Kesän aikana Pöytyälle ilmestyneet kontit varastoivat sähköä

0
Akkuvarastojen tarkoitus on tasata aurinko- ja tuulienergian tuomia vaihteluita ja tasapainottaa sähköjärjestelmää.

PÖYTYÄ. Monelle paikkakunnalle, myös Pöytyälle, on tänä kesänä ilmaantunut akkuvarastokontteja.

–Akkuvarasto tasaa sähköverkon jännitettä ja taajuutta ja on osa vihreän siirtymän innovaatioita. Tarve kyseisen tyyppisille ”sähkövarastoille” on syntynyt sähköverkkoon epätasapainoa aiheuttavien aurinkosähköjärjestelmien yleistymisen vuoksi, Pöytyän johtava rakennustarkastaja Aki Vuorinen kertoo.

Akkuvarastot tasaavat myös tuulienergian tuomia vaihteluita.

Akkuvarastoista elokuussa uutisoineen YLE:n mukaan monessa kunnassa on parhaillaan käynnissä prosessi luvan tai suunnittelutarveratkaisun saamiseksi akkuvarastolle. YLE:n mukaan monen luvan hakijana on ranskalaisen NW Groupen tytäryhtiö NWJ Fin Oy. Näin myös Pöytyällä, jossa rakennuslupia on myönnetty yhteensä neljä.

Pöytyän luvista kaksi on myönnetty Kyrön alueelle ja kaksi Riihikoskelle. Vaikka akkuvarastojen tarkempi sijainti ei olekaan salaista tietoa, Vuorinen on mieluummin niistä kuuluttelematta.

–Kyse on kuitenkin sähkön kantaverkkoon kytkeytyvistä laitteista, jotka saattavat herättää ei toivottua kiinnostusta, hän huomauttaa.

Kesän aikana onkin valtakunnan uutisissa uutisoitu muun muassa vesihuoltolaitoksien murroista.

AKKUVARASTOJEN toimintaideana on latautua silloin, kun sähköä on paljon tarjolla ja pörssisähkö on halpaa. Kun sähköä on tavallista vähemmän ja sähkö on kallista, akkuvarasto purkautuu.

YLE:n uutisen mukaan NW Groupen patentoidut akkuvarastot on suunnattu etenkin maaseudulle ja lähiöihin. Akkuvarastojen teho vaihtelee alle yhdestä megawatista sataan megawattiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän