Vapaaehtoinen pelastuspalvelu etsii ja auttaa

0
Virpi Arvola lähti mukaan Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun auttamisen halusta.

AURANMAA. Jos ihminen katoaa Auranmaalla, häntä lähtevät etsimään paikallisen Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Vapepan, etsijät. Liikkeelle lähdetään poliisin pyynnöstä.

Auranmaan ja Loimaan Vapepan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Virpi Arvola kertoo, että vapaaehtoisia on alueella tällä hetkellä 110.

Alueella on kolme hälytysryhmää, Auranmaan, Loimaan ja Marttilan-Kosken etsijät. Koko maassa Vapepan vapaaehtoisia on auttamisvalmiudessa yli 13 000. Toiminta on aidosti vapaaehtoista. Palkkaa ei saa ja liikkeelle lähdetään oman elämäntilanteen mukaan.

Virpi Arvola liittyi Vapepaan halusta auttaa.

– Jos omalla pienellä panoksella voi olla avuksi toisille, se on palkitsevaa.

Mukaan toimintaan pääsee koulutuksiin osallistumalla. Ensimmäiselle etsintäkurssille Auranmaalla vuonna 2022 saatiin 17 etsijää. Samalla perustettiin Auranmaan etsijät.

– Kursseille tuli ihmisiä todella paljon. Yhdestä kurssista piti tehdä kaksi, koska ryhmä kasvoi suureksi, Virpi Arvola kertoo.

Valmiudessa oleminen on tositoimien vähyydestäkin huolimatta tärkeää. Etsinnän lisäksi vapaaehtoiset voivat kouluttautua monenlaisiin muihin tehtäviin kuten ensihuoltoon, liikenteen ohjaukseen, evakuoinneissa avustamiseen ja henkisen tuen antamiseen.

Varautuminen on maailmanlaajuisesti ajankohtainen teema. Arvola toteaa, että lähivuodet ovat opettaneet, että tilanteet muuttuvat nopeasti.

– Silloin on oltava suunnitelmat valmiina.

Poliisille vapaaehtoiset etsijät ovat tärkeä apu, koska viranomaisresurssit eivät aina siihen riitä, etenkään taajamien ulkopuolella. Arvola kertoo, että Vapepa on otettu Auranmaalla hyvin vastaan. Toiminnasta on käyty kertomassa järjestöissä ja on osallistuttu tapahtumiin.

Arvola toivoo, että kunnat ottaisivat valmiussuunnitelmissaan Vapepan huomioon. Vapaaehtoiset voivat auttaa esimerkiksi pitkän sähkökatkon tai vesikriisin sattuessa.

– Kun tarvitaan käsi- ja jalkapareja viemään vettä koteihin laajalla alueella tai evakuoimaan vanhuksia pitkien sähkökatkojen aikana. Olisimme myös oiva apu, kun on poikkeustilanteissa vietävä tietoa syrjäseudun mökkeihin.


Vapepa tänä vuonna 60 vuotta

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu perustettiin vuonna 1964.

Koordinoidun pelastuspalvelun tarpeeseen havahduttiin viisivuotiaan lapsen kuolemaan johtaneen katoamisen yhteydessä, Lapissa Pallastunturin alueella. Suuretsinnän jälkeen havaittiin, että etsintöjen koordinoinnille on tarve.

Vapepa toimii koko maassa. Yhteysjärjestöinä ja koordinoijina ovat SPR, Suomen Meripelastusseura ja Suomen Lentopelastusseura.

Vapepa on 53 järjestön ja yhteistyötahon yhteenliittymä, jonka hälytysryhmät lähtevät liikkeelle viranomaisen pyynnöllä. Suurin osa tehtävistä on kadonneen etsintöjä.

Lisätietoja: vapepa.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän