Pöytyän kunnanjohtaja on pettynyt Wega Groupin päätökseen, mylläri taistelee vielä kaavaa vastaan

0
Wega Group ilmoitti laittavansa Pöytyän biokaasulaitoshankkeen jäihin. Laitos on herättänyt vastustusta muun muassa siksi, että laitokesta lähtivien hajujen on pelätty tekevän Riihipuodin myllyn toiminnan mahdottomaksi. Kuva: Sonja Tanninen

PÖYTYÄ. Pöytyän kunnanjohtaja Mika Joki kertoo olevansa pettynyt Wega Groupin päätökseen keskeyttää Pöytyälle suunnitellun biokaasulaitoksen valmistelu.

–Tämän kokoluokan investointeja on koko maakunnassa harvoin. Hanke olisi ollut hyvä myös ympäristön kannalta, sillä se olisi vähentänyt Saaristomeren ravinnekuormaa. Koko maakunta tässä nyt häviää, Joki sanoo.

Hän muistuttaa, että 100 miljoonan investointi olisi tuonut Pöytyälle mittavat kiinteistöverot ja työpaikkoja.

–Lohjalla on vastaava laitos, mutta paljon pienempi. Jos vertaa Lohjan laitokseen, voi arvioida, että biokaasulaitos olisi rakennusaikana tuonut Pöytyälle 300-400 henkilötyövuoden verran työpaikkoja ja pysyvästi noin 40–50, Joki arvioi.

Pysyvät työpaikat olisivat syntyneet muun muassa kuljetus- ja huoltoalan työpaikkoihin.

Joki sanoo, että Wega Groupin päätös ei varsinaisesti yllättänyt.

–Globaalit toimijat ovat tarkkoja maineestaan, joten paikallisella vastustuksella oli varmasti painoarvoa päätöksessä. Ehkä Pöytyällä ei olla vielä valmiita näin mittaviin teollisiin investointeihin, vaikka sinänsä on inhimillistä ja ymmärrettävää, että kaikki uusi pelottaa, Joki miettii.

Väliaikainen vai lopullinen?

Joen mukaan on vaikea arvioida sitä, palaako Wega Group vielä Pöytyän hankkeeseen vai onko päätös lopullinen.

–Yhtiö on tehnyt ison pohjatyön syötteiden hankinnassa, joten voi olla, että laitos tulee jossain vaiheessa johonkin päin maakuntaa. Kiertotalous ja biokaasu on vahvasti kirjattu niin hallitusohjelmaan kuin maakuntastrategiaankin, isoja hankkeita on vireillä eri puolilla Suomea. Niitä myös tarvitaan, sillä maailma muuttuu.

Biokaasulaitosten toteutuminen riippuu myös EU-tason päätöksistä. EU-maat ovat sitoutuneet siihen, että fossiilisista polttoaineista pyritään eroon.

–Hankkeiden toteutuminen riippuu viime kädessä kaasun markkinoista, Joki muistuttaa.

Kaava edelleen vireillä

Riihipuodin Luomumyllyn perustaja Hannu Saari on yksi biokaasulaitoksen Riihikoskelle sijoittamista kiivaimmin vastustaneita pöytyäläisiä. Saari on pelännyt laitoksesta tulevien hajujen tarttuvan jauhoihin.

Hän on luonnollisesti tyytyväinen uusimpaan käänteeseen.

–Fiilis on siinä mielessä tyytyväinen, että saatiin pois se, mikä hajut aiheuttaa. Pitää kuitenkin muistaa, että kaava on edelleen valmisteilla ja valmistuessaan kaava mahdollistaisi jonkin muun haisevan teollisuuslaitoksen tulon alueelle, Saari muistuttaa.

Hän ei kuitenkaan usko, että Wega Group palaisi ainakaan Riihikoskelle valmistelemaan hanketta, vaikka se onkin virallisesti vain ”jäissä”.

Kaava on parhaillaan nähtävillä ja sen valitusaika ulottuu kuun vaihteeseen.

–Kaava pitäisi saada nurin myös sen vuoksi, että sen mukaan kunnalla olisi mahdollisuus pakkolunastaa alueen talot, Saari muistuttaa.

 

Lue myös uutinen:
Pöytyälle kaavailtu biokaasulaitos jäihin: yhtiön mukaan syynä paikallisyhteisön vastustus, kunnallistekniikka ja sijainti

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän