Terve suu ehkäisee kansantauteja

0

Auton saa huollatettua lähes jokaisessa Auranmaan taajamassa ja palvelua on syytä käyttää, jos mielii päästä tarkastuttamaan hampaitaan. Matkaa kun kertyy todennäköisesti entistä enemmän.

Varhan järjestämisjaoston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaan suun terveydenhuollon palvelut lakkaavat vuonna 2026 Oripäästä, Riihikoskelta ja Yläneeltä. Onneksi suunnitelmassa esitetään, että Kyrön hammashoitola välttyisi lakkautukselta.

Suomalainen julkinen terveydenhuolto on tähän asti taannut sen, että meillä jokaisella on aikuisuuden kynnyksellä vitivalkoiset hampaat sekä mahdollisuus hurmata kauniilla hymyllä. Nyt tuo perinne on vaarassa ja jatkossa kakkukirveiden vilahdus voi paljastaa asuinpaikan.

Varhan kaavaileman hammashoitolaverkoston kanssa pärjää hyvin, mikäli on kaupunkilainen. Mahdollisuudet purukalustosta huolehtimiseen heikkenevät tuntuvasti, jos elää lapsikatraan kanssa kaukana palveluista ja on työtön tai käy pienituloisissa töissä.

Varhan aikomus kehittää jalkautuvaa palvelua ja tehdä maaseudun kouluissa hammastarkastuksia on tervetullut ajatus, mutta sen turvin ei pötkitä pitkälle. Lapsuudessa monesta tulee ainakin hetkeksi hammashoidon vakioasias esimerkiksi oikomishoitojen myötä ja silloin lähipalvelu on tärkeä koko perheelle. Oma lukunsa ovat hampaita runtelevat tapaturmat, joiden tiimoilta vastaanotolla on rampattava tiheään. Aikuisenakin hammaskaluston huotovälistä on helppo pitää kiinni, jos hoitoa on saatavilla lähikulmilla.

Mikäli suun terveydestä huolehtiminen käy maaseudulla entistä vaivalloisemmaksi, se uhkaa poikia ikäviä kansantauteja. Huonon suunterveyden on todistettu olevan yhteydessä esimerkiksi valtimokovettumatautiin, diabetekseen ja lihavuuteen.