Välkky turvaa suojatietä Kisariihen luona – Pöytyän kunta kaavailee suojatievaroittimia Kyröön ja Yläneelle

0
Joni Tuomi, Markku Lindroos, Petri Lehtonen ja Sami Hakanpää poistivat perjantaina suojateipit Kisariihen kohdalle asennetusta sinivalkoisesta Välkky-suojatievaroittimesta. Kuva: Sonja Tanninen.
Joni Tuomi, Markku Lindroos, Petri Lehtonen ja Sami Hakanpää poistivat perjantaina suojateipit Kisariihen kohdalle asennetusta sinivalkoisesta Välkky-suojatievaroittimesta. Kuva: Sonja Tanninen.

PÖYTYÄ/Riihikoski. Yläneentiellä, Kisariihen kohdalla otettiin perjantaina käyttöön Välkky-suojatievaroitin. Se herättää autoilijoiden huomion vilkuttamalla sinisiä ja valkoisia ledivaloja, kun jalankulkija aikoo ylittää tien.

Välkyn Pöytyälle lahjoittaneella vakuutusyhtiö LähiTapiola Varsinais-Suomella on kolmivuotinen lahjoitussuunnitelma liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Suunnitelma tähtää siihen, että yhtiön toimialueen 17 kunnassa on vuoden 2026 loppuun mennessä Välkky-suojatievaroitin.

Pöytyän rakennustarkastaja Petri Lehtonen on huomannut Riihikoskella jo ennestään olevan Välkyn herättävän autoilijoiden huomion.

– Vilkkuvalot havaitessaan he pysähtyvät herkästi ennen suojatietä ja antavat tilaa jalankulkijoille, Lehtonen kertoo.

LähiTapiola Varsinais-Suomen vastuullisuus- ja viestintäpäällikkö Lotta Kannisto arvelee suojatievaroittimien tehosta saatavan tilastotietoa muutaman vuoden päästä.

Hän toivoo Välkky-varoittimien jättävän suojatiestä muistijäljen autoilijoille.

– Toivottavasti välke palaa heidän mieleensä sellaistenkin suojateiden kohdalla, missä ei ole varoitinta, Kannisto sanoo.

Vilkasliikenteinen paikka

Pöytyän teknisen toimen väen oli helppo löytää sopiva paikka vakuutusyhtiön hankkimalle Välkylle.

Vaikka Riihikosken yhtenäiskoulun tuntumassa on ennestään suojatievaroitin sekä nopeusnäyttö, samalle suoralle asennetulle uudelle Välkylle on Lehtosen mukaan tarve. Suojatiellä kun kulkee paljon lapsia ja nuoria etenkin niihin aikoihin, jolloin Kisariihessä tai urheilukentällä on toimintaa.

LähiTapiolassa työskentelevä, Riihikoskella asuva ja paikallisia liikuntapaikkoja valmentajan ominaisuudessa käyttävä Joni Tuomi allekirjoittaa Lehtosen havainnon.

Lehtosen ja Tuomen mielestä liikenne Riihikoskella sujuu päällisin puolin hyvin, mutta raskas kaasujalka on valitettavan yleinen vaiva.

Laitteisto voidaan siirtää

Välkky on suomalaisen InnoTrafik Oy:n kehittämä ja valmistama laitteisto. Vilkkuvien ledien luvataan näkyvän normaalioloissa 200 metrin päähän ja sankassa lumisateessakin 50 metriin asti. Laitteiston akunkesto on noin kaksi vuotta.

Vakuutusyhtiön hankkiman Välkyn asentaneet Pöytyän kunnan työntekijät Markku Lindroos ja Sami Hakanpää kehuvat laitteiston suunnittelua. Asennus hoitui heidän mukaansa puolessa tunnissa. Tarpeen vaatiessa Välkky on siirrettävissä toisaalle.

Petri Lehtonen kertoo, että kunta on aikeissa hankkia Välkyt myös Kyrön ja Yläneen taajamiin.

– Kyrössä olisi sellaiselle tarvetta torin vieressä, josta kuljetaan Saleen. Paikka on tolppien sijoittelun kannalta vähän hankala. Ne ovat kaukana tiestä ja siksi Välkky vilkuttaisi niistäkin, jotka eivät ole ylittämässä tietä, Petri Lehtonen kertoo.

Välkkyjä ei tulla asentamaan läheskään jokaiselle suojatielle, sillä ne maksavat noin 2 500 euroa.

Kunta tarvitsee ELY-keskukselta sijoittamisluvan asentaakseen suojatievaroittimen tai nopeusnäytön ELY:n hoitamille teille. Pöytyällä on huomattu lupien heltiävän helposti liikenneturvallisuutta parantavien laitteiden asentamiseen ja niitä on haettu jo ennakkoon.

Toisinaan ELY tuo Pöytyälle myös omia nopeusnäyttöjään. Tällä hetkellä jokaisessa Pöytyän taajamassa on nopeusnäyttö.


Fakta: Suojatieturvallisuus

Vaaratilanteet suojateillä ovat LähiTapiolan viime keväänä teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen perusteella yleisiä.

Turun seudulla annettujen vastausten perusteella 35 prosenttia jalankulkijoista ja 20 prosenttia pyöräilijöistä on joutunut vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen suojatiellä.

81 prosenttia vastaajista kertoi olevansa huolissaan lasten suojatieturvallisuudesta koulujen läheisyydessä.

Kyselyn toteutti Verian.

Siihen vastasi 6 030 henkilöä. LähiTapiola Varsinais-Suomen alueelta vastaajia oli 342.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän