ARKIRUOKAA-juttusarja / Eero Siivonen
Joskus ruoka yhdistää ja muodostaa elinikäisiä ystävyyssuhteita. Näin tapahtui Päivi Sappiselle, Mervi Pyykköselle, Marjo Sarkille sekä Leena Viitaselle, joita yhdistää kiinnostus piirakoihin.
Yksinkertaisuudessaan nelikosta syntyi ”piirakkamuijat”, jotka kokoontuvat kerran vuodessa piirakkailtoihin maistelemaan jokaisen tekemiä piirakoita.
Sappinen muistelee ystävysten tutustuneen toisiinsa vuoden 2012 aikana, kun Mervi oli välillä tuuraamassa Päivin ylläpitämää herkkupuotia. Pian paljastui, että molemmat tykkäävät erityisesti suolaisista piirakoista.
–Siellä keskenämme mehustelimme erilaisilla resepteillä, joita voisi kokeilla. Siitä syntyi ajatus kokoontua yhteen jonakin hetkenä, jolloin jokainen tekisi suolaisen piirakan, jota maisteltaisiin, Päivi kertoo.
Hyvin nopeasti Päivi ja Mervi saivat järjestettyä ensimmäisen piirakkaillan, jolloin myös Mervin sisko Marjo saatiin houkuteltua mukaan. Pari vuotta myöhemmin mukaan liittyi Leena. Silloin piirakkailloista oli muodostunut jo vuotuinen tapahtuma.
–Mielestämme suolaiset piirakat ovat hyviä ja ehkä hieman aliarvostettuja. Tästä tuli hyvä konsepti, kun jokainen pääsee maistamaan erilaisia piirakoita sekä viettämään rentoa iltaa ystävien kesken, Päivi kiteyttää.
Suolaisia piirakoita Päivi kuvailee erinomaiseksi niin sanotuksi lohturuoaksi. Erilaisia variaatioita löytyy melkein loputtomasti, mikä mahdollistaa monenlaiset kokeilut. Siitä syystä nelikko lähti niitä ”fiilistelemään”.
–Kerran tai kaksi on näiden vuosien aikana tapahtunut niin, että olemme leiponeet saman piirakan. Aiemmin, joskus jo 1990-luvulla, trendinä oli vain ja ainoastaan se kinkkupiirakan tapainen. Nyt eri variaatioilla voi päivittää piirakat nykyaikaan, Mervi kertoo.
Aluksi nelikko tekikin perinteisimpiä piirakoita, mutta vuosien varrella touhu on lähtenyt laukalle, kuten Päivi sen sanoo. Pääraaka-aineina on käytetty milloin punajuurta, juustoa, kesäkurpitsaa tai perunaa.
–Punajuuri on meidän lempparia, jota on melkein aina, mutta erilaisella reseptillä, Mervi lisää.
Vaikka piirakoissa täytteenä voidaan käyttää terveellisiä raaka-aineita, ei se tee välttämättä piirakasta kokonaan terveellistä. Päivä ja Mervi huomauttavat, että piirakan pohja vaati lähes aina rasvaa. Terveelliset täytteet vaativat jotain makeaa.
–Toki meidän piirakkailloissa emme lähde miettimään terveellisyysnäkökulmaa, vaan sinne lähdetään nautinto ja maku edellä, he päättävät.
Se myös rajoittaa, ettei piirakoita voi liian usein tehdä, vaan ne sopivat pieniin illanistujaisiin paremmin. Useimmin piirakoiden leivonta keskittyy nimenomaan viikonloppuun.
–Leipominen on sellaista mukavaa ja rauhallista puuhaa. Siihen on mukava uppoutua rauhassa, Päivi kiteyttää.
Piirakkaillat vaativat erityisen suunnittelun, mutta arkileivonnassa Päivi ja Mervi suosivat sesonkikohtaisia raaka-aineita. Näinä aikoina erityisesti kesäkurpitsa on toimiva raaka-aine.
–Kaupassa kierrellessä saattaa jokin aine pistää silmää, jolloin siitä lähtee ajatus kokeilla jotain, Päivi sanoo.
Myös oman kotinsa pihamaalta löytyy pieni puutarha sekä Päiviltä että Merviltä. Oman pihan itse kasvatetuista aineista syntyy aivan oma fiiliksensä.
–Raaka-aineet ovat aika kasvispainotteisia, koska ne ovat inspiroivimpia, kuin vaikka lihat. Kyllä se on ihan parasta saada omalta kasvimaalta raaka-aineita, kumpikin komppaavat toisiaan.
