Aurinkovoimala tuo viljelijöille tasaista tuottoa – Pellot vuokrataan noin 40 vuodeksi

0
Murronväljän aurinkovoimalaa suunnitellaan tälle pellolle. Paalikasan korkeus on noin 4–5 metriä, minkä korkuisia aurinkopaneelitkin tulisivat suunnilleen olemaan. Kuva: Marika Timonen

LIETO/Tarvasjoki. Kun pellon tuotto on tarpeeksi heikkoa, on maanviljelijöiden mietittävä, miten saada maa silti tuottamaan jotain. Tarvasjoen Murronväljään suunnitellun aurinkovoimalan rakentaminen merkitsee maanomistajille tasaista vuokratuottoa vuosiksi eteenpäin.

–Murronväljällä on huonot maat viljellä. Olin jo suunnitellut pellon salaojittamista, mutta sitten kun Fortumin tarjous tuli, ei me kauaa mietitty, maanviljelijä Matti Mäkitalo kertoo.

Hän on yksi neljästä maanomistajasta, jonka maille Tarvasjoelle suunniteltu Murronväljän aurinkovoimala sijoittuu.

Fortum vuokraa pellot viljelijöiltä noin 40 vuoden vuokrasopimuksella ja maksaa alueista vuosivuokraa erikseen sovitun summan hehtaarilta. Summaa vuokraajat eivät paljasta, mutta joka tapauksessa luvassa on parempi tuotto kuin se, mitä he peltojen viljelytuottona tai korvauksena vuokraviljelijöiltä saisivat.

–Sen jälkeen (aurinkovoimalakäytön) pelloille ei saa sitten maataloustukea, mutta todennäköistä on, että sen jälkeen tehdäänkin sähköyhtiön kanssa uusi 40 vuoden sopimus, Mäkitalo miettii.

Myös tarvasjokelainen Ralf Saari on vuokrannut Fortumille yhden pienen peltonsa, reilun neljän hehtaarin alueen. Mies kutsuu itseään vapaamatkustajaksi, koska tuli mukaan aurinkovoimalahankkeeseen suurempien maanomistajien siivellä.

–Fortumin edustaja sanoi, että hankkeen olisi voinut toteuttaa ilman minun peltoanikin, mutta lähdin mukaan, kun en ole itse viljellyt tuota aluetta enää vuosiin. Pelto on ollut normi peltoviljelyssä, mutta vuokrattuna ulkopuoliselle.

Se, että lähialueen asukkaat ovat vastustaneet hanketta, ei yllätä viljelijää.

–Oli odotettavissa, että ihmiset aina reagoi, Saari toteaa.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän