”Ikää kun on, niin on hyvä tietää, mihin pystyy” – Vanhustenviikko toi liikkumisen iloa ja kuntotestailua

0
Niko Nevala (kesk.) tarkasteli kävelytestin tuloksia Mauno Mäentaustan ja Pirjo Levosen kanssa. Kuva: Jasmin Lehtilä

KOSKI. Koskella pääsi haastamaan itseään, kun kunta järjesti lauantaina terveystapahtuman Kosken liikuntahallilla. Tapahtuma on järjestetty ennenkin, mutta nyt se pidettiin ensimmäistä kertaa osana Kosken vanhustenviikon ohjelmaa.

Kosken kunnan hyvinvointikoordinaattori Katri Honkala korostaa, että tapahtumasta tahdottiin tehdä kaikille avoin ja sellainen, johon on helppo osallistua. Eri-ikäiset osallistujat huomioitiin tarkastelemalla testien tuloksia suhteessa oman ikäluokan keskiarvoihin. Tavoitteena oli paitsi järjestää mahdollisuus oppia lisää omasta kunnosta myös tarjota ammattilaisten ohjausta ja vinkkejä omaan arkeen. Samalla koskelaisia kannustettiin jatkamaan osallistumista kunnan tarjoamiin muihin terveys- ja liikuntapalveluihin.

Tapahtuma koostui monista erilaisista testipisteistä, jotka testasivat erilaisia yleiskunnon ja terveyden osa-alueita. Puristusvoimaansa oli testaamassa muun muassa Leena Huhtinen, 82, joka oli saapunut paikalle selvittämään, mihin oikein pystyy. Tärkeiksi tekijöiksi omalle hyvinvoinnilleen hän nostaa paitsi positiivisen mielen myös toiminnallisen elämäntavan.

–Kannattaa kuitenkin yrittää olla aktiivinen, vaikkei voisikaan liikkua, Huhtinen pohtii.

Vaikka liikunta ei aina onnistuisikaan, käy hän aktiivisesti esimerkiksi kuorossa.

Kiinnostusta herätti myös kuuden minuutin kävelytesti, jossa mitattiin osallistujien kestävyyskuntoa. Lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus saada sykemittari suorituksen ajaksi. Pisteellä toimineen liikuntaneuvoja Ann-Marie Anttilan mukaan suurin osa osallistujista oli varsin hyväkuntoisia. Syyksi hän arvelee sitä, että enemmistö tämänkaltaisiin tapahtumiin osallistujista on nimenomaan niitä, jotka liikkuvat omassa arjessaankin.

Kestävyyskuntoaan olivat puolestaan testaamassa Pirjo Levonen, 73, Mauno Mäentausta, 73 sekä Aarne Tuominen, 93. Levonen suuntasi testiin varsin kovin odotuksin, kun taas Tuomisen tavoite oli lähinnä selvittää, mihin oma kunto riittää. Luottavaisin mielin suhtautui myös Mäentausta, jonka jännitys oli kohdistunut lähinnä tasapainotestiin.

Kolmikon saamat tulokset vastasivat melko hyvin ennakko-odotuksia, eikä suurempia yllätyksiä tullut.

–Rollaattorilla olisi päässyt vielä puolta pidemmälle, tuumaili Tuominen suorituksensa jälkeen.

Silja Reiman, 92, oli puolestaan testaamassa liikkuvuuttaan.

–Ikää kun on, niin on hyvä tietää, mihin pystyy. Pienikin liike on hyvä, ja jos ei paljon liiku niin vaikka postilaatikolla kävisi. Itse täytyy kuitenkin se päätös lopulta tehdä, kukaan ei liiku toisen puolesta, Reiman pohti.

Arjessaan Reiman pyrkii harrastamaan liikuntaa, ja esimerkiksi tuolijumppa on tuttua kotonakin.

–Kunta kyllä järjestää toimintaa, siinä ei ole parannettavaa. Tarvitsisi vaan olla joku takapuoleenpotkija, Reiman naureskeli.

Kunnan toiminta sai yleisestikin kiitosta osallistujilta. Monet korostivat, että kunnan ja erilaisten järjestöjen järjestämä toiminta erityisesti ikäihmisille on runsasta ja monipuolista. Monilla terveystapahtuman osallistujilla olikin kokemusta myös muista kunnan järjestämistä tapahtumista, kuten uimareissuista. Tapahtumia järjestämässä ollut Honkala kiitteleekin kuntalaisia siitä, että kun jotain järjestetään, porukka yleensä saapuu paikalle.

Jasmin Lehtilä

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän