Jaakko ja Mirja Laakkion nukkekodin kalusteet on valmistettu Kakolan vankilassa lähes 90 vuotta sitten

0
Mirja ja Jaakko laakkion Elvi Alhaisilta perimät, pian 90 vuotta sitten Kakolassa valmistetut nukkekodin kalusteet ovat näytillä Kosken kirjastossa lokakuun ajan.

KOSKI. – Nämä olivat pahvilaatikkotavaraa, eikä niillä saanut leikkiä, Elviiran tuvan hirsirakenteista vastannut Jaakko Laakkio kertoo.

Kosken kirjastossa on esillä lokakuun ajan Laakkion ja hänen puolisonsa Mirja Laakkion yhdessä rakentama nukkekoti, Elviiran tupa.

Elviiran tupa sai alkunsa perheen jo edesmenneestä Elvi-tädistä, Elvi Alhaisista. Hän oli saanut isältään lahjaksi 7-vuotiaana, vuonna 1936, hienot Kakolan vankilassa valmistetut nukkekodin kalusteet.

– Tyttäremme sai leikkiä niillä käydessään Elvin luona ja myöhemmin hän sai ne omakseen, Mirja Laakkio muistelee.

Myös Laakkioiden lastenlapset ovat saaneet vuorollaan leikkiä vankien valmistamilla nukkekodin kalusteilla, mutta aina niillä leikittiin varoen ja nätisti.

Hyvä olikin, sillä joitakin vuosia sitten Mirja Laakkio katseli television antiikkiohjelmaa. Ohjelmasta selvisi, että Kakolan ainutlaatuiset kalusteet ovat hyvinkin arvokkaita.

Korona-ajan villitys

Laakkioilla Elviiran tuvan rakentaminen sai alkunsa koronavuosina, jolloin isäntä valmisti mäntyhirrestä avoimen tuvan, johon emäntä sitten sisusti nukkekodin.

Kakolan kalusteiden lisäksi tupaan on sijoitettu muitakin kalusteita sekä Mirja Laakkion valmistamia tekstiilejä ja erilaisia käyttöesineitä.

– Sain tuttavaltani lainaksi lasten kangaspuut. Niillä kudoin matot tupaan. Kaikista suuritöisin oli kukkapöydän liina, jonka tein nypläyslangasta.

Tuvassa asuvat nuket ovat matkamuistonukkeja, joille Mirja Laakkio pukenut päälle uudet vaateparret.

– Kehdossa makaavan vauvan olisin pukenut myös, mutta sille on pujotettu alkuperäiset vaatteet niin, etten saa niitä irti, rouva harmittelee.

Taloon ilmestyy jatkuvasti uusia, pikkuruisia yksityiskohtia. Jo haastattelun aikana Mirja Laakkio keksii, että tuvan nurkkaan on saatava jalallinen lukulamppu.

– Tytär sanookin, että tämä tuskin koskaan valmistuu, hän hymyilee.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän