Koskella on kaikki keinot käytössä lapsiperheellisten houkuttelemiseksi

0
Kuka muistaa kettuhipan, koskelaisen Naavatassujen päiväkodin opettaja Sanna Nurmi kyselee viskareiltaan. Lapset nauttivat kunnassa maksuttomasta päivähoidosta.

KOSKI. Kiinnostaisiko työ perhepäivähoitajana? Nähtävästi ei, sillä Kosken kunta on hakenut uusia perhepäivähoitajia syyskuusta asti, mutta halukkaita hakijoita ei ole tarjolla.

– Emme ole saaneet toistaiseksi yhtään yhteydenottoa tai hakemusta, varhaiskasvatusjohtaja Piritta Sihvonen toteaa.

Hakuaika jatkuu vielä lokakuun ajan, mutta Sihvonen epäilee, ettei se auta tilannetta, vaikka kunta olisi valmis jopa kouluttamaan tehtävästä kiinnostuneita oppisopimuksella perhepävähoitajan ammattiin.

Vielä viime keväänä Koskella työskenteli neljä kunnallista perhepäivähoitajaa, nyt heitä on kunnassa enää kaksi.

Ellei muu auta, Koskella voidaan harkita myös palveluiden hankkimista yksityiseltä taholta, ostopalveluna vaikka naapurikunnan puolella toimivalta yksityiseltä perhepäivähoitajalta.

Lapsiperheiden edut eivät näy muuttoliikkeenä

Koskelle on houkuteltu lapsiperheitä viime vuosina lähes kaikin mahdollisin eduin, mitä kunta voi asukkailleen tarjota.

Lasten päivähoito on ollut maksutonta kunnassa asuville, yli 3-vuotiaille lapsille tämän vuoden alusta asti, alle 3-vuotiaita lapsia kotona hoitavat perheet ovat saaneet kuntalisää vuodesta 2008 lähtien ja lisäksi Kosken ainoa päiväkoti toimii nykyaikaisissa, vuonna 2017 nimenomaan päiväkotikäyttöön valmistuneissa tiloissa.

Keinot eivät silti näy kummemmin kunnan lapsiperheiden tai lasten määrän kasvussa, vaikka toki kunnassa jo asuvat lapsiperheet arvostavat maksutonta päivähoitoa.

– Ajatus oli, että maksuton päivähoito houkuttelisi lisää lapsiperheitä, mutta ei se muuttoliikenteessä ole näkynyt. En myöskään usko, että kuntalisä vaikuttaisi siihen, että alle 3-vuotiaita hoidettaisiin enemmän kotona. Jos sitä haluttaisiin, olisi nykyistä, 150 euroa kuukaudessa maksettavaa kuntalisää nostettava tosi merkittävästi, Sihvonen jatkaa.

Hyvätuloiset hyötyvät eniten

Tällä hetkellä Koskella on Naavatassujen päiväkodissa 72 alle kouluikäisiä lasta ja perhepäivähoidossa seitsemän lasta.

– Ikäryhmät vähän vaihtelevat, mutta meillä ne ovat vielä mukavan kokoisia. Tänä vuonna eskari-ikäisiä on peräti 23, mutta jatkossa heitä on vähän alle kaksikymmentä, varhaiskasvatusjohtaja kertoo.

Lähes tasan vuosi sitten päätetty maksuttomaan päivähoitoon siirtyminen on Sihvosen mukaan joka tapauksessa helpottanut byrokratiaa. Enää kunnassa ei tarvitse kysellä vanhempien tuloselvitysten perään.

Tulotietojen perustella kun määriteltiin aiemmin päiväkotimaksuja, joiden perusteet ovat valtakunnallisesti yhteneväisiä.

Perheille maksuttomuuden merkitys on sitä merkittävämpi, mitä suuremmat tulot perheessä on. Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen enimmäismaksu yhdestä lapsesta olisi 295 euroa kuukaudessa.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän