AURA. Vartija ryhtyy kiertämään Aurassa koulun, kirjaston ja Auraamon tiloissa. Kyseessä on väliaikainen kokeilu, jonka toivotaan hillitsevän nuorten asiatonta käytöstä.
Lisäksi Auran kunnan tiedotteessa kerrotaan, että nuorisotyöntekijät jalkautuvat säännöllisesti keskustaan. Heidät tunnistaa kunnan logolla varustetusta liivistä sekä näkyvillä olevasta henkilökortista. Syksyn kuluessa Aurassa aiotaan keskustella huoltajien ja yhdistysten mahdollisuudesta osallistua jalkautumiseen erityisesti viikonloppuiltaisin. Kunnan nuorisotyön resurssit eivät yksin riitä lisäämään jalkautumisten määrää.
Mikäli huoltajalla herää huoli perusopetuksen päättäneestä nuoresta, hän tai nuori itse voi ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä etsivään nuorisotyöntekijään. Yhteydenotto ja asiakkuus perustuvat vapaaehtoisuuteen. Etsivä nuorisotyöntekijä tarjoaa apua ja tukea koulupaikkojen hakemiseen, työllistymiseen sekä elämänhallintaan.
Kunnan tiedotteessa kehotetaan keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa, miten ilkivalta, paikkojen sotkeminen ja rikkominen tai muu epäasiallinen käytös vaikuttavat kaikkien kuntalaisten arkeen. Ilkivallan jälkien korjaaminen on kallista ja siihen käytetty raha on pois monesta muusta kuntalaisia hyödyttävästä asiasta. Väkivaltainen käytös tai sillä uhkailu ei ole missään tilanteessa hyväksyttävää.
Tiedotteen mukaan suurimmat haasteet liittyvät jo aikuisiän kynnyksellä oleviin, öisin ulkona viihtyviin nuoriin, mutta häiriökäyttäytymistä on tunnistettu myös ala- ja yläkouluikäisten keskuudessa. Koulussa häiriökäyttäytymiseen puututaan perusopetuslain mukaisesti ja noudattamalla järjestyssääntöjä sekä muita ohjeita. Tarvittaessa koulussa tehdään rikosilmoitus ja lastensuojeluilmoitus. Koulussa tehdään myös tiivistä yhteistyötä oppilashuollon, lastensuojelun ja Ankkuri-poliisin kanssa.
Nuorten pahoinvointi on näkynyt kesän jälkeen Auran keskustassa ilkivaltana, asiattomana käytöksenä, näpistelyinä ja väkivaltaisuuksina.