ORIPÄÄ. Maanantaina kokoontunut Oripään kunnanvaltuusto merkitsi Wilma-järjestelmän laajentamista koskevan valtuustoaloitteen käsittelyn tiedokseen ja totesi sen loppuun käsitellyksi. Näin ollen Oripään 5–6-luokkalaisten läksyt ryhdytään ilmoittamaan Wilmassa.
Asian taustalla on keskustan edustajien 17.6. jättämä valtuustoaloite, jossa toivottiin Oripään koulun käyttävän Wilmaa jatkossa kaikkeen tiedottamiseen ja luopuvan puhelinsovelluksella toimivista luokkien Whatsapp-ryhmistä. Kunnanhallitus päätti 19.8. pyytää sivistyslautakuntaa käsittelemään asian.
Aloitteessa kritisoitiin tapaa, että järjestäjät kuvaavat taululle merkatut läksyt puhelimellaan ja liittävät kuvan luokan Whatsapp-ryhmään. Toisinaan tämän kerrottiin unohtuneen. Sivistyslautakunnan saamien tietojen mukaan läksyt ilmoitetaan myös suullisesti ja kirjallisesti luokan tussitaululle. Alkuopetuksessa opettaja tai koulunkäynninohjaaja merkkaa tai ainakin tarkistaa läksyt. Oripään koulu ei velvoita hankkimaan oppilaalle puhelinta läksyjen takia tai muutenkaan.
Riihikoskesta mallia
Aloitteen tekijöiden mukaan taustalla on se, että tapa ilmoittaa läksyt Wilma-järjestelmässä on käytössä Riihikosken yhtenäiskoulussa, johon Oripään oppilaat siirtyvät yläkouluun.
– Aloite sai alkunsa vanhempien halusta saada läksyt tiedoksi. Vanhemmat ovat tykänneet siitä, kun yläkoululaisten tiedot on Wilmassa. Sieltä heidän on helpompi valvoa, onko läksyt tehty tai ei, sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Tuire Paju (kesk.) toteaa.
Oripään koulun henkilökunta ei kannattanut Wilma-ilmoitusten laajentamista läksyihin, vaan oli antamassaan lausunnossa yksimielisesti sitä mieltä, että läksyjen ilmoittamistavassa on kasvatuksellinen näkökulma: lapsia kasvatetaan kantamaan vastuuta omista asioistaan. Läksyjen merkitseminen on oppilaan vastuulla, eikä ole hyvää kehitystä siirtää tätä vastuuta vanhemmille.
Lisäksi koulun opettajien ja rehtorin pitäisi saada päättää koulun jokapäiväisestä toiminnasta.
–Tottakai lasten olisi opittava omatoimisuutta ja itsenäisyyttä, mutta onko se liikaa vaadittu tuon ikäisiltä, Tuire Paju miettii.
Luottamushenkilöt halusivat Tuire Pajun mukaan tarjota kompromissia opettajiin päin, kun asia tuntui olevan heille vaikea, siksi päätös koskee nyt vain 5.–6. luokkien oppilaita.
–Me todella toivomme silti, että tämä käytäntö otettaisiin käyttöön koko koululla, Paju jatkaa.
Sivistysjohtaja-rehtori Mika Virtanen kommentoi tehtyä päätöstä lyhyesti.
–Meillä oli omat perustelumme nykyiseen käytäntöön, mutta näillä mennään. Asiaa voi tietysti ajatella monelta kantilta, mutta kyllä ensisijaisesti pitäisi oppilaiden huolehtia siitä, että annetut läksyt tehdään. Kanava (läksyjen tiedoksi antamiseen) ei ole tässä kauhean tärkeä, Virtanen toteaa.