilanteessa kuntalaisilta ymmärrystä ja luottamusta, että teemme parhaamme emmekä ole leikkaamassa huvin vuoksi. Tähtäämme pitkän aikavälin kestäviin ratkaisuihin, hän kiteyttää.