Hävikkiruoka antaa luovuuden lentää – Marika Mularin shakshuka syntyy pikkurahalla

0
Shakshukan juttu on juustokumina. Sen tuoksusta perheen lapsetkin tietävät, mitä illallispöydässä on tarjolla. Kuva: Suvi Pulliainen

ARKIRUOKAA-juttusarja / Suvi Pulliainen
Marika Mulari pilkkoo paprikat ja sipulit ja heittää ne paistinpannuun pehmentymään. Jonkin ajan kuluttua ne saavat seurakseen tomaattimurskaa, reilusti juustokuminaa ja muita mausteita. Mittalusikoita tai vaakaa ei keittiön pöydällä näy.

–En ylipäätään mittaile, kun laitan ruokaa. Arkiruoka on mielestäni sellaista ruokaa, että siinä ei tarvitse mittailla, Mulari sanoo.

Shakshuka on ollut perheen ruokalistalla kolmisen vuotta. Voimakkaan mausteiselta tuoksuva ruoka on alunperin kotoisin Lähi-idästä. Shakshukassa tomaattipohjaiseen kastikkeeseen upotetaan yleensä erilaisia kasviksia ja se kruunataan kananmunilla. Mulari käyttää ruokaan tänään lisäksi vuohenjuustoa ja kikherneitä.

Mulari vannoo hävikkiruoan nimeen. Tämän päivän aineksista paprikat ja vuohenjuusto on ostettu hävikkinä. Shakshuka on Mularin mielestä mainio hävikkiruoka, sillä siihen voi upottaa melkein mitä vain kasviksia.

–Jos kotona on esimerkiksi vähän nahistuneita tomaatteja, niillä voi tarvittaessa jatkaa tomaattimurskaa, hän vinkkaa.

Hävikkiruoan käyttäminen kokkailussa on Mularille yksi teko ympäristön hyväksi, mutta myös taloudelliset hyödyt painavat vaakakupissa.

–Jos on mahdollista maksaa ruoasta 60 prosenttia vähemmän tai ostaa säkillinen kasviksia kahdella eurolla, niin miksi ei? Keksin sillä loppurahalla paljon hauskempiakin asioita, mihin sen voi käyttää, kuin ruoka.

Shakshukan valmistamisessa raaka-aineiden määrät tai keittoajat eivät ole kiveen hakattuja. Ainoa kohta, jossa Marika Mularin mukaan kannattaa olla tarkkana, on munien kypsyminen. Niistä pitää saada juurin oikeanlaisia. Kuva: Suvi Pulliainen

Puoli tuntia on maksimi

Shakshukan valmistamiseen menee aikaa noin puoli tuntia. Mulari kertoo, että puoli tuntia on heidän arkipäivissään maksimi, mitä ruuanlaittoon käytetään, yleensä ruoka valmistuu nopeammin. Shakshukassa hyvää on se, että sen pohjan voi valmistaa etukäteen, mikä taas nopeuttaa kokkaamista arjen kiireessä.

–Joskus teen pohjan valmiiksi viikonloppuna, eli en laita ruokaan vielä kananmunia ja vuohenjuustoa. Se säilyy jääkaapissa tai sen voi pakastaa. Arkena sitten vain lämmitän pohjan pannulla ja lisään proteiinit, hän selittää.

Mularin perheessä syödään kasvispainotteisesti. Hän ei itse syö lainkaan punaista lihaa, mutta kalaa lautaselta löytyy kerran tai kahdesti viikossa. Broileria tulee syötyä satunnaisesti.

–Ruoanlaittofilosofiani on, että kasvisruoan ei tarvitse esittää liharuokaa. Vaikka suomalaisessa perheessä perusruoka on makaronilaatikko, niin minun ei ole pakko tehdä soijarouhemakaronilaatikkoa. Voin tehdä oikeasti hyvää kasvisruokaa, Mulari sanoo.

Ihan joka päivä ei Mularinkaan perheessä kokata. Kahden teinin kanssa asuessa varsinkin illat ovat välillä niin kiireisiä, että ruoka on pakko valmistaa helposti ja nopeasti. Silloin uunista saattaa löytyä nakkeja ja ranskiksia.

–Ihanteeni olisi, että perhe syö joka ilta yhdessä, mutta arki on opettanut sen, ettei siitä kannata pitää kynsin hampain kiinni. Tärkeämpää on, että jokainen saa tehdä sitä mitä rakastaa. Yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä, mutta ei niiden tarvitse tapahtua joka arki-ilta, Mulari toteaa.

Välillä myös valmista

Arkiruoka on muuttanut Mularin perheessä muotoaan vuosien varrella. Kun lapset olivat pieniä, hänelle oli tärkeää valmistaa ruoka alusta loppuun itse. Nykyisin pipo on asian suhteen löystynyt ja keittiöön kulkeutuu ajoittain myös eineksiä helpottamaan arjen kiirettä.

Keittiöremontin aikana Mulari tutustui myös ResQ klubiin, jossa ylijäänyttä ruokaa voi käydä ostamassa edullisesti eri ravintoloista ja kahviloista. Pienemmillä paikkakunnilla ResQ-ruoan tarjontaa ei juuri ole, mutta Turussa töissä käydessään mukaan tarttuu aina silloin tällöin jotain hyvää.

–Uskon, että se tapa jää, että voi käydä vähän useammin hakemassa valmista, Mulari pohtii.

Mulari miettii välillä pääsisikö arjessa helpommalla, jos suunnittelisi viikon ruokalistan etukäteen ja tilaisi tarvittavat aineet verkkokaupasta. Hävikin metsästyksessä kun ruokakaupassa täytyy käydä 2–3 kertaa viikossa.

– Jos ei olisi jäänyt koukkuun tähän hävikkihommaan, niin voisihan se helpottaa. Mutta toisaalta en ole niin suunnitelmallinen, että pystyisin siihen, Mulari nauraa.

Mularin mielestä hävikkiruokaa kokkaillessa luovuus lisääntyy.

– Tykkään siitä, että on sellainen kokkisota-fiilis. Kun löydän hävikkiä, niin tiedän vasta silloin mitä kokkaan, Mulari hymyilee.


SHAKSHUKAN RESEPTI

Ainekset
1–2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
2–3 paprikaa
ruokaöljyä
2 tölkkiä tomaattimurskaa
1 tl juustokuminaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
chiliä fiiliksen mukaan
1–2 dl vettä
1 tölkki kikherneitä
kananmunia ja vuohenjuustokiekkoja syöjien mukaan
korianteria, lehtipersiljaa tai jotain muuta suosikkiyrttiäsi

Valmistus
Pilko sipulit ja paprikat.
Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää sipulit ja paprikat ja paista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet.
Lisää mausteet, sokeri ja suola.
Lisää tomaattimurska ja vesi.
Anna seoksen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
Lisää kikherneet ja anna niiden lämmetä.
Tee seokseen kuoppa jokaiselle kananmunalle ja riko munat kuoppiin, lisää myös vuohenjuustokiekot pannulle.
Peitä kannella muutamaksi minuutiksi. Aika riippuu siitä, millaisena haluat syödä munasi.
Ripottele yrttejä ja mustapippuria valmiin paistoksen päälle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän