Susi keräsi AVL:n kyselyyn vastanneilta sympatiaa

0

AURANMAA. Auranmaan Viikkolehden susikysely sai aikaan vastausryöpyn. Kyselyyn tuli vastauksia peräti 741.

Kyselyyn vastanneista hieman reilu neljännes (27,4%) kertoi pelkäävänsä mahdollista kohtaamista suden kanssa. Vastaajista 72,6 prosenttia ei puolestaan suden kohtaamista pelkää.

Suden metsästyksen sallisi hieman useampi. Vastaajista 38,2 prosenttia sallisi metsästyksen, 61,6 prosenttia ei puolestaan sallisi.

Kyselyä kommentoineista valtaosa piti suden puolta:
–Suomen susikanta on reilusti elinkelpoisen alapuolella. Susi myös kurittaa ylitiheitä metsäkauris- ja haitallisten vieraslajien (valkohäntäpeura ja täpläkauris) kantoja eli on hyödyllinen.

–Sudet ovat tärkeitä ekosysteemille, ne pitävät mm. ylisuuriksi ruokittuja kauriskantoja kurissa. Susia on naurettavan vähän tämänkokoisessa maassa, eikä niiden metsästystä pidä sallia vain metsästyskoirien ja metsästysharrastuksen turvaamiseksi. Jokainen huolehtikoon koti- ja lemmikkieläintensä suojaamisesta.

–Susien metsästystä ei missään nimessä pitäisi sallia. Salametsästystä ja yliajoja tapahtuu kuitenkin jatkuvasti. Lisäksi aivan liian helposti tapetaan asutuksen ohi kulkevat yksilöt.

–Välttämättä en halua susia kohdata luonnossa, mutta vain ja ainoastaan omien koirieni vuoksi. Metsästystä ei pitäisi sallia, koska susilla on oikeus elämäänsä luonnossa, mikä yhä enenevässä määrin on meidän ihmisten valtaansa ottama vastoin luonnonlakeja.

–Asun susien reviirialueella enkä pelkää liikkua yksinkään metsissä. Meillä maatila ja eläimet saaneet olla rauhassa, koska niitä vahditaan hyvin. Susi kuuluu Suomen luontoon, eikä niitä ole liikaa.

Poikkeuksellisesti käyttäytyvien susien kaato sai kannatusta parissa kommentissa:
–Yksilöityjä häirikkösusia saa poistaa.

–Poikkeuksellisesti käyttäytyvät, vaaraa aiheuttavat pitäisi saada poistaa, mutta ei mitään vuosittaisia metsästyskausia.

Muutamissa kommenteissa otettiin kantaa metsästyksen puolesta, mutta vain kahdessa katsottiin, ettei sudelle ole sijaa.
–Kannanhoidollinen metsästys tulee sallia.

–Susia on jo liikaa. Kannanhoidollinen metsästys aloitettava heti. Maaseudulla ihmiset jo peloissaan lapsiensa puolesta.

–Susi on niin kesyksi muuttunut, että ongelma on muodostunut useilla alueilla. Lounais-Suomessa ja Hämeen alueella ei ole niin paljon erämaata, että sinne sudet sopisivat. Ja susihan ei sukupuuttoon kuole, vaikka Suomessa ei olisi yhtä ainutta sutta.

–Kuollut susi paras susi. Älkää olko niin sinisilmäisiä. Tappaa, vaikka ei olis nälkäkään. Ei ne kuulu pihoille. Ja mitkä kustannukset koulukyydeistä. Lyijy on halvempaa. Susi ei kuulu mihinkään ihmisten tonteille ja tuotanto- ja lemmikeitten esteeksi. Se pitää saada eliminoida, ilman pelkoa, et maksat sakkoa.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän