Kalliot syleilevät kolmen tunnelman pihaa

0
Salmisten takapihalla on aivan omassa rauhassa kallioiden sylissä.

PÖYTYÄ/Yläne. Outi ja Teuvo Salmisen pihapiiri Yläneen Mäenpääntiellä tarjoilee erilaisia tunnelmia kolmessa kerroksessa. Talon takapihalle avautuvassa keskimmäisessä kerroksessa ollaan komeiden kallioiden syleilyssä, kallioiden päältä puolestaan avautuu näkymä maalaismaisemaan ja Yläneenjoelle. Pihan perältä pujahdetaan ”alimman kerroksen” hyötykasvitarhaan.

Salmisten piha sijoittui Yläneen kyläyhdistyksen pihakilpailussa kolmanneksi.

–Ostimme tämän paikan vuonna 1 988 ja aluksi pidimme sitä kesämökkinä. Vakituisesti olemme asuneet tästä vuodesta 2 013 tai 2 014 alkaen, Teuvo Salminen kertoo.

Pienehkön punaisen pirtin historia ulottuu pidemmälle, vuoteen 1930, ja paikan historia sitäkin paljon pidemmälle.

–Kallion päällä on taivasmalja, Salminen kertoo.

Taivasmaljan äärellä uhrattiin muinoin jumalille, edelleenkin sen äärellä pystyy olemaan yhteydessä luontoon ja ympäristöön.

Kallioiden väliin Salmiset ovat sijoittaneet grillauspaikan.

SALMISET ovat pyrkineet pihallaan antamaan tilaa luonnon monimuotoisuudelle. Niinpä kallioiden sylissä kasvatetaan nurmikon sijasta niittyä. Talo, kallio ja kuusiaita tarjoavat yhdessä suojaa katseilta ja omaa rauhaa. Täällä pystyy kuvittelemaan olevansa kaukana kaikesta maailman melskeestä omassa suloisessa lintukodossa, jota ilostuttavat Teuvo Salmisen veikeät puuveistokset.

Kuusiaidan takana on Salmisten hyvin hoidettu hyötykasvitarha, jossa vertaistaan hakevat muun muassa pensasmustikka ja keltainen luumu. Muhkeat mustikat ja makoisat luumut pääsivät yllättämään myös pihakilpailun raadissa vaikuttaneen hortonomi David Stokesin .

–En ole koskaan syönyt näin hyviä luumuja enkä tiennyt, että pensasmustikka voi kasvaa näin isoksi. Tämä oli iso yllätys, maistiaisista vaikuttunut Stokes ylisti.

Piha teki häneen muutoinkin vaikutuksen kiinnostavuudellaan ja satumaisilla näkymillään. Stokes piti myös odottamattomasta avaruuden tunnusta, joka kallioiden syleilemällä pihalla vallitsee.

Omenapuu kehystää kallioille vieviä portaita. Teuvo Salminen esittelee Ritva Hariselle portin koristeeksi tekemäänsä lintua.

Raadin arvio

Tässä puutarhassa korostuu luonnon monimuotoisuus ja sen parhaiden piirteiden kunnioitus. Talon seinässä oleva vuosiluku 1930 kertoo historian ja perinteen kunnioituksesta ja vaalimisesta. Maasto jylhine kallioineen on käytetty hyväksi ja polku sen laelle johtaa hienolle näköalapaikalle.

Kauniisti leikattu, korkea kuusiaita jakaa tontin kahtia. Aita toisaalta tarjoaa suojan kylmiltä tuulilta, toisaalta sen takaa näkymä avautuu erinomaiseen hedelmätarhaan, jossa kypsyvät herkulliset luumut ja pensasmustikat.

Veistetyt koristeellisen hauskat linnut tuovat leikkisyyttä ja iloa tähän sadunomaiseen puutarhaan. Keväällä niittyjä värittävät runsaat keväiset kukat.

 

Auranmaan Viikkolehti esitteli Yläneen kyläyhdistyksen pihakilpailussa palkitut pihat.
Juttu kilpailun voittajasta julkaistiin 6.9.:
Maija Peltosen kivipuutarha avaa portin toiseen maailmaan
ja juttu kisan kakkosesta puolestaan 13.9.
Majureiden huolella hoidettu piha hivelee silmää
Juttusarja päättyy Outi ja Teuvo Salmisen kolmanneksi sijoittuneeseen puutarhaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän