Tätä mieltä: ”Oripään seurakuntatalon myymisen ajatteleminen tekee kipeää”

0

Seurakuntatalo on tilana läsnä lähes kaikissa ihmisen eri elämänvaiheissa. Erityisesti pienessä kunnassa korostuu toimivan, helposti tavoitettavan, sopivan kokoisen ja tarkoituksenmukaisesti varustellun (esim. kerhohuone, keittiö ja piano), moneen erilaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen soveltuvan tilan merkitys. Oripäässä tällainen tila on seurakuntatalo. Vastaavaa, edellä mainitut kriteerit täyttävää tilaa Oripäässä ei ole. Silti seurakunta harkitsee Oripään seurakuntatalon myymistä.

Monille kynnys mennä kirkkoon on korkea, sen sijaan seurakuntatalo mielletään matalan kynnyksen tilaksi. Oripäässä sinne mennään jumppaamaan, laittamaan ruokaa, pitämään kerhoa, kuuntelemaan esitelmää, kouluttautumaan, laulamaan, äänestämään, syömään, kahvittelemaan, palkitsemaan ansioituneita, konsertoimaan jne. Toki tärkeimpänä nousevat lisäksi itse seurakunnan toimintaan läheisemmin liittyvät kokoontumiset, kuten erilaiset perhejuhlat ilosta suruun, diakoniatyön tilaisuudet sekä kirkonmenot talvisydännä, kun kirkko on kokoontumisiin kylmä.

Jo edeltä käy ilmi, että oripääläiset ovat osanneet hyödyntää keskellä kylää olevaa seurakuntataloaan maksimaalisesti. Sen kertoo myös lehdessä julkaistu seurakuntatalon menojen ja tulojen erotus, rahasumma, jolla ei mitään talousvajetta pystytä paikkaamaan.

On toki hyvä, että Pöytyän seurakunta saa oman pääkirkkonsa kuntoon, mutta koen suurena vääryytenä, jos muut kirkkoalueet joutuvat sen omalta osaltaan vähenevinä palveluina kustantamaan. Nyt tapetilla olleista Oripään seurakuntatalon myyntiaikeista huolestuneet kirkollisveron maksajat miettivät, riittääkö heille rahanmenon vastineeksi pelkkä hautapaikan odotus. Korjaustarve ja kustannukset ovat varmasti olleet taloudesta vastaavien tiedossa jo pitkään, mutta menoihin varautuminen ei ole vastannut tähän tarpeeseen.

Ratkaisuna Oripään tilanteeseen on myös vaikea nähdä suunnitelmaa, jossa kirkko muutettaisiin osin niin sanotuksi monitoimitilaksi. Karrikoiden, olisi irvokasta ajatella saattoväkeä seisomassa kirkon eteisessä pahvimuki kädessään kahvikioskin äärellä suremassa omaistaan. Lisäksi lähes kaikki muu edellä luettelemani nykyinen toiminta saisi tilanpuutteessa lopettamistuomion.

Toivon asian uudelleen valmistelun myötä, että talouden tilaa pyritään kohentamaan muillakin kuin myyntipuheilla. En ryhdy talousneuvojaksi, haluan vain sanoa, että Oripään seurakuntatalon myymisen ajatteleminen tekee kipeää. Ja uskon, että se tekee sitä monelle muullekin.

Hannele Rouhiainen
Oripää

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän