Enkelipuiston maapallossa Suomi yltää napa-alueelta toiselle – Kyösti Iitin teokset antavat iloa silmille ja korville

0
Kyösti Iitti esittelee maapalloa, jossa Suomella on keskeinen paikka. Teoksen vierellä on ihmisen alkukodista muistuttava kirahvi.
Kyösti Iitti esittelee maapalloa, jossa Suomella on keskeinen paikka. Teoksen vierellä on ihmisen alkukodista muistuttava kirahvi.

PÖYTYÄ / Enkelipuisto. Keskellä metsää, Pöytyän Kaitoonmäentien varrella, on Kyösti Iitin Enkelipuisto. Paikka on yksinomaan maanrakennuksen puolesta melkoinen taideteos. Sitä hallitsee suuri kirkasvetinen lampi, jonka Iitti kaivoi saadakseen järvenrantamaiseman.

ITE-taiteilijan hirsitalo on samalla tontilla. Sen kytkeminen sähkölinjaan vuonna 1998 olisi maksanut nykyrahassa noin 35 000 euroa. Iitti sanoi tarjoukselle kiitos ei ja päätti tulla toimeen omillaan.

Aluksi aggregaatti hurisi noin 300 tuntia vuodessa, mutta sittemmin polttomoottorin käyttö on pudonnut muutamaan kymmeneen tuntiin. Nykyään valtaosa Iitin kotona kuluvasta sähköstä syntyy aurinkopaneeleilla.

Rölli surffaa krokotiililä.
Rölli surffaa krokotiililä.

Laatikollisesta suteja syntyi Rölli

Viimeisin Enkelipuistoon valmistunut teos on maapallo, jossa Suomi ulottuu pohjoisnavalta etelänavalle.

Hiljattain tehtyjä ovat myös Tuulentuntija sekä Surffaava Rölli. Ensin mainittu on kuin valtava metallikukka, joka pyörii vasta- tai myötäpäivään tuulen suunnasta riippuen.

Röllin runko on syntynyt hevosenkengistä ja pörröisyyttä hahmoon luo Kyösti Iitille uusi materiaali, nuohoojan suti. Hän sai niitä laatikollisen edesmenneen nuohoojan tyttäreltä. Sormina peikolla ovat auton jouset, kämmenensä ovat sähkörasioista ja korvansa putken palasista.

Surffilautana Röllillä on krokotiiliä muistuttava kivi, jolle Iitti rakensi metallisen pyrstön.

Parkanossa viime kesänä järjestettyyn ITE vauhdissa -näyttelyyn Iitti osallistui 1980-luvun kulttielokuvan inspiroimalla Ufoalus ja E.T. -teoksella, joka ennen pitkää palaa Enkelipuistoon.

Suurta lampea koristaa vedenneito Amanda.
Suurta lampea koristaa vedenneito Amanda.

Teoksista on iloa myös korville

Herkästi innostuvan ja toimeen tarttuvan luonteensa Kyösti Iitti arvelee perineensä kansanpelimannina tunnetuksi tulleelta isältään Tahvo Iitiltä sekä käsistään kätevältä äidiltään, Helvi Iitiltä.

Tahvo oli kotoisin Koivistolta ja Helvi Sortavalan maalaiskunnasta.

Kyösti Iitin mielestä teosten rakentamisen ohella yhtä mukavaa on niiden esittely. Miehellä riittää tarinaa, miten kukin veistos on rakennettu ja minkälaisia tilanteita ne kuvaavat. Taitavana laulajana Iitti höystää kertomuksiaan kotimaisilla ikivihreillä, mikä antaa metallista loihdituille muodoille vielä akustisen ulottuvuuden.

Upeimpia äänikokemuksia tarjoaa laululava, jota hallitsevat yliäänimatkustajakone Concorden runko sekä Sydneyn oopperatalon katto. Concorden tekemiseen Iittiä innosti koneen käynti Turun lentokentällä vuonna 1987, kun presidentti ja rouva Mitterrand pistäytyivät valtiovierailulla.

Entä mistä tulee nimi Enkelipuisto?

– Nimesin puiston onnettomuudessa kuolleen veljeni muistoksi, Iitti vastaa.

Laululavalla yhdistyvät Concorde ja Sydneyn oopperatalo.
Laululavalla yhdistyvät Concorde ja Sydneyn oopperatalo.

Tuumaustauot ovat hyväksi

Koulutukseltaan Kyösti Iitti on levyseppähitsaaja sekä hieroja. Hän toteaa, että nimenomaan koulussa sekä työssä opittujen taitojen turvin on mahdollista muovata metallia mielikuvituksen mukaan.

– En tee veistoksia varten piirustuksia. Suunnitelmat ovat ainoastaan päässäni, Iitti kertoo.

Työmetodissa kiteytyy ITE-taiteen ydin eli itse tehty elämä.

Joskus teos rakentuu tismalleen kaavaillun mukaisesti, mutta toisinaan matkaan tulee mutkia ja on valittava vaihtoehtoisia toteutustapoja. Iitti on huomannut, etteivät takaiskut ja tuumaustauot pahenna työtä. Yleensä käy päinvastoin.

Hierojan ammattia Iitti ehti harjoittaa lähes uupumukseen asti, kun asiakkaita kävi vastaanotolla Naantalissa aamusta iltaan. Yksi mieleenpainuneimmista kohtaamisista oli YK:n pääsihteeri Kofi Annanin hierominen Kultarannan vierasmajassa.

Edelleen Iitti ottaa vastaan joitakin hieronta-asiakkaita ja hän sponsoroi muun muassa ampumahiihtäjä Karoliina Ollia tarjoamalla hieronnan aina tarpeen mukaan.

ITE-taiteilijana ja hierojana toimimisella on Iitin mukaan yksi yhteinen nimittäjä. Molemmissa tehtävissä on mahdollista tuottaa hyvää oloa.

Enkelipuisto osoitteessa Kaitoonmäentie 200, Riihikoski on avoinna sopimuksen mukaan. Vierailusta tulee sopia Kyösti Iitin kanssa soittamalla numeroon 040 510 8437.

Enkelipuiston näkötornina on 1960-luvun luomus, Futuro-talo.
Enkelipuiston näkötornina on 1960-luvun luomus, Futuro-talo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän