KOSKI. Kosken Sähkön yrittäjä Pertti Kujalan mielestä hänen päivänsä ovat nykyään aika mukavia, kun niitä ei tarvitse ahtaa täyteen ohjelmaa ja työt saa tehdä rauhassa.
Toista oli vuonna 1988, jolloin hän otti yrityksen ohjat isältään Arvo Kujalalta. Aluksi velkaa oli paljon ja 90-luvun lama nosti pankkikoron pitkälle yli kymmenen prosentin.
– Yrittämisestä ei olisi tullut mitään, jos olisimme olleet vuokralla. Onneksi meillä oli oma kiinteistö, Pertti Kujala sanoo.
Käänne parempaan tapahtui vuoden 1993 lopulla, jolloin kolme vuotta kestänyt Suomen kokonaistuotannon supistuminen päättyi. Elämä alkoi taas rullata, kun korot painuivat alle viiden prosentin.
Merkittävä osa Kosken Sähkön töistä on keskittynyt viljankuivureihin. Pertti Kujala laskee yrityksensä osallistuneen vuosien saatossa satojen kuivurien rakentamiseen. Kotimaan lisäksi Kosken Sähkön väki oli rakentamassa niitä Venäjälle ja Viroon.
– Varastostamme löytyy vielä varaosia useimpiin vanhoihinkin kuivurimalleihin, Kujala kertoo.
Vaikka tekniikka on kehittynyt, kuivurien perusviat ovat usein lähes samanlaisia ja yleensä yksinkertaisia. Kokemus on opettanut Pertti Kujalan päättelemään jo ennalta, minkälainen vika kohteessa odottaa ja melko usein oletus osuu oikeaan.
Tilakoon kasvaminen on aiheuttanut sen, että yrityksen työreviiri on levittätynyt kauas Kosken rajojen ulkopuolelle.
Pertti Kujala aikoo pyörittää yritystä niin kauan kuin töihin lähteminen tuntuu mielekkäältä.
Hänen aikuiset lapsensa, tytär ja kaksi poikaa eivät tule jatkamaan yritystä. Sen Kujala sanoo ymmärtävänsä hyvin. He saavat korkean koulutuksen ja kelpo työpaikan turvin leipänsä helpommin kuin yksityisyrittäjinä.
Arvo Kujala aloitti sähkölinjojen parissa
Kosken Sähkö sai alkunsa, kun Lounais-Suomen Sähkö Oy myönsi Arvo Kujalalle 15.9.1954 luvan tehdä asennuksia C-luokan oikeuksin. Tuolloin työ oli pitkälti sähkölinjojen rakentamista.
Pertti Kujala muistaa yrityksen työntekijöiden kulkeneen usein töihin polkupyörällä. Työkalusalkku oli ohjaustangolla ja pikkutavarat tarakalla. Suuret tavarat kuljetettiin pakettiautolla tai traktorilla.
Yrityksen kirjanpito tehtiin kynällä ja palkanmaksu tapahtui viikonloppuisin varaston ovella. Rahat ojennettiin työntekijöille ruskeissa kirjekuorissa.
Kuusikymmenluvulla Sähköurakoitsija Arvo Kujalaa työllistivät omakoti- ja rivitalojen, broilerihallien, sikaloiden, kanaloiden, teollisuushallien ja vesilaitosten rakennustyöt.
Samoihin aikoihin viljankuivaamoista tuli tavanomainen työkohde. Aina elonkorjuun aikaan Arvo Kujala kiiruhti kuivurilta toisen luo niin vilkkaan, ettei hän juuri ehtinyt kotona käydä.
1970-luvulla yrityksen nimeksi tuli A&A Kujala ja samalla toiminta laajeni myymälään, joka oli osa yritystä yli 50 vuoden ajan. Kun Pertti Kujala ryhtyi jatkamaan isänsä työtä 1988, myymälä ja asennustoiminta erkanivat toisistaan, joskin yrittäminen jatkui muuten entisellään.
Parhaimmillaan yrityksessä oli yhdeksän työntekijää. Koronan aikaan kaksi työntekijää jäi eläkkeelle ja toiminta pieneni olennaisesti. Nykyään Pertti Kujala hoitaa yritystä yksin.