Aina ensimmäisenä aamulla puuro kiehumaan – Puuropäivässä selvisi, kuinka monipuolisen aamiaisen puurosta voi loihtia

0
Hirssipuurossa on hieman riisipuuromainen koostumus ja sen voi keittää vaihtelun vuoksi vaikka joulupuuroksi, jos haluaa hieman uudistaa jouluperinteitä. Kuva: Tuomas Honkasalo

AURA. Marttaliiton Lokakuu on puurokuu -kampanja porisi myös Aurassa viime tiistaina, kun Auran Martat pitivät puuropäivän vanhustentalon kerhohuoneella. Iltapäivän aikana pääsi tutustumaan erilaisiin puuroihin. Tarjolla oli muun muassa kovan vatsan kaurapuuroa, hirssipuuroa ja monen viljan tuorepuuroa. Puuron päälle oli sen seitsemän sorttia laitettavaa, jotka nekin kaikki olivat marttojen tapaan itse tehtyjä.

–Puuro on suomalaisille osa aamutoimia. Itse pistän aina ensimmäisenä puuron tulemaan. Sen kypsyessä on hyvä tehdä muut aamutoimet ja palata sitten keittiöön nauttimaan puuroa noin kymmenen minuutin päästä, kertoi Maj-Len Heikka, joka syö itse yleensä raakapuuroa.

–Minä olen niin onnellisessa asemassa, että mieheni keittää aina puuron. Tosin laitan illalla kaikki ainekset valmiiksi mitattuna jo kattilaan, niin siinä ei jää muuta hommaa kuin vain keittää se. Kun ainekset ovat yön yli kattilassa, niin ne ovat jo valmiiksi pehmentyneetkin eli puurosta tulee todella maukasta ja pehmeää. Maitoa ei tällaisella konstilla voi tietenkään käyttää, mutta vesipuuron voi laittaa valmiiksi, vinkkasi Eila Saari.

Mikropuuro on pyhäinhäväistys

Kerhohuoneella ihmisille puuroja maistattaneet martat ohjeistivat hyvän puuron salaisuuksiin yksinkertaisilla ohjeilla.

–Puhtaista ja hyvistä raaka-aineista syntyy herkullinen puuro. Puuro kelpaa aivan hyvin myös muihin aikoihin syötäväksi kuin vain aamulla, Auran martat kertoivat miltei yhteen ääneen.

Mitä pidempään puuroa hauduttaa, sitä parempaa ja kypsempää siitä tulee. Höyrystymättömät hiutaleet ovat parhaimpia, joskin ne vaativat sitten pidempää hauduttamista.

–Mikropuurot ovat ihan hirveitä, sillä eihän se puuro siinä oikeasti valmistu, eikä mikrossa muutenkaan kannattaisi puuroa valmistaa. Kaupan hyllyt ovat täynnä kaikenlaista pussipuuroa, mutta ne ovat vähän niin kuin puuron irvikuva, martat arvostelivat monella eri suulla.

Tuorepuurosta vaihtelua

–Kunnon puuro tehdään kattilassa ja lopuksi sen on hyvä antaa kannen alla hautua vielä muutaman minuutin ajan, Eila Saari vihjasi.

Marttojen mukaan kattilapuuron keittämiseen ei mene kovin paljon enemmän aikaa kuin mikropuuron, ja lopputulos on paljon herkullisempi.

–Jos haluaa päästä aamulla helpommalla tai kokeilla jotain uutta, kannattaa laittaa illalla uunipuuro yön ajaksi muhimaan uuniin tai tuorepuuro jääkaappiin odottamaan. Tuorepuurossa viljahiutaleisiin lisätään vain sopiva määrä nestettä ja mausteeksi voi laittaa vaikkapa marjoja, kertoi Heikka.

Tuorepuuroihin saa lisää makua vaikkapa omenamehusta tai kookosmaidosta. Sekaan voi heittää siemeniä, mantelirouhetta, pähkinöitä tai vaikkapa proteiinijauhetta. Näin puurosta tuleekin hiilaripommin sijaan proteiinipommi.
Tuomas Honkasalo


RESEPTI

Kovan vatsan puuro (yhdelle hengelle)
2 dl vettä
1 tl pellavansiemeniä
2 kuivattua luumua
2 kuivattua aprikoosia tai viikunaa
2 rkl kaurahiutaleita
2 tl leseitä

Liota pellavansiemeniä ja kuivattuja hedelmiä vedessä yön yli. Kiehauta ne aamulla ja vatkaa joukkoon kaurahiutaleet ja leseet. Hauduta puuroa noin 15 minuuttia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän