Anna kehun kiertää -juttusarja: Joona Sankari uskoo hyvän luovan lisää hyvää

0
Lenkkeily on tällä hetkellä Joona Sankarin lempiurheilua, sillä se pitää kehon ja mielen virkeänä. Kuva: Emmi Lovén

PÖYTYÄ/Yläne. Aktiivinen juoksuharrastaja ja syntyperäinen yläneläinen Joona Sankari viihtyy kotipaikkakuntansa maisemissa erityisesti lenkkipoluilla, mutta suuren osan vapaa-ajastaan nuori mies viettää myös Yläneen kirkonkylän vapaapalokunnan toimintaan osallistuen. Sankari toimii paikallisen yhdistyksen hallituksen jäsenenä. Vapaaehtoisporukan sisällä hänen erityisosaamiseensa kuuluu kaluston- ja kiinteistönhoidolliset tehtävät.

Ennen koronapandemiaa Sankari toimi vetohenkilönä myös palokunnan nuoriso-osastossa. Hiljaisempien vuosien jälkeen nuoriso-osastotoimintaa on taas tavoitteena päästä jatkamaan.

–Käytännössä olen itse ollut vapaapalokunnan toiminnassa mukana heti syntymästäni lähtien, sillä se on aina ollut iso osa koko perheeni elämää. Isäni toimi vapaaehtoisena ja pikkuveljeni kanssa vietimme paljon aikaa paloasemalla. Olen siis kasvanut toimintaan mukaan. Pienenä poikana myös aloin haaveilla palomiehen ammatista, Sankari kertoo.

Sankarin mukaan nuoresta iästä alkaen vapaapalokunnan toiminnassa mukana oleminen on tuonut hänen elämäänsä runsaasti käytännön oppia sekä sen myötä erityisesti onnistumisen kokemuksia ja yhteisöllisyyttä. Samoja asioita hän toivoo myös tämän päivän lapsille ja nuorille.

Harrastus vaatii omalta osaltaan aikaa ja panostamista, mutta se myös antaa paljon. Yhdistyksessä on mahdollista hyödyntää ja myös kehittää omia vahvuuksia sekä ammentaa omista kiinnostuksen kohteista, jotka Sankarille liikunnan ohella ovat muun muassa autot, ja erityisesti ne suuremmat eli raskaat ajoneuvot.

Tällä hetkellä Sankari työskentelee logistiikka-alalla oripääläisessä kuljetusyrityksessä, joten vapaaehtoistoiminnan lisäksi ajoneuvojen huolto- ja muut tehtävät täyttävät monipuolisesti miehen arkea. Nykyinen työ on Sankarille erittäin mieleinen, mutta sen ohessa lapsuuden haave pelastusalan ammattiin kouluttautumisesta elää yhä vahvana hänen mielessään ja se on myös tavoitteena toteuttaa ihan lähitulevaisuudessa.

Avuliaaksi ja oma-aloitteiseksi kehutun Sankarin unelmat ulottuvat vielä työ- ja vapaaehtoistoimintaa laajemmalle. Suurimpana haaveena hänellä olisikin elämänsä aikana päästä vierailemaan jokaisessa maailman noin kahdessasadassa eri maassa. Tähän päivään mennessä reissukohteita on kertynyt jo toistakymmentä pääasiassa Euroopan alueelta sekä Aasiasta. Sankari kokee matkailun olevan oiva keino laajentaa omia näkemyksiä maailmasta ja ihmisten erilaisista tavoista elää.

–Matkustaminen omien ympyröiden ulkopuolelle luo uusia näkökulmia ja mahdollistaa minulle myös parhaiten irtioton arjesta ja sen tuomista velvollisuuksista.

Sankari lähteekin ulkomaan matkoille mieluiten ilman pilkuntarkkaa suunnitelmaa tai aikataulua, sillä sitä kautta hän kokee olevansa vapaa tekemään päätöksiä hetkessä ja kulloisenkin fiiliksen mukaan.

–Mahdollisimman paljon olisi hienoa nähdä ja kokea ja luotan siihen, että maailma kantaa kulkijaa. Tätä periaatetta noudattamalla olen päätynyt reissuilla myös varsin eriskummallisiin tilanteisiin, mutta kaikesta on aina selvitty, Sankari kuvailee nauraen.

Elämäntapapositiivisena ja liikunnallisena persoonana Sankari kertoo olevansa onnekas siinä suhteessa, että lähipiiristä löytyy samanmielisiä ihmisiä, joiden myötä elämässä on sekä reissukavereita että turvallinen tukikohta, johon matkoilta palata. Tämän hän toivookin jatkuvan myös tulevaisuudessa, sillä hänen nähdäkseen positiivisuus syntyy ja elää ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja vapaudessa päästä toteuttamaan itseään.

–Tärkeintä elämässäni tällä hetkellä ovat läheiset, ystävät ja se, että pystyn aktiivisesti liikkumaan ja harrastamaan liikuntaa. Ajattelen, että näillä eväillä omaa positiivisuutta on helppo ylläpitää. Ystävällisyys ja kohteliaisuus yleisesti myös muita ihmisiä kohtaan ei maksa mitään, joten sitä on mielestäni yksinkertaista toteuttaa ihan jokapäiväisessä arjessa, Sankari kiteyttää
Emmi Lovén


KEHU KIERTOON

Nimi, ikä: Joona Sankari, 26
Asuinpaikkakunta: Pöytyä/Yläne
Ammatti: Logistiikka-alan monitoimija
Harrastukset: Lenkkeily, uiminen, lavatanssit, matkailu
Kehut: ”Aktiivinen palokuntalainen, aina valmiina kaikkeen edustustehtävistä talkoisiin. Ahkera ja oma-aloitteinen tekemään erilaisia töitä. Avulias ja saa aina hymyn huulille!” (Sari Rantanen)


 

Anna kehun kiertää -juttusarjassa laitetaan kehu kiertoon. Joona Sankari on juttusarjan 100. kehuttu henkilö Auranmaalta. Seuraavaksi juttusarjassa esitellään Joona Sankarin kehuma henkilö. Joona Sankarin kehui Sari Rantanen.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän