Toverina tabletti

0

Italiassa 1500–luvulla elänyt tähtitieteilijä, filosofi ja fyysikko Galileo Galilei mietti vähän samoja syntyjä syviä kuin mitä Auranmaalla aurinko- tai biokaasuvoimaloita vastustavat pohtivat. Siis sitä, että miksi kaiken pitää aina muuttua. Ihminen on usein sellainen, että uusi pelottaa ja vanha tuntuu turvalliselta.

Legendan mukaan Galilei pudotteli kiviä Pisan kaltevasta tornista ja tuli siihen tulokseen, että liike on asioiden normaali olotila. Pysähtyminen vaatii aina syyn. Jos uuden asiat pelottavat, on hyvä muistaa, että kaikista uusista asioista tulee hyvin nopeasti vanhoja. Eikä kaikki uusi suinkaan ole niin pelottavaa, kun asiaa pysähtyy miettimään.

Kannattaa ottaa oppia Pisan tornin rakentaneista italialaisista. Siis siitä, että jos hieno rakennushanke menee pieleen ja torni alkaa kallistua, voi siitä silti tehdä vuosisatoja kestävän maailmanlaajuisen nähtävyyden. Pessimisti ei ehkä pety, mutta optimistilla on paljon mukavampaa.

Yksi viime aikoina paljon puhuttanut muutos on se, mitä tapahtuu paperille ja lukemiselle. Varsinkin iltapäivälehtien kuluttajat ovat nähtävästi tulleet niin laiskoiksi, etteivät viitsi enää edes lukea lehtiä vaan katsovat videon. Kummallista. Videon katsominen tai vaikka äänikirjan kuunteleminen on passiivista, mutta lukeminen on aktiivista. Minusta on mukavampi olla aktiivinen kuin passiivinen.

Nykyisin luen paljon enemmän kaunokirjallisuutta kuin ennen koronaa, jonka aikana löysin tabletin. Asia sekä ilahduttaa että pikkaisen hävettääkin. Luen näet kaikki kirjani tabletilta suoratoistopalvelun kautta. Häpeä tulee siitä, että palvelu maksaa vain kympin kuussa, mikä merkitsee sitä, ettei kirjailija saa työstään reilua korvausta.

Suoratoistopalvelu on liian halpa ja kirjailijalle maksetut korvaukset liian pieniä, mutta lukijan kannalta palvelu on loistava. Uutuudet tulevat luettavaksi melkein heti ja haun avulla löytää kirjoja, joita ei ehkä muuten tulisi lukeneeksi. Aivan yhtä mukavaa tabletilta lukeminen ei ole kuin paperinen kirja, mutta ero on pieni. Niin pieni, etten viitsi vaivautua kirjastoon hakemaan paperista versiota.

Sitä paitsi tabletilta lukeminen on siinäkin mielessä hyvä vaihtoehto, että kirjan lukemisen lomassa voi lukea myös sähköiset lehdet. Moni luulee, että toimittaja pitää kiinni paperista kuin hukkuva pelastusrenkaasta, mutta niin se ei ole. Olennaista on sisältö, ei se missä muodossa sisältöjä julkaistaan.

päätoimittaja

Asko Virtanen

asko.virtanen@avl.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän