Itse tehty viili säästää rahaa ja muovijätettä

0
Kalervo Rättö surauttaa viilin ainekset sekaisin maidonvaahdottimella. Kuva: Minna Määttänen

ARKIRUOKAA-juttusarja / Talvikki Salin
Luusto tarvitsee kalsiumia, ja Kalervo Rättö on valinnut oman arkensa kalsiumin lähteeksi viilin. Rättö aloittaa jokaisen aamunsa viilillä.

Ensin hän kuskasi sitä kaupasta kotiin purkkitolkulla, kunnes kyllästyi helposti rikkoutuviin purnukoihin. Silloin hänen mieleensä muistuivat äidiltä saadut opit.

– Tulin ajatelleeksi, että minähän voin tehdä viiliä itsekin. Niinhän äitikin teki sitä aikoinaan kotona.

Nyt salolainen Rättö on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan viilinsä itse. Hän tekee kerralla yhdeksän annosta, joista riittää syötävää yli viikoksi. Aikaa menee vain kymmenisen minuuttia.

– Samalla säästyy myös rahaa ja luontoa. Jos viili maksaa kaupassa 58 senttiä, omalla reseptilläni hinnaksi tulee vain 32 senttiä annos. Kun syön yhden viilin joka päivä, vuodessa syntyy 100 euroa säästöä. Ja luontoa säästyy, kun ei tule niin paljon muovijätettä, hän toteaa.

Rättö tekee viilinsä käytettyihin muovisiin viilipurkkeihin. Ne ovat hänestä käteviä, koska niihin sopivat erilaisissa maitotuotteissa käytettävät muovikannet.Yhtä hyvin viilin voi tehdä myös pieniin astioihin ja laittaa päälle vaikka lautaset.

– Viilin voi tehdä myös yhteen isoon astiaan. Itse koen muoviset annospurkit helpoiksi, koska ne voi kätevästi latoa jääkaapissa päällekkäin, Rättö perustelee.

Jotta viiliä voi valmistaa, tarvitaan viilin ”siemen” eli vähän valmista viiliä. Siihen tarkoitukseen voi ostaa kaupasta viilipurkin. Niin Rättökin on alun perin tehnyt.

– Sen jälkeen olen ottanut siemenen omasta viilistäni.

Aluksi Rättö levittää yhdeksän tyhjää viilipurkkia pöydälle ja laittaa jokaisen pohjalle teelusikallisen valmista viiliä. Sen jälkeen hän lorauttaa päälle kuohukermaa. Hän tasaan kerman siten, että yksi pikkutölkki tulee käytettyä kokonaan.

– Kermaa ei ole mikään pakko laittaa, vaan viiliä voi tehdä myös pelkästä maidosta. Minä haluan lisätä sitä siksi, että viilistä tulee varmasti sakeaa.

Tämän jälkeen hän tasaa purkkeihin yhden litran täysmaitoa.

– Myös kevytmaidosta ja laktoosittomasta maidosta voi tehdä viiliä. Täysmaidolla tästä tulee tuhdimpaa, Rättö mainitsee.

Nyt kaikki ainekset ovat purkeissa, ja tarvitaan enää vain hyvä sekoitus. Sen Rättö tekee patterikäyttöisellä maidonvaahdottimella. Se mahtuu hyvin pieneen purkkiin, eikä roiskuta.

– Jos viilin tekee isompaan kulhoon, silloin voi käyttää normaalia vatkainta, hän toteaa.

Sekoittamisen jälkeen Rättö laittaa purkkeihin kannet päälle. Sitten annokset jätetään 12 tunniksi huoneenlämpöön tekeytymään.

– Jos viilit tekee illalla, ne voi laittaa jääkaappiin aamulla. Tai jos tekee aamulla, ne ovat valmiita jääkaappiin illalla. Silloin ne ovat jähmettyneitä.

Kun viilit ovat viilentyneet, ne ovat valmiita nautittaviksi. Niitä voi maustaa mielensä mukaan tai syödä niiden kanssa esimerkiksi marjoja.

Viilit säilyvät jääkaapissa Rätön mukaan helposti viikon tai kaksikin.

– Ajan myötä viilistä tulee vain paksumpaa. Joku tykkääkin vahvemmasta, hän toteaa.

Kalle Rättö on kehitellyt oman tapansa nauttia viilin. Ensin hän ripottelee sen päälle sokeria, jotta tulee makeutta. Sen jälkeen hän lisää päälle yrttejä: ceyloninkanelia, nokkosensiemeniä ja lakritsijauhetta.

– Nokkosella on vaikka minkälaisia terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea nokkonen ja kaneli edistävät ruuansulatusta. Ja kun ruuansulatus toimii, kaikki muukin toimii. Lakritsijauhetta lisään maun vuoksi, hän kuvailee.

Nokkosensiemenet Rättö kerää luonnosta itse – nokkosta kun kasvaa joka paikassa. Siemenet hän kuivattaa kasvikuivurissa ja sen jälkeen purkittaa.

– Nokkoset voi myös ripustaa kuivumaan kokonaisina ja kerätä kuivuneet siemenet talteen vasta sitten. Silloin ei tarvita kuivuria, hän neuvoo.

Kanelina Rättö käyttää ceyloninkanelia, koska siinä on vähemmän maksalle myrkyllistä kumariinia kuin yleisemmin käytetyssä kassiakanelissa. Ceyloninkanelia voi siis nauttia enemmän kuin peruskanelia, ja sen makukin on miedompi.

– Vaikka mitä yrttejä voi kokeilla, hän kannustaa.


RESEPTI

Kallen viili (9 annosta)
1 l täysmaitoa
2 dl kuohukermaa
1 tlk valmista viiliä
päälle sokeria ja mausteita oman mielen mukaan

Valmistus:
1) Laita teelusikallinen valmista viiliä yhdeksään annospurkkiin.
2) Lisää purkkeihin loraus kermaa, yhteensä yksi tölkillinen.
3) Kaada purkkeihin täysmaitoa, tasaa niihin koko tölkillinen.
4) Sekoita ainekset esimerkiksi maidonvaahdottimella.
5) Laita annospurkkeihin kannet ja anna purkkien olla huoneenlämmössä 12 tuntia. Sen jälkeen voit siirtää ne jääkaappiin.
6) Nauti viilentynyt viili mieleistesi mausteiden tai vaikka marjojen kera. Kallen annokseen ripotellaan päälle sokeria, ceyloninkanelia, nokkosensiemeniä ja lakritsijauhetta.


 

Auranmaan Viikkolehden ja muiden TS-yhtymän lehtien yhteisessä Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja vinkataan ratkaisuja arjen ruokapulmiin.

Haluatko jakaa hyvän, helpon ja nopean arkiruokareseptisi lukijoiden kanssa? Laita viestiä osoitteeseen lukijalta@avl.fi

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän