Åmppula jalostaa omenoille satokautta pidempää sesonkia

0
Åmppulan Auran omenatarhalta saadaan odottaa satoa vielä muutama vuosi. Pasi Kullanmäen mukaan kasvatuksessa pyritään luonnonmukaisiin menetelmiin ja siihen, ettei torjunta-aineita jouduttaisi käyttämään.

AURA. Kotimaisuus, yhteistyö ja monipuolisuus ovat avainsanoja auralaisen Åmppulan toiminnassa. Kotimaisen omenan jalostamiseen ja arvostuksen nostoon tähtäävän yrityksen valikoima koostuu omenamehujen, alkoholittomien kuohujuomien, limonadien ja glögien lisäksi muistakin tuotteista. Palveluvalikoimaan puolestaan sisältyvät jäätelökärry sekä mahdollisuus räätälöidä ostetut tuotteet personoiduilla etiketeillä.

Parisen vuotta sitten perustetun Åmppulan takana on yrittäjäpariskunta Sanna ja Pasi Kullanmäki . Pasi Kullanmäki kertoo kaiken lähteneen liikkeelle hänen vanhempiensa omenatarhoilta hukkaan menneistä omenoista ja pyrkimyksestä ideoida hyvin säilyviä tuotteita, joilla olisi satokautta pidempi sesonki. Syntyi ajatus puristaa omenat syksyllä mehuksi ja jatkojalostaa mehut talven aikana.

Esimerkiksi tänä vuonna omenasta on tulossa hyvä sato ja Kullanmäki toteaa kaikilla olevan omenaa riittävästi kotitarpeiksi. Myöhemmin syksyllä ja talvella omenamehu ja siitä jalostetut tuotteet alkavat kuitenkin taas maistua. Joulun tienoo on Kullanmäen mukaan Åmppulan parasta sesonkia.

Kauppansa tekevät etenkin Åmppulan tuotteista kootut monipakkaukset. Monipakkauksia lähtee niin yrityslahjoiksi kuin yksityisillekin.

–Asiakkaiden mieleen on, kun he saavat tuotteet omalla etiketillä, Kullanmäki toteaa ja mainitsee, että omalla etiketillä varustettuja tuotteita saa pieniäkin eriä.

ÅMPPULAN mehuissa ei käytetä vettä, sokeria eikä säilöntäaineita, vaan reseptiikan salaisuus piilee mehuihin käytettävissä omenalajeissa. Tällä tavoin pyritään mahdollisimman tasalaatuisiin tuotteisiin ja keskenään samanlaisiin puriste-eriin.

–Kun tuotetta tehdään ammattimaisesti, asiakkaalla on lupa odottaa tuotteen maistuvan samalta kuin aiemmin, Kullanmäki tuumaa ja toteaa talvilajikkeiden soveltuvan kesälajikkeita paremmin mehujen tekoon niin sokeripitoisuuden kuin puristuksen kannalta.

Åmppulalla on satoa tuottava omenatarha Piikkiössä ja kasvuvaiheessa oleva tarha Aurassa. Nelisen vuotta sitten Auran omenatarhan paikalla, Sillankorvantien kupeessa oli hoitamattomaksi jäänyt peltopalsta.

–1980-luvulla palstalla on ollut mansikkaviljelyksiä, Kullanmäki kertoo Åmppulan käyttöön ostetusta tontista.

Noin hehtaarin alueella kasvaa nyt noin 120 Kullanmäen itse varttamaa omenapuuta. Tarkoituksena on vähitellen lisätä puiden määrää. Satoa voidaan Kullanmäen mukaan alkaa odottaa 5–6 vuoden päästä varttamisesta.

–Voluumi meillä on jo niin suuri, että joudumme myös ostamaan omenaa, Kullanmäki kertoo ja painottaa, että omenaa ostetaan kotimaisilta tuottajilta.

KULLANMÄET ovat myös laskeskelleet, kannattaisiko omenan jalostaminen alkoholijuomiksi, mutta todenneet sen toistaiseksi kannattamattomaksi. Verojen jälkeen itselle ei jäisi Kullanmäen mukaan muuta kuin myymisen vaikeus. Mehuja ja siitä jatkojalostettuja alkoholittomia tuotteita sen sijaan saa myydä vapaasti.

Verkkokaupan ja Auraamon Aurooran lisäksi Åmppulan tuotteita on myynnissä messuilla ja markkinoilla. Vaikka tuotteita onkin kehitetty ympäri vuoden myytäviksi, satokauden aikana niitä on Kullanmäen mukaan turha koittaa tuputtaa. Tulovirran tasaamiseksi Kullanmäet ovatkin kehitelleet tuotevalikoimiinsa myös muita kuin omenapohjaisia tuotteita. Esimerkkinä vaikkapa Tuima-tuotesarja, johon sisältyy sinappia, kahvia ja teetä.

–Kun tulee jokin ajatus, sitten vaan tehdään. Vissiin on vähän liian vilkas mielikuvitus, Kullanmäki naurahtaa.

Åmppula tekee paljon yhteistyötä lähialueen yrittäjien kanssa. Hunajatuotteet tulevatkin Hunajakeijulta, jonka mehiläispesiä on myös Åmppulan omenatarhoissa, ja sinappituotteet Vaskion mausteelta. Jäätelökärryn makuelämykset puolestaan mahdollistaa yhteistyö Isontuvan jäätelön kanssa. Mehujen puristamisessa yrityksen yhteistyökumppanina toimii Bornemannin mehuasema Paraisilla.

–Periaatteenamme on, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse, vaan kun minä autan sinua, sinä autat minua, Kullanmäki sanoo.