Oripään seurakuntatalon lisäksi myös Riihikosken seurakuntatalo menossa myyntiin

0
Pöytyän seurakunnan laatimassa kiinteistöstrategiassa esitetään Oripään seurakuntatalon (kuvassa) pistämistä myyntiin. Myös Riihikosken seurakuntatalon myynti on suunnitelmissa.

PÖYTYÄ, ORIPÄÄ. Pöytyän seurakunnan uusi kiinteistöstrategia vuosille 2025–2029 lähtee siitä, että vain seurakunnan toiminnan kannalta välttämättömät kiinteistöt säilytetään. Kiinteistöt on strategiassa jaettu neljään ryhmään: kehitettäviin, säilytettäviin, toistaiseksi säilytettäviin ja luovuttaviin.

Oripään ja Riihikosken seurakuntatalot ovat molemmat luovuttavien listalla. Riihikosken seurakuntatalon myyntiä perustellaan strategiassa sillä, että (kanta-) Pöytyällä on kaksi seurakuntataloa ja Riihikosken seurakuntatalo sijaitsee erillään kirkosta ja työntekijöistä.

Riihikosken seurakuntatalon vuosikustannukseksi on arvioitu 25 000 euroa ja tuotoiksi 1700 euroa. Oripään seurakuntatalon vuosikustannukseksi on arvioitu 37 000 euroa ja tuotoiksi 18 000 euroa.

Kyrön seurakuntakoti asuntoineen on merkitty toistaiseksi säilytettäväksi. Myös Yläneen kirkkoherranvirasto on toistaiseksi säilytettävien listalla.

Kaikkien kirkkojen lisäksi Pöytyän ja Yläneen seurakuntatalot ovat kehitettävien listalla.

Säilytettävien mutta ei kehitettävien listalla on suuri joukko erilaisia esimerkiksi huoltoon liittyviä rakennuksia.

Myyntisuunnitelmien taustalla on seurakunnan suuret kiinteistömenot. Vuodesta 2015 vuoteen 2023 kiinteistöt ylläpidon kustannukset ovat nousseet liki kolmanneksella.

Myyntipaineita aiheuttavat vähenevä jäsenmäärä ja yhteiskunnan muuttuminen. Nyt Pöytyän seurakunnan alueella asuvista 75 prosenttia kuuluu kirkkoon. Vuonna 2030 luvun arvioidaan olevan viisi prosenttia pienempi. Toisaalta kirkon toiminnalta vaaditaan entistä enemmän monipuolisuutta, sillä jäsenyyden merkitys on strategian mukaan pirstoutunut voimakkaasti.

Pöytyän seurakunnan kiinteistöstrategia löytyy osoitteesta https://www.poytyanseurakunta.fi/poytakirjat kirkkoneuvoston 9.10. pidettävän kokouksen esityslistan liitteistä


MYYNTIIN MENOSSA

Ehdotetut akuutit toimenpiteet

Karinaisten suntion asunto: myyntipäätös on jo tehty.
Karinaisten vanhan pappilan vilja-aitta: selvitetään voisiko myydä, aitat helposti siirrettäviä.
Oripään seurakuntatalo: selvitetään mahdollista myyntiä yhdessä paritalon kanssa kokonaisuutena.
Oripään paritalo: vaatii kalliin lämmön eriyttämisen seurakuntatalosta, selvitetään voisiko myydä kokonaisuutena.
Riihikosken seurakuntatalo: myyntiin.
Yläneen asunto-osakkeet: myyntiin.
Yläneen Elijärven rantasauna / rantatontti: myyntiin.
Yläneen kanttorila: myyntiin.
Yläneen kanttorilan talousrakennus (Nuorten tupa): myyntiin.

Viisivuotissuunnitelmassa myytäväksi ehdotettava kohde

Pöytyän kirkkoherranvirasto: pitää myydä virastona, rakennusluvan kautta voi hakea asunnoksi

Muut selvitettävät asiat

Pöytyän vanha seurakuntatalo: selvitetään voidaanko suojelupäätös purkaa


Pöytyän kirkkoneuvosto käsittelee kiinteistöstrategiaa keskiviikkona 9.10. Lopullisesti asiasta päättää myöhemmin kokoontuva kirkkovaltuusto.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän