Kirjoittajavieras: ”Harvaan asutussa Länsi-Australiassa välimatkat ovat pitkiä”

0
259 kilometrin päässä Perthistä sijaitseva Merredin ei ole kovinkaan vilkas menomesta. Kuva: Matti Penttila

Aika tuoreen tiedon mukaan Australian asukasluku on runsaat 27 miljoonaa. Osavaltioista väkirikkain on Uusi Etelä-Wales, jossa on vähän alle 8,5 miljoonaa asukasta. Oma kotivaltioni, Länsi-Australia, on pinta-alaltaan maan suurin osavaltio. Asukasluku jonkin verran alle kolme miljoonaa, mutta kolmen miljoonan rajan odotetaan menevän rikki vuoden 2025 aikana. Länsi-Australian asukkaista 73,4 prosenttia asuu Perthin metropolialueella.

Australian osavaltioista Länsi-Australia on harvimmin asuttu, vain 1,15 ihmistä neliökilometriä kohti. Koko maan asukastiheys on vajaat neljä ihmistä neliökilometrillä.

Kun ottaa huomioon, että Perthin metropolialueen asukasluku on runsas 2,3 miljoonaa, voi päätellä allekirjoittaneen asuvan aika reilun kokoisessa kirkonkylässä…

Australian neljässä suurimmassa kaupungissa asuu pitkälti yli puolet koko maan asukkaista, joten maaseudulla on laajoja asumattomia tai hyvin harvaan asuttuja alueita.

Harvan asutuksen huomaa hyvin, kun ajaa autolla Perthistä Etelä-Australian osavaltion suurimpaan kaupunkiin Adelaideen. Lyhintä mahdollista reittiä asfaltoituja tietä käyttäen matka on pituudeltaan tasan 2 700 kilometriä. Suuressa maassa matkat ovat pitkiä, varsinkin maaseudulla.

Olen itse ajanut autolla Perthistä Adelaideen, tosin kauan sitten, joten tiedän omakohtaisesti, kuinka harvassa asutusta on. Kun otetaan matkan varrella olevien kaupunkien asukasluvun alarajaksi 2000, niin ensimmäinen Perthin metropolialueen ulkopuolella oleva 2000 asukkaan paikkakunta on Northam, 97 kilometrin päässä Perthistä. Sen jälkeen tulee Merredin, matkaa Perthistä 259 kilometriä. Sitten saa ajaa Etelä-Australiaan saakka Ceduna-nimiseen kaupunkiin, jonne on matkaa Perthistä 1928 kilometriä. Sen jälkeen ennen Adelaidea on vielä Port Augusta, 2393 kilometrin päässä Perthistä.

Se, että näin pitkällä matkalla on näin vähän vähintään 2000 asukkaan kaupunkeja, johtuu osittain Nullarborin erämaasta, jonka etelälaitaa valtatie Norsemanista itään päin myötäilee. Kun Norsemanista lähtee ajamaan Adelaiden suuntaan, saa ajaa 191 kilometriä ennen kuin tien viereltä löytyy Balladoni-niminen asuttu paikka. Balladonian jälkeen löytyy Australian pisin maantiesuora, joka on pituudeltaan 146,6 kilometriä. Sitä suoraa ajaessa maisema pysyy koko ajan suurin piirtein samanlaisena, joten vaarana on autoilijan tarkkaavaisuuden herpaantuminen ajatusten vaeltaessa jossain muualla.

Norseman ja Etelä-Australiassa sijaitseva Penong ovat noin 1135 kilometrin päässä toisistaan. Niiden välillä suurin asuttu paikka on Eucla, jossa asukkaita on noin 50. Paikkakunnalla on motellin ja bensa-aseman lisäksi poliisiasema. Lisäksi paikkakunnalla toimii ambulanssi ja sairaanhoitaja.

Kun valtatietä Norsemanista itään päin Etelä-Australian rajalle kunnostettiin ja asfaltoitiin 1960-luvun lopulla, yhtenä työntekijänä oli maansiirtokoneiden kuljettaja Eric (Erkki) Sonninen. Mainittu Norseman on noin 500 asukkaan paikkakunta, jonka läheisyydessä on kaivostoimintaa.

Paikkakunnalla onkin ajoittain asunut joitakin suomalaisia siirtolaisia todistaen, että meitä suomalaisia eksyy joka paikkaan.

Matti Penttila

Kirjoittaja on kotoisin Yläneeltä. Hän muutti Australiaan vuonna 1967.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän