”Kaikki näkyvyys on plussaa” – Omatekoinen heijastin välkkyy kirkkaasti

0
Seija Saarinen opasti Janna Heinosta, 8, ja Sofia Rouvalia, 8, Big Shot-leikkauskoneen käytössä. Kuva: Tuomas Honkasalo

PÖYTYÄ/Riihikoski. Tiistaina vietettiin Liikenneturvan lanseeraamaa valtakunnallista heijastinpäivää. Tapahtumaan osallistuttiin myös Riihikosken kirjastolla, jonne sai iltapäivällä tulla askartelemaan omia heijastimia. Malleja ja sapluunoita oli tarjolla poikkeuksellisen paljon. Nokkelimmat saksivat valmiista heijastintarranauhasta ihan omat ja mielikuvitukselliset muotonsa.

Kirjaston puolesta heijastinaskartelupajasta vastasi Seija Saarinen, jonka Big Shot -masiinat ovat tulleet tutuiksi monille käsityöharrastajalle. Viiden sentin levyistä heijastintarraa löytyy puolestaan monista tavarataloista.

–Heijastintarraa irrotetaan muotoon vaikkapa tällä sydämenmuotoisella rei’ittäjällä. Tämän voi valmiiksi jo taittaa kaksipuoleiseksi tai sitten voi leikata kaksi samanlaista muotoa ja liimata ne yhteen. Siitä syntyy heijastin. Kiinnitysnaruksi voi käyttää siimaa. Tietenkin tämän voi myös liimata suoraan vaatteeseen, jos se ei mene pesuun, Saarinen selvitti.

Heijastinpajoja on siis suhteellisen helppo pistää pystyyn ihan kotiolosuhteissakin, vaikka hienot leikkurit puuttuisivatkin.

–Leikkauksen jälkeen jääviä jämäpalojahan voi käyttää vaikkapa polkupyörän rungossa, mikä tekee siitä näkyvämmän. Kaikki näkyvyys on plussaa, Saarinen ideoi.

Ryhmä kakkosluokkalaisia tyttöjä saapui kirjastoon askartelemaan koulupäivän jälkeen. Idearikkaita ilmeitä ja ahkeria käsiä nähtiin leikkureiden luona.

–Minähän rakastan käsitöitä ja askartelua, kertoi Salli Silsten, 8.

–Puusta on kiva tehdä juttuja ja ompelukin on kivaa. Tein kerran pikkuveljelleni pehmon, Salli paljasti.

Tytöiltä löytyi heijastimia jo ainakin repusta ja polkupyörästä. Joltain löytyi heijastinliivi kotoa.

–Tällä hetkellä mulla ei ole kauheasti heijastimia tai taitaa mulla on hanskoissa, kertoi Janna Heinonen, 8.

Sofia Rouvalilla, 8, heijastin löytyi jo repusta. Askartelutuokion jälkeen tytöiltä löytyi heti enemmän heijastinpintaa tulevan syksyn pimeisiin keleihin.

Itse tehty heijastin tulee aktiivisemmin käyttöönkin, sillä tekemisestä jäi mieleen positiivinen jälki.
Tuomas Honkasalo

 

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän