Terttu Kivilä ammentaa aiheita arjen kauneudesta – Näyttely esillä Oripään kirjastossa

0
Oripääläisen harrastajataiteilijan Terttu Kivilän öljyvärimaalaukset ilahduttavat kävijöitä Oripään kirjastossa 15.10. saakka. Kuva: Emmi Lovén

ORIPÄÄ. Oripääläisen harrastajataitelijan Terttu Kivilän hyppäys piirtämisestä maalaamisen puolelle sai kipinänsä jo lapsuudessa koulun kuvaamataidon tunneilta. Hänen silloinen opettajansa tunnisti jo tuolloin Kivilän lahjakkuuden ja kannustikin nuorta kuvataiteen tekijää viemällä Kivilän vesivärimaalauksia mukaan kulttuurikisoihin, joissa teokset sijoittuivat heti kärkipaikoille. Iän myötä myös akvarellien maalaaminen tuli tutuksi ennen Kivilän siirtymistä öljyvärien pariin.

–Inspiroidun edelleen vahvasti vanhoista asioista ja nostalgiasta tehdessäni öljyvärimaalauksia. Kuvasto on minulle tuttua kasvuaikaisesta ympäristöstäni. Lapsuuteni kuvaamataidon opettaja oli ammattitaitoinen ja ystävällinen ja todella innosti minua maalaamisessa. Olen onnekkaasti myös aikuisiällä päässyt erittäin taitavien opettajien kursseille, joista pitkäaikaisin ja inspiroivin on japanilainen kuvataiteilija Tatsuo Hoshika , Kivilä kertoo.

Kivilä aloitti Hoshikan opissa Loimaalla jo noin 30 vuotta sitten, mutta oman yrityksen ja perhearjen pyörittäminen on tuonut harrastukseen pidempiä taukoja. Nyt eläkkeellä ollessaan Kivilällä riittää maalaamiseen enemmän aikaa.

–Maalaamisessa parasta on sen tuoma rauha ja uuden jatkuva oppiminen. Uppoudun täysin maalauksen työstämiseen ja aika häviää. Kuuntelen usein maalatessani myös klassista musiikkia, joka saa minut hyvälle ja luovalle mielelle, Kivilä hymyilee.

Kivilän teoksista muutamia on nähty Oripään kirjastossa jo aiemminkin, mutta ajatus kokonaisen näyttelyn toteuttamisesta kehittyi pikku hiljaa kurssikaveri Mirja Tiirin kanssa käydyn keskustelun pohjalta. Taiteilijoiden yhteistyöehdotus herätti kirjaston puolelta kiinnostuksen laajemminkin.

–Nähdessäni Kivilän taidokkaasti toteuttamia teoksia, innostuin näyttelyideasta saman tien. Maalaukset tuovat väriä ja näyttävyyttä kirjaston valkoisille seinille ja erityisen ihastuttavaa on, kuinka ne ovat asiakkaiden näkyvillä heti tilaan astuessa. Haluamme ehdottomasti järjestää lisää näyttelyitä ja tuoda upeaa paikallista taidetta esiin vielä tänä syksynä, Oripään kirjastonjohtaja Siru Kainulainen iloitsee.

Ura värien parissa

Kivilän teoksia yhdistää nostalgian lisäksi myös taiteilijan rakkaus värien käyttöön, joka on näkynyt myös hänen työssään mattojen suunnittelun ja valmistuksen parissa. Kivilän mattojen kudontaan keskittynyt yritys toimi Oripäässä noin 25 vuoden ajan. Nykyään Kivilän kutomo on siirtynyt Loimaan Niinijoelle, jossa Kivilän tytär jatkaa yritystoimintaa äitinsä opeilla.

Pitkän uran luovassa työssä tehnyt Kivilä on kuitenkin eläkkeelle siirtymisen myötä huomannut, että harrastemaalaamisen lisäksi on käsille pitänyt löytää muutakin puuhaa.

–Olen erittäin iloinen, että mattojen valmistus edelleen jatkuu toisessa polvessa ja olen voinut siirtyä viettämään eläkepäiviä. En edelleenkään silti osaa olla tekemättä käsilläni jotain, joten puikot ovat aina vähintään sohvalla istuessani lähettyvillä ja jokin neulontaprojekti työn alla, Kivilä nauraa.
Emmi Lovén

Terttu Kivilän öljyvärimaalaukset ovat nähtävillä Oripään kirjastossa 15.10. asti.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän