PÖYTYÄ. –Legot kiinnostivat jo ennen kuin matikka alkoi kiinnostaa. Luonnontieteillä ja legoilla on paljon yhteistä. Myös luonto koostuu palikoista, mutta osaset ovat niin pieniä ettei niitä näe. Jos Lego-teosta katsoo kaukaa, siinäkään eivät yksittäiset palikat näy. Loogisuus on yhteistä legoille ja luonnontieteille, kertoo Elisenvaaran lukion matematiikan- ja fysiikanopettaja Ari Heino.
Hänelle tärkeintä Legoissa on nimenomaan rakentelu ja uuden luominen. Se vie ajatukset pois arjesta.
Heino nähdään parhaillaan Nelosella pyörivässä Lego Masters -ohjelmassa jo ykköskaudella esiintyneen Velmeri Männikön parina.
Männikkö tunnetaan Paitsi Lego Masters -ohjelmasta myös Kyrössä sijaitsevasta maailman toiseksi suurimmasta Lego-museosta Vanhasta Palikasta.
Männikkö tunnustautuu keräilijäsieluksi.
–Voisin keräillä vaikka postimerkkejä, mutta kohteeksi valikoituivat Legot. Kerään jonkun verran myös vinyylilevyjä, hän kertoo.
Kaksikon yhteistyön alku ulottuu kymmenen vuoden päähän ja Männikön ensimmäiseen Lego-näyttelyyn Kyrön kirjastossa.
–Menin katsomaan Velmerin näyttelyä. Puhuttiin muun muassa Velmerin superautosta, jonka moottori oli koottu väärin, Heino kertoo.
Näyttelyn jälkeen Heino kertoo innostuneensa Legoista uudelleen.
–Lapsuudessa Legot olivat tärkein harrastus, mutta sitten tuli pitkä pimeä kausi, kunnes vuonna 2017 ostin taas ison kasan Legoja ja aloin toteuttaa lapsuuden haaveita, Heino kertoo.
–Olin siis Arille influensseri, kun sain hänet innostumaan Legoista uudestaan, Männikkö naurahtaa.
Avartava kokemus
Heinolle Lego Masters oli ensimmäinen kokemus televisiotyöstä.
–Itse rakenteluja ei tehdä kuvauksissa uusiksi, mutta esimerkiksi esittelyjä, kävelyjä ja vastaavia tehtiin useampaan kertaan. Olihan se kaikkine odotteluineen mielenkiintoinen ja avartava kokemus tehdä TV-ohjelmaa, vaikka ei rakentaessa kauheasti tullut sitä mietittyä, että on telkkarissa, Heino sanoo.
Parina he uskovat täydentävänsä toisiaan. Männiköllä on paljon lennokkaita ideoita, mutta taipumus rakastua liikaa omiin ideoihinsa. Heinon tehtävänä oli toimia realismin äänenä.
–On tärkeää, että ajatukset menevät hyvin yksiin. Jos toinen menee lukkoon, toinen hoitaa tilanteen maaliin, miehet toteavat.
Kuvaukset tehtiin kesällä Uudenmaan alueella. Siitä, miten ohjelmassa käy, ei ole lupa vielä puhua.
–Kannattaa seurata. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita varmasti riittää, Heino kehoittaa.
Yhteisöllinen harrastus
Legoja kootaan ympäri maailmaa. Sosiaalisen median myötä harrastus on nykyisin hyvin yhteisöllinen.
–Netti on tärkeä väline, kun Legoja hankitaan. Päivittäin olemme yhteyksissä muihin harrastajiin, Heino ja Männikkö toteavat.
–Minua kiehtoo myös se, millaisia tarinoita Legojen takaa löytyy. Legot voivat olla sata vuotta vanhoja. On kiinnostavaa ajatella, millaisissa kodeissa ne ovat olleet.
Yhteisöllisyys näkyy siinäkin, että Männikön Lego-museossa kävi viime kesänä tuhansia kiinnostuneita.
–Museon pitämistä aion jatkaa, mutta armeijan jälkeen olen menossa opiskelemaan tekoälyä ja robotiikkaa, Männikkö kertoo.
Legojen vaikutuksen voi nähdä siis myös opiskelualan valinnassa.
Lego Masters Suomen seuraava uusi jakso Nelosella torstaina 7.11. klo 20 sekä Ruutu-suoratoistopalvelussa.