Mopoilu kuuluu nuoruuteen

0

Kesäiset moporallit ovat ikuisuusongelma. Siihen on yksinkertainen selitys: aina tulee uusi moposukupolvi, josta osa ajelee päättömästi pitkin kesäöitä.

On täysin ymmärrettävää, että työssä käyvät ja herkkäuniset hermostuvat oman ikkunan alla yöaikaan metelöivistä mopoista. Kaiken harmituksen keskellä olisi silti hyvä muistaa, että mopoilu kuuluu olennaisesti nuoruuteen. Mopo on osa itsenäiseksi toimijaksi kasvamista. Etenkin maalla, jossa mopo helpottaa liikkumista paikasta toiseen.

Häiritsevää mopoilua ei tarvitse hyväksyä eikä siihen alistua, mutta ennen kuin menettää malttinsa, voi koettaa muistuttaa itselleen, että iso osa nuorten hölmöilystä on ennemmin ajattelemattomuutta kuin silkkaa pahantahtoisuutta. Asialliseen keskusteluun pyrkiminen tuottanee huutelua ja sättimistä paremman tuloksen. Nuorten joukossa on toki aina niitä, joihin ei hyvä eikä paha tehoa, mutta useimmat kyllä ottavat opikseen, jos heille osaa asiat oikealla tavalla esittää. Nuorten häpäiseminen ja vanhempien syyllistäminen sosiaalisessa mediassa tuskin on rakentavin tapa ongelman ratkaisuun.

Myös toimettomuus ja pitkästyminen ruokkivat moporalleja. Kesällä nuorilla on liikaa aikaa hölmöilyyn. Tarpeetonta päristelyä voisivat kunnat ja yhdistyksetkin yrittää ehkäistä järjestämällä nuorille heitä kiinnostavaa ohjelmaa. Valitettavan vähän Auranmaalla on tapahtumia mopoikäisille. Aurassa saatetaan mopopajan myötä olla oikealla tiellä. Lopullinen ratkaisu saataneen kuitenkin vasta, kun mopoilukin sähköistyy.