Tämän vuoden piirakkailta on tiedossa syksyllä syyskuussa tai lokakuussa. Yksi suurimmista syistä, miksi illoista on tullut nelikolle yksi syksyn kohokohdista on, että jokainen tykkää leipomisesta sekä osaa nauttia erilaisista makuelämyksistä.
Jaettu ilo on paras ilon tunne.
–Suosittelen kopioimaan tämän konseptin, koska tämä on yksi parhaimmista asioista, mitä on tullut koettua ystävien kanssa, Päivi päättää.
Reseptit
Mervin italialainen joulupiirakka, Pasticcio di Natale
Ainekset:
1 pkt (400 g) piirakkataikinaa (pakaste)
1 rs (250 g) ricottaa
1 (100 g) sipuli
1 pieni (n. 250 g) kukkakaali
100 g vuohenjuustoa
1 rkl öljyä
400 g naudan jauhelihaa
50 g tomaattisosetta
2 dl punaviiniä
1 tl suolaa
mustapippurirouhetta
2 tl basilikaa
Voiteluun: kananmunaa tai öljyä
Valmistus:
Ota piirakkataikina sulamaan tai voit tehdä piirakkataikinan itse.
Valuta ricottaa suodatinpaperissa, jotta ricotta ei ole liian kosteaa.
Silppua sipuli ja paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Raasta vuohenmaitojuusto.
Kuumenna öljy pannulla. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon sipulisilppu.
Lisää tomaattipyree, punaviini, suola, mustapippuri, basilika ja kukkakaali. Anna kiehua miedolla lämmöllä 15–20 minuuttia. Sekoita joukkoon raastettu juusto.
Anna seoksen jäähtyä.
Voitele piirakkavuoka (halkaisija 29 cm). Jaa taikina kahteen palaan ja kauli puolet piirakkataikinasta hieman isommaksi kuin vuoka. Nosta taikinalevy kaulimen avulla vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä täyte vuokaan ja jaa pinnalle ricotta nokareina. Kauli päälle kansilevy. Painele piirakan reunat kiinni toisiinsa.
Jos vuoan ympärille jää ylimääräistä taikinaa, leikkaa se pois ja muotoile siitä halutessasi koristeita piirakan pinnalle. Pistele piirakka ja voitele kevyesti kananmunalla tai öljyllä.
Paista 200 asteessa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa vihreän salaatin ja punaviinin kanssa.
Päivin punajuuri-sinihomejuustogalette
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g voita
1/2 dl smetanaa
2 tl sitruunan mehua
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
5-7 punajuurta
100 g sinihomejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
1 kananmuna
hunajaa
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
Valmistus:
Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon raastettu kylmä voi. Nypi ainekset keskenään murumaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään smetana, sitruunamehu ja jääkylmä vesi. Lisää neste taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Tee taikinasta pallo, kääri se kelmun sisään ja jätä jääkaappiin odottamaan noin tunniksi. Taikinan voit tehdä jääkaappiin myös jo edellisenä päivänä.
Aloita täytteen valmistaminen harjaamalla punajuuret puhtaiksi (älä kuitenkaan kuori tai poista kantoja vielä tässä vaiheessa). Keitä juurikkaita kiehuvassa vedessä n. 35-45 minuuttia niiden koosta riippuen. Punajuuret saavat jäädä vähän napakoiksi keskeltä. Anna jäähtyä ja kuori.
Kauli jääkaapissa jähmettyneestä taikinasta jauhotetulla alustalla reilun kokoinen ympyrä ja siirrä se kaulimen avulla leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle.
Levitä pohjan päälle ranskankermaa niin, että jätät reunoille n 5 cm tyhjän kaistaleen. (reunat käännetään lopuksi piiraan päälle)
Viipaloi keitetyt ja kuoritut punajuuret ohuiksi siivuiksi. Sekoita öljy, suola, murskattu valkosipuli ja pieneksi hakattu timjami kulhossa. Pyöräytä punajuuriviipaleet öljyssä ja asettele ne smetanalla päällystetylle piiraspohjalle. Valuta päälle hieman hunajaa ja murustele koko komeuden ylle sinihomejuustoa. Taittele reunat piiraan päälle ja voitele ne munalla.
Paista galettea 200 C uunissa noin 30 min, kunnes reunat ovat kullanruskeat. Rouhi valmiin piirakan päälle hieman mustapippuria ja ripottele hunnuksi tuoretta timjamia.
Mitä hyvää, helppoa ja nopeaa arkiruokaa teillä syödään? Konsernin lehtien juttusarja vierailee ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja vinkkaa ratkaisuista arjen ruokapulmiin.