”Tekemällä oppii”– Mopopajan tilat paranivat, työkaluja vielä toivottaisiin

0
Auran nuorisotoimen reilu vuosi sitten käynnistämä mopopaja on ollut suosittu. Alkukesästä toiminta siirrettiin Tarvasjoentien teollisuushalliin.

AURA. Meneillään on ”yläkerran” remontti eli skootterin sylinterin ja männän vaihto. Joni Riski, 16, ja Aaron Mäki-Laurila, 17, roplaavat kädet rasvassa Riskin menopeliä, joka on kuulemma ollut jokin aika sitten vielä atomeina. Mäki-Laurilalla on jo auto alla, mutta hänelläkin on skootterin kunnostus käynnissä. Ajokki odottaa mopopaja ”Keijonläävän” nurkassa omaa vuoroaan. Mäki-Laurilan mukaan mielenkiintoa moporassailuun riittää vielä ajokortin saamisenkin jälkeen, koska se tarjoaa mukavaa tekemistä ja näpräämistä.

–Se on taidetta, nuoret määrittelevät puuhailunsa mopojen parissa.

Riski ja Mäki-Laurila kuuluvat Auran mopopajan vakiokävijöihin. He ovat tyytyväisiä pajan uusiin tiloihin Tarvasjoentien varren teollisuushallissa, jonne toiminta siirrettiin yhtenäiskoulun varastotiloista kesäkuun alussa. Vanhassa paikassa mopopajan toiminta alkoi reilu vuosi sitten ja toiminta on ollut suosittua. Enimmillään kävijöitä on ollut päivän aikana viitisenkymmentä. Sille määrällä vanha paikka oli aivan riittämätön.

–Täällä on hyvin tilaa ja saimme tänne sohvatkin. Voittaa vanhan, jossa ei ollut vessaa eikä vettäkään, toiminnasta vastaava nuorisotyön oppisopimusopiskelija Tomi Varjo kiittelee mutta mainitsee, että työkaluja vielä kaipailtaisiin.

Toivelistalla on ainakin kompura, pulttipyssy, mopotunkki ja porakone. Pajaan odotellaan myös LED-valoja vanhojen ja osittain pimeiden valojen tilalle.

–Paljon on työkaluja saatu, yhtään ei ole ostettu, Varjo sanoo ja kertoo tuoneensa nuorten käyttöön myös omia työvälineitään.

Omia nuoruudessa karttuneita kokemuksiaan mopojen laittamisesta Varjo ei sen sijaan juurikaan ole joutunut jakamaan, sillä hänen mukaansa nuoret tietävät kyllä, mitä ovat tekemässä. Ja jos peukalo on ollut mopopajalle tullessa keskellä kämmentä, eipä ole enää.

–Tekemällä oppii, Riski ja Mäki-Laurila tietävät.

VIRITTÄMISHOMMIA ei Varjo mukaan mopopajalla tehdä, vaan mopoja puretaan osiin ja kunnostetaan. Halutessaan voi pestäkin ajokkinsa, mutta ulkona. Mopopajan sijaan voisi Varjon mukaan puhua moottoripajasta, sillä pajalla pääsee remontoimaan myös muita nuorten käyttämiä moottoriajoneuvoja kuin mopoja.

Varjo näkee, että mopopajalle on ollut tilausta. Hän uskoo nuorten nauttivan, kun pääsevät kotinurkista remppaamaan ajokkejaan ja samalla kavereitaan tapaamaan.

–Enemmän näitä kiinnostaa rassaaminen kuin istuminen ja pelaaminen, Varjo sanoo.

Kaikilla pajalla kävijöillä ei hänen mukaansa ole omaa ajopeliä, vaan osa tulee kavereiden kyydillä. Pajalla käy myös tyttöjä, vaikkakaan kukaan heistä ei Varjon mukaan vielä ole rohkaisusta huolimatta itse ryhtynyt mopoaan tai mönkijäänsä rassaamaan. Alaikäraja pajalla on nyt 15 vuotta, kun toimintaa aloittaessa nuoremmatkin pääsivät pajalle vaikkapa polkupyöriään korjaamaan.

Varjo pitää nykyistä alaikärajaa järkevänä, sillä isompien puheet saattavat välillä olla pienille vähän turhan roiseja ja pienten kanssa toiminnasta tulee helposti säätämistä ja sähläämistä. Kaikkinensa Varjo kuitenkin kehuu Auran nuoria ja toteaa, ettei mopopajalla kävijöiden touhuja juurikaan ole tarvinnut valvoa.

–Jos joku 14-vuotias haluaa tulla laittamaan mopoa valmiiksi odottamaan, että täyttää 15, niin tervetuloa, hän heltyy ja toivoo nuoremman polven löytävän tiensä Cafescoon, jossa ”sukupolvenvaihdoksen” jälkeen on jälleen tilaa.

MOPOPAJAN aukioloaikoihin tulee Varjon mukaan koulujen alkaessa pieniä muutoksia, mutta pääsääntöisesti paja on avoinna arkisin iltapäivästä iltaan. Sydäntalvella aukioloaikoja saatetaan hänen mukaansa hieman karsia.

Syksyn aikana ohjelmaan saatetaan Varjon mukaan ottaa myös liikennesääntöjen kertausta, jos hän vain saa idean myytyä ja nuorison asiasta kiinnostumaan.


”Annetaan nuorten kasvaa”

Oppisopimuksella nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi opiskeleva Tomi Varjo harmittelee, että muutaman nuoren tekemiset leimaavat koko Auran nuorisoa. Hänelle alanvaihto nuorisotyöhön on ollut aiempien jääkiekko- ja salibandyvalmennuskokemusten ansiosta luontevaa, mutta hyvin hän on myös Aura nuorten parissa viihtynyt.

–Muutaman kerran on ollut jotain skismaa, mutta kaikki on saatu heti selvitettyä, Varjoa sanoo ja toteaa mopopajalla käyvän tiivis ja hyvähenkinen kaveriporukka.

Varjon mukaan nuorisotoimessa tiedetään aika tarkkaan nimeltä, ketkä nuoret ovat kesän aikana kylillä hulinoineet. Kyseessä ei hänen mukaansa ole sama porukka, joka käy mopopajalla.

–Nämä eivät tee ilkivaltaa, Varjo sanoo mopopajalla kävijöistä ja toteaa suurimman osan Auran nuorista olevan fiksua porukkaa.

–Toivotaan, että saataisiin häiriöitä aiheuttavatkin rauhoittumaan, ja kaikki huomaisivat, kuinka mukavia nämä ovat.

Varjo toivoo aikuisilta myös kärsivällisyyttä ja ymmärrystä mopoharrastukselle. Mopoilu kuuluu hänen mukaansa nuorten normaaliin kasvuun.

–Aina se ääni jotain häiritsee, mutta annetaan nuorten kasvaa. Harvemmin nämä mopopojat mitään muuta pahaa tekevät kuin päristelevät.