Tätä mieltä: ”Enemmän irti elämästä rippikoulussa”

0

Syyskuun alkupuoli on Liedon seurakunnan rippikouluihin ilmoittautumisen aikaa. Vuonna 2010 syntyneet Liedon seurakuntaan kuuluvat nuoret – kaikkiaan 281 nuorta – ovat elokuun loppupuolella saaneet postia seurakunnalta. Kaikki tieto vuoden 2025 rippikouluista löytyy seurakunnan nettisivuilta.

Tutkimusten mukaan rippikoulu on säilyttänyt suosionsa. Koko maassa noin 50 000 nuorta käy rippikoulun. Useimmat haluavat juuri rippikoululeirille, viikon ajaksi eroon tavallisista ympyröistä, kokemaan leirielämää oman ikäisten kanssa.

Rippikouluun voi tulla, vaikka ei kuuluisikaan seurakuntaan tai ei olisi kastettu. Rippikoulu itsessään ei edellytä seurakunnan jäsenyyttä, mutta mikäli nuori haluaa rippikoulun päätteeksi tulla konfirmoiduksi, pitää hänen liittyä kirkkoon ja tulla kastetuksi. Kaste voidaan sopia perheen kanssa joustavasti, monia kastetaan vaikkapa rippileirillä. Tulevana keväänä Liedon seurakunta järjestää myös kastepäivän, johon kutsutaan nimenomaan rippikoulua käyviä kastamattomia nuoria.

Valtakunnallinen tutkimus kertoo, että rippikoulu lisää hyvinvointia. Rippikoulun päätteeksi tehtävä kysely kartoittaa nuorten mielipiteitä ja riparikokemuksia. Ne ovat voittopuolisesti hyviä. Suurin osa kokee, että rippikoulussa on ollut hauskaa ja siellä on saanut olla oma itsensä. Liedon seurakunnan tämän vuoden rippikouluille yli 70 prosenttia nuorista antoi arvosanaksi 9 tai 10.

Aikuisenakin voi käydä rippikoulun. Joskus rippikoulu jää syystä tai toisesta nuorena käymättä. Aikuisrippikoulun voi aloittaa, kun se omaan elämäntilanteeseen parhaiten sopii. Silloin rippikoulu käydään keskustellen papin kanssa, yhteisiä oppimisen tapoja etsien ja seurakunnan tilaisuuksiin osallistuen. Helposti alkuun pääsee vaikka ottamalla yhteyttä rippikoulutyön pappiin.

Elina Ahola
seurakuntapastori, rippikoulupappi, Liedon seurakunta