Luke asettuu entisiin Farmi Nummelan tiloihin – Eläintuotannon tutkimus alkaa Koskella helmikuussa 2025

0
Luken erikoistutkija Liisa Keto esittelee tutkimuksissa käytettäväviä broilerikarsinoita, joissa on ruokintapönttö sekä vesipönttö. Yhteen osastoon mahtuu 68 karsinaa.
Luken erikoistutkija Liisa Keto esittelee tutkimuksissa käytettäväviä broilerikarsinoita, joissa on ruokintapönttö sekä vesipönttö. Yhteen osastoon mahtuu 68 karsinaa.

KOSKI. Luonnonvarakeskus Luke on vuokrannut Kosken Penninkulmantien varrelta, entisestä Farmi Nummelan kiinteistöstä reilut 2 000 neliömetriä harjoittaakseen sika- ja siipikarjatutkimusta.

Erikoistutkija Liisa Keto kertoo, että uudet tilat mahdollistavat tutkittavien asioiden testaamisen pilottimittakaavassa.

Kun Luke esimerkiksi sekoittaa viljelemistään viljoista testirehuja, niitä voidaan tarjota tutkimustilan eläimille. Mikäli uusi rehu tai jokin muu ratkaisu osoittautuu lupaavaksi, sitä voidaan kokeilla myös kaupallisessa toiminnassa Luken kumppanuustilalla.

Koskelle tehtävissä tutkimustiloissa voidaan pitää kerrallaan vajaat 5 000 broileria ja 220 lihasikaa. Eläinten määrä vaihtelee hankkeiden mukaan ja ainakin ensimmäiset kaksi vuotta se tulee olemaan reilusti alle maksimin.

Toisin kuin kaupallisilla maatiloilla, tutkimuslaitoksessa voi olla yhtä aikaa siipikarjaa ja sikoja.

– Yhteensä yhdeksästä osastosta kolme on varattu broilereille ja kaksi sioille. Kahteen osastoon tulee munivia kanoja ja lisäksi rakennuksessa on omat osastonsa erilaisten näytteiden ja kananmunien käsittelylle sekä haudonnalle, Keto tarkentaa.

Tutkimustiloiksi sopivia kiinteistöjä harvassa

Luke etsi tutkimustoimintaansa uudehkoja ja hyväkuntoisia tiloja, jollaisia ei ollut tarjolla juuri muualla kuin Koskella. Useimmat maatalouskäytöstä poistetut eläinrakennukset osoittautuivat olevan teknisen käyttöikänsä päässä.

– Nämä tilat valmistuivat vuonna 2005 sikalaksi ja ne muutettiin 2011 broilerikasvattamoksi. Viime vuodet tilat ovat olleet tyhjillään, Liisa Keto esittelee.

Kattoihin asennetut broilerien ruokintajärjestelmät aiotaan poistaa ja korvata tutkimuskäyttöön sopivilla ratkaisuilla.

Keto arvelee, että Luke tulee silloin tällöin tarvitsemaan paikallisten rakennusurakoitsijoiden apua, kun ilmenee tarve tehdä pieniä muutoksia ja laiteasennuksia.

Lantaa hyötykäyttöön ja ehkä lihaakin

Tutkimustoiminnassa syntyy jonkin verran lantaa ja sitä Liisa Keto kehottaa tiedustelemaan tarpeen mukaan.

Lihan päätymistä elintarvikkeeksi Keto pitää kestävyysnäkökulmasta katsottuna kannatettavana, mutta se ei toteudu ainakaan ensi keväänä eikä jatkossakaan jokaisen erän kohdalla.

– Jos olosuhteet ja rehut ovat elintarvikeketjukelpoisia, täällä kasvatetun lihan käyttö elintarvikkeena saattaa olla mahdollista, Keto sanoo.

Kauanko Luke aikoo pysyä Koskella vuokralaisena?

– Vuokrasopimuksen pituus on luottamuksellista tietoa. Mutta jos minulta kysytään, olen valmis olemaan täällä vaikka työurani loppuun asti, Kosken tutkimusinfran vastuututkijaksi nimetty Keto vastaa.

Eläintutkimus tulee työllistämään Koskella 1–2 eläintenhoitajaa. Tutkijat käyvät paikalla lähinnä näytteenottopäivinä. Pääosan työstään he tekevät Jokioisten kampuksella.

Ensimmäisten tutkimusten on määrä käynnistyä Koskella helmikuussa 2025. Monia tutkimushankkeita rytmittää EU:n ohjelmakausien mahdollistama rahoitus. Hankkeet kestävät noin 1–5 vuotta, josta vain osa kuluu itse eläintutkimuksen parissa.

Luke esittelee tilojaan ja toimintaansa Koskella maanantaina 28.10. kello 12–14. Kierrokselle osallistuvien toivotaan saapuvan paikalle viimeistään kello 12.15. Tutkimustilan osoite on Penninkulmantie 119, Koski Tl.

Luken vuokraamat tilat ovat vasemmanpuoleisessa rakennuksessa. Kiinteistön omistaa Timo Heikkilä.
Luken vuokraamat tilat ovat vasemmanpuoleisessa rakennuksessa. Kiinteistön omistaa Timo Heikkilä.

Fakta

Luonnonvarakeskus Luke aloittaa sika- ja siipikarjatutkimuksen Koskella keväällä 2025.

Tutkimuksen tavoitteena on alkutuotannon tukeminen, ilmasto- ja ympäristövaikutusten vähentäminen, tuotantomuotojen- ja tekniikoiden testaaminen sekä eläinten hyvinvoinnin edistäminen.

Luken perustehtävä on tukea kotimaisten elinkeinojen kilpailukykyä.

Luke palvelee tutkimustoiminnallaan kotimaisia ja ulkomaisia yhteistyökumppaneitaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän