Ennen ei tehty aina oikein. Ennen esimerkiksi koulussa lyötiin karttakepillä sormille, tupakkaa poltettiin kaikkialla, roskia ei lajiteltu. Ei-toivotut kissanpennut hukutettiin.
Jokin aika sitten osallistuin operaatioon, jonka tiedän jakavan mielipiteitä. Loukutimme kissapentueen ja jo uudelleen tiineenä olleen emokissan luonnon armoilta ihmisten suojiin.
Loukkuun toki saattaa joskus jonkun lemmikkikissakin jäädä. Mutta jos antaa kissansa kirmata vapaana, ottaa sen riskin, että kissa voi päätyä auton alle, isomman pedon suuhun, vangiksi jonkun autotalliin tai eläinsuojeluyhdistyksen huostaan. Kissaa saatetaan myös ampua, kuten kävi Liedossa. Eläinhoitolaan päätyminen onkin kissan kannalta näistä se paras vaihtoehto, mikä on hyvä pitää mielessä, jos loukuttaminen kiukuttaa. Kuten myös se, että useimmille loukkuun jääneille koittaa parempi elämä, vaikka ne vapautensa menettävätkin. Helpotuksen loukku tuo myös niille, joiden kärsimykset lopetetaan.
KISSAPESUETTA , jota olin loukuttamassa, kukaan tuskin kaipailee. Kun kukaan ei kaipaa, kissan kohtalo on Suomen olosuhteissa karu. Kissahan on kotoisin Lähi-idästä, siis lämpimästä. Vaikka kissoja on ollut Suomessa rautakaudelta alkaen, se ei edelleenkään ole täysin sopeutunut vuodenaikojemme vaihteluun.
Kylmän lisäksi kulkukissoja kiusaavat nälkä, loiset, muut sairaudet, haavat ja vammat. Surkeinta kissojen kannalta on, että ne lisääntyvät tehokkaasti. Jo kahdessa vuodessa kahden kissan rakkaustarinasta voi syntyä 30 kissan populaatio, neljässä vuodessa kissoja voi olla jo jopa 256. Kuoleman kylmä koura tosin todellisuudessa populaatiota kurittaisi.
KUN kissan jättää leikkauttamatta ja antaa sen kuljeskella vapaana, aiheuttaa melko varmasti kärsimystä. Vaikka oma kolli reissuiltaan kotiin aina palaisikin, kukapa tietää, kuinka monen kurjan isä se on. Ja vaikka narttu synnyttäisi pennut kotiin eikä naapurin ladon alle, huolehditaanko niistä sitten vai nakataanko roskapussissa tuonelaan?
Uusi eläinten hyvinvointilaki sanoo, ettei kissojen saa antaa vapaasti lisääntyä pihapiirissä. Kissapopulaatio voidaan myös poistaa ilman kiinteistön omistajan suostumusta. Jos kuitenkin edelleen on sitä mieltä, että kissan on saatava kulkea vapaana kuten ennenkin, vähintä mitä pitää tehdä, on kissan leikkauttaminen ja mielellään myös rokottaminen. Kaikki muu on tietämättömyyttä tai julmaa välinpitämättömyyttä. Entiseen ei tässä ole mitään syytä tuijottaa, sillä Vilkkilän kissoilla ei ole kivaa.
toimittaja
Marika Timonen
marika.timonen@avl.fi