Tätä mieltä: ”Varhasta Turhaan”

0

Muistaako vielä joku sellaista aikaa, kun tätä Keskustan pakottamaa sote-himmeliä rakennettaessa puhuttiin, kuinka tuleva uudistus toisi meille säästöjä ilman, että palvelut heikkenisivät ja että se mahdollistaisi palvelujen kynnyksen kaikille aiempaa matalammaksi. Nyt alkaa näyttää siltä, että rahaa uppoaa Molokin kitaan enemmän ja enemmän, mutta palvelut keskittyvät Turkuun. Muuttuuko Varha siis Turhaksi?

Keskijohtoa ja kryptisiä virkahenkilöoletettuja piisaa. Ns. ministeripalkalla keikkuu virastoissa satoja tyhjäntoimittajia, mutta kentälle, maaseudun ihmisille ei riitä auttavaa kättä eikä kaikille enää kyytiä. Varhahan teki juuri vammaispalvelun ja sosiaalihuollon taksikilpailutuksen, jonka voitti Taksidata. Kilpailutus oli tehty hätäisesti ilman substanssiosaamista tai mitään realiteetteja. Tuleeko turkulainen taksi 60 kilometrin päästä ajamaan viidentoista euron kyydin esimerkiksi Koskelle? Kyse on kyytipalveluista, jotka ovat tarkkaan lakisääteisiä.

Lopputulemana voi pitää, että tämä uudistus näivettää maaseutua monella tapaa, mutta uudistuksen pääarkkitehtina ollut puolue markkinoi itseään jostain syystä maaseudun asiamiehenä.

Palveluiden karatessa maaseudulta kauas, myös kuljetusten tarpeen räjähdysmäinen kasvu tulee nostamaan esiin logistisen mahdottomuuden. Tämä on varsin nopea asia laskea äkkiä, eli Kela-kuljetusten kasvu suhteessa nykyisiin autoilijoihin. Taksien kulut pitäisi saada Kelalta Varhan budjettiin, niin tällaisia poliittisia silmänkääntötemppuja ei voisi tehdä, että nyt “säästämme” rahaa, kun se kulu oikeasti kasvaa ja siirtyy toisen instanssin budjettiin. Valtiolle se on tosiasiassa lisää kuluja. Kaikki tämä on lopputulemana veronmaksajien rahaa.

Hallitus lisää tässä sekasorron tilanteessa mielestäni ihan oikeutetusti yksityisen puolen Kela-korvauksia, jotta julkisen puolen kuukausien mittaiset jonot lyhenisivät, kun osa ihmisistä lähtee siitä jonosta yksityiselle toimijalle. Ihan looginen ja kaikkien edunmukainen tilanne. Oppositio vastustaa tietysti tätä ankarasti eduskunnassa. Miksi? Onko syy vain se, kun tässä on yksityiset toimijat mukana? Kustannuskin on hyötyyn nähden maltillinen, ainoastaan prosentin luokkaa noin 26 miljardin euron vuosittaisista sote-menoista. Ihminen edellä pitäisi mennä.

Myös kuntien virkakoneistossa on tehostamisen varaa. Samaan aikaan, kun haaveillaan uusista johtajien pesteistä pitää muistaa, että hyvin iso osa kuntien tehtävistä siirtyi hyvinvointialueille, jolloin nykyisiäkin virkoja tulisi käydä kammalla läpi! Pitäisi kartoittaa, mikä on todellinen tarve.

Lassi Relander
kunnanvaltuutettu (ps.)
Koski Tl

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